Német miniszter: A moriai tábor lakói nem Görögország, hanem Európa menekültjei

2020. szeptember 10. 13:32

Észak-Rajna-Vesztfáliában is több város felajánlotta további menedékkérők befogadását – mondta Gerd Müller.

2020. szeptember 10. 13:32
null

A tűzvészben megsemmisült leszboszi Moria tábor lakói nem Görögország, hanem Európa menekültjei, ezért az Európai Unió tagállamainak sürgősen a segítségükre kell sietniük – mondta a német szövetségi kormány nemzetközi fejlesztési együttműködésért felelős minisztere egy csütörtökön ismertetett nyilatkozatában. Gerd Müller az ARD országos köztelevízió hírportálján idézett nyilatkozatában kiemelte, hogy nem lehet várni, amíg valamennyi tagállam egyetértésre jut a menekültügyi szabályozás kérdéseiben, hanem lépni kell. A menedékkérők befogadására hajlandó országok összefogásával heteken belül rendezni lehet a tűzvész miatt hajléktalanná vált emberek helyzetét. „Nyolc erős ország meg tudja oldani a problémát” – fogalmazott a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa.

Hozzátette, hogy Németországnak a helyi önkormányzatok és tartományi kormányok felajánlásai alapján kétezer menedékkérőt kellene átvennie Leszbosz szigetéről. Hasonlóan fogalmazott az egyik legnagyobb tartomány, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke, Armin Laschet, aki az ARD-nek azt mondta, hogy a menedékkérők „európai földre léptek”, ezért „a menekültválság európai probléma”, amelyet az EU meg is tud oldani, ugyan „nem az összes európai partnerrel, hanem azokkal, akik készen állnak tanújelét adni az emberségességnek”.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa kiemelte, hogy Németország az eddiginél nagyobb hozzájárulást biztosíthatna ezen törekvésekhez. Észak-Rajna-Vesztfáliában is több város felajánlotta további menedékkérők befogadását – tette hozzá. Ugyanakkor csak más EU-tagokkal együttműködve szabad átvenni embereket. Nem lenne jó azt a látszatot kelteni, hogy Németország egyedül rendezi a Moria tábor lakóinak ügyét, más országok pedig kihátrálnak a feladatból – mondta. A CDU/CSU pártszövetségben vannak eltérő vélemények is. Nem szabad más EU-tagállamba áthelyezéssel vagy a menedékjogi eljárásban biztosítandó kedvezményekkel „megjutalmazni az erőszakot” – mondta Lucia Puttrich, Hessen tartomány kormányának szövetségi és EU-s ügyekért felelős minisztere, utalva arra, hogy a görög hatóságok gyanúja szerint gyújtogatás miatt égett le a tábor, és az elkövetők táborlakók lehettek. Ugyanakkor az EU-nak mindent meg kell tenni a Görögországba érkező menedékkérők elhelyezési körülményeinek javításáért – tette hozzá a CDU-s politikus.

A 2800 személyesre tervezett Moria táborban legutóbb mintegy 12 600 ember lakott. Segélyszervezetek rendszeresen bírálták az életkörülményeket, a zsúfoltságot. A tábort a napokban karantén alá helyezték, mert elkezdett terjedni az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2). Kedden 35 igazolt fertőzöttet tartottak nyilván. A tábor a szerdára virradóra kitört tűzben lakhatatlanná vált.

(MTI)

(Fotónkon: Repülőgépre szállnak a leégett Moria migránstáborból érkezett, kísérő nélküli kiskorú migránsok a görögországi Leszbosz sziget fővárosának, Mitilíninek a repülőterén 2020. szeptember 9-én. A 2800 személyesre tervezett Moria táborban, ahol 12 600 ember tartózkodott, rendszeresek voltak a rendbontások, miután a létesítményt koronavírus-fertőzés miatt karantén alá helyezték. A görög hatóságok szerint a tábor lakói gyújtogattak a koronavírus terjedésétől tartva és az elrendelt karantén elleni tiltakozásul. MTI/AP/Panagiotisz Balaszkasz)

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NTLLK
2020. szeptember 12. 09:15
Akkor például ha megérkezem Amerikába és felgyújtom a bőröndömet, akkor amerikaivá leszek?
KannibálTatárÚr
2020. szeptember 11. 20:17
Disznó Hitler-örökös nekem ne beszéljen emberiességről. Rendszarváltás után a legocsmányabb bűnözők voltak, akik sportot csináltak abból, hogy a volt szoci országokban minél nagyobb legyen a szegénység. Így akarták megmutatni a kapitalizmus előnyeit. Bennünket visszavetettek az ötvenes évek szinvonalára. A migráncsok pedig ingyenélők, akik még sajáít lakhelyüket is felgyújtják, hogy egyöttérzést váltsanak ki. Tőlük nagyobb és aljasabb bűnözők azok, akik támogatják őket. Embercsempészek.
Bukik a Zorbán
2020. szeptember 11. 18:07
Elképesztő és undorító, hogy a két szélsőséges csirkefogó a CDU/CSU tagja lehet!!! Tehát nem egy névleg is bolsevista SPD, vagy zöld felforgató hangoztatja ezeket a döbbenetesen gonosz hazugságokat, hanem papíron jobboldaliak. Németisztán hősei között fogják emlegetni őket a helyi Iszlám Állam kikiáltásakor (amihez már alig párat kell aludni az ilyen bűnözők tevékenysége miatt).
Káder János
2020. szeptember 11. 16:22
A moriai tábor lakói menjenek haza a gecibe .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!