Benyújtotta lemondását Giuseppe Conte

2021. január 26. 14:53

Olaszország elnöke, Sergio Mattarella konzultációt indított a parlamenti pártokkal – közölte az elnöki palota.

2021. január 26. 14:53
null

Az államfő tervei szerint a pártokkal folytatandó minél gyorsabb egyeztetés szerda délután kezdődik és csütörtök délelőtt folytatódik, a legkisebbtől a legnagyobb parlamenti csoportig haladva. A konzultáció során az államfő felméri, hogy Giuseppe Conte rendelkezik-e elegendő többséggel egy újabb, immár egy általa vezetett harmadik kormány felállítására. Amennyiben nem, az államfő feladata másik miniszterelnök-jelöltet megnevezni a pártok útmutatásai alapján vagy további megoldásokat keresni.    Giuseppe Conte 2019 szeptemberében alakult második kormányának munkája ért most véget.

Ez volt Olaszország hatvanhatodik kormánya.

Az új miniszterelnök kinevezéséig a Conte-kormány ügyvivőként a helyén marad.    

Elemzők szerint a jelenlegi kormánypártok, az Öt Csillag Mozgalom (M5S), a baloldali Demokrata Párt (PD) és a Szabadok és Egyenlők (LeU) hiába szorgalmazzák a Giuseppe Contéval való újabb kormányt, ha nem tudnak megfelelő parlamenti többséget felmutatni, főleg a felsőházban, ahol

a január 19-i bizalmi szavazáson kapott 156 vokssal a kormány alig néhány napig bírt a helyén maradni.

Conte azóta is egy kormányát támogató, centrumerő felállításán dolgozik, egyelőre nem tudni, kik lennének a tagjai. A La Repubblica baloldali napilap úgy látta, Giuseppe Conte „legnehezebb játszmáját” vívja, miközben az államfő csakis biztos többséggel bízza meg ismét a kormányalakítással. Sajtókommentárok szerint Giuseppe Conténak óráról órára egyre kevesebb esélye van, és most a pártok közötti egyeztetés dönt a folytatásról, ami azt jelentheti, hogy „minden típusú politikai házasság elképzelhető”.    

Di Maio stabil, erős kormányt sürgetett a „vakcina-szállítmányokat leállító gyógyszergyártó óriások elleni küzdelemben”. Az M5S feltételként ismétli Giuseppe Conte maradását a miniszterelnöki székben, elemzők szerint azonban az M5S az utolsó pillanatban le is mondhat Contéról, ha ezzel elkerülheti a számára előnytelen kormányalakítást vagy a választásokat.    

A Demokrata Párt alelnöke Deborah Serracchiani nem zárta ki, hogy az új többségnek ismét tagja lehet a kormányból január 13-án kilépett Élő Olaszország (IV) párt Matteo Renzi vezetésével.    

Antonio Tajani a Hajrá Olaszoszág (FI) alelnöke hangsúlyozta, hogy a párt nem zárkózik el akár egy nemzeti egységkormánytól sem, azzal a feltétellel, hogy „újabb fénymásolat-kormány helyett minőségi ugrás következik be”. A Liga pártot és a jobbközép koalíciót vezető Matteo Salvini nemet mondott az „időhúzásra, a szedett-vedett kormányokra. Olyan kormány kell, amely nem a túlélésre játszik, hanem a járványtól és gazdasági válságtól sújtott olaszokkal foglalkozik” – jelentette ki Salvini.     

Giorgia Meloni az Olasz Testvérek (FdI) elnöke megjegyezte, az országnak elege van a

A jobboldali Il Giornale tudni véli a jelenleg még végső opciónak számító, de nem kizárt választások dátumát is, amely április 11. lehetne. A felmérések szerint az olaszok több mint fele nem érti, miért van válság, negyven százalékuk pedig egy újabb, de erősebb Conte-kormányt támogat.

(MTI)

(Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Ettore Ferrari)

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2021. január 27. 09:24
És várja az újabb dátumú kormányalakítási megbízást. AH!
cutcopy
2021. január 26. 20:07
"a jelenlegi kormánypártok, az Öt Csillag Mozgalom (M5S), a baloldali Demokrata Párt (PD) és a Szabadok és Egyenlők (LeU)" Ezek a helyi Jobbik, MSZP és DK, Conte meg elkövette azt a bravúrt, hogy két év alatt másodszor is lemondott..
fatman
2021. január 26. 19:52
mintha azt hallottam volna, h korábban Mattarella azt mondta, h harmadszor nem nevezi ki Contét...
Kvasztics Fedor
2021. január 26. 19:13
Trükkök százai EU recept szerint, hogy elkerüljék a választások kiírását.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!