Az ENSZ BT beavatkozását kéri Egyiptom az etióp gát ügyében

2020. június 20. 08:12

Kairó azért kéri a Biztonsági Tanács közbelépését, hogy újrainduljanak a tárgyalások arról a hatalmas gátról, amelyet Etiópia épített a Kék-Níluson a szudáni határ közelében.

2020. június 20. 08:12

„Egyiptom az ENSZ Biztonsági Tanácsának beavatkozását kéri, hogy újrainduljanak a tárgyalások arról a hatalmas gátról, amelyet Etiópia épített a Kék-Níluson a szudáni határ közelében” – közölte a kairói külügyminisztérium pénteken.

A mintegy négymilliárd dollárból épült, Nagy Etióp Reneszánsz Gát nevű vízerőmű két hét múlva kezdene működni, de az erről folytatott tárgyalások a napokban ismét megrekedtek. „Az Egyiptomi Arab Köztársaság a közelmúltban kezdődött, ám ismét megrekedt tárgyalások miatt döntött erről a lepésről, miután az etióp álláspont nem bizonyult kedvezőnek” – indokolta Kairó, hogy miért fordul az ENSZ BT-hez. A felek legutóbb június 9-én ültek tárgyalóasztalhoz, miután februárban Washingtonban nem sikerült megállapodniuk a gátról.

Etiópia az erőmű révén Afrika legjelentősebb energiaexportőrévé szeretne válni. Az édesvíz-szükségletét viszont szinte kizárólag a Nílusból kielégítő Egyiptom súlyos fenyegetésnek tartja a gátat, és azt szeretné elérni, hogy mielőtt működni kezd, Etiópia vállaljon garanciát arra, hogy az erőmű révén nem apasztja bizonyos szint alá a Nílus vízhozamát, illetve  rögzítsék, hogy miként rendezzék az ezzel kapcsolatos jogvitákat.

(MTI)

 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LAW AND ORDER
2020. június 20. 08:39
Lehull a lepel: az ENSZ valódi értelme szuverén államok belügyeinek háborgatása. Hát ezért kell kilépni ezekből a sóhivatalokból.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!