Mario Draghit kérték kormányalakításra Olaszországban

2021. február 03. 07:16

Elemzők emlékeztetnek, „Supermario” Draghi az Európai Központi Bank volt elnökeként már „Európát is megmentette”.

2021. február 03. 07:16
null

„Magas profilú”, nem feltétlenül politikusokból álló kormány felállítását jelentette be Olaszországban az egészségügyi, társadalmi és gazdasági vészhelyzet kezelésére az államfő kedd este, miután eredménytelenül zárultak az eddigi kormánytöbbség fenntartásáról szóló egyeztetések. Sergio Mattarella szerdán fogadja Mario Draghit, az Európai Központi Bank előző elnökét, akit felkér a kormányalakításra.

Sergio Mattarella bejelentette az eddigi kormánytöbbség végét, két utat jelölve meg: egy másik kormány azonnali felállítását vagy az előrehozott választásokat. Hangsúlyozta, hogy a sürgős lépéseket követelő koronavírusjárvány-helyzetben teljes döntési joggal bíró kormányra van szükség, ami egy választási kampány esetében nem lenne lehetséges. Elemzők szerint Draghi már kész kormánylistával járul az államfő elé szerdán.

Áprilisban Rómának be kell nyújtania az EB-nek a gazdasági helyreállítási források felhasználási programját

Az államfő azzal indokolta döntését, hogy a parlament feloszlatása és a választások között hatvan napnak kell eltelnie, és 2018-ban a voksolás után öt hónapig tartott az új kormány felállítása. Elvetette, hogy Giuseppe Conte ügyvivő miniszterelnökként vezesse az országot a választásokig hangoztatva, hogy „korlátozott cselekvésű” kormány helyett súlyos döntésekre felhatalmazott csapatra van szükség az ország előtt álló hónapokban. „A következő időszak sorsdöntő lesz a vírus elleni küzdelemben, amelyet vagy legyőzünk, vagy elsöpör bennünket” fejtette ki Mattarella. Kiemelte a vakcinázási program hatékony folytatásának jelentőségét, a vírusmutációk  Olaszországban is terjedő veszélye közepette. Emlékeztetett, hogy március végén lejár az elbocsátások tavaly tavasz óta tartó befagyasztása, amely minél gyorsabb szociális védőprogram bevezetését igényli. Áprilisban pedig Rómának be kell nyújtania az Európai Bizottságnak a gazdasági helyreállítási források felhasználási programját.

Az első elemzések a helyzet nagy vesztesének a jogászprofesszorból lett miniszterelnök Giuseppe Contét tartják, valamint az Öt Csillag Mozgalmat (M5S). A párt 2018-ban Contével került kormányra, először a jobboldali Ligával, majd 2019 szeptemberétől a baloldali Demokrata Párttal (PD). A kormányválságot Matteo Renzi január 13-án robbantotta ki pártja, az Élő Olaszország (IV) minisztereinek visszahívásával. Conte január 26-án mondott le. Először az államfő, majd a képviselőház elnöke, Roberto Fico próbálta egyben tartani a kormánytöbbséget, de minden egyeztetés eredménytelennek bizonyult. „Renzi egy csapással kiütötte Contét, az M5S-t és a PD-t is” – szóltak a sajtókommentárok. Emlékeztettek, hogy „Supermario” Draghi az EKB volt elnökeként már „Európát is megmentette”. Rámutattak, hogy Mario Draghi megbízatása korlátozott idejű lesz. Draghi lehet a következő államfő is, Mattarella utódja 2022-ben, így mandátuma egy évig tarthat.

Megfelelő embernek tartják

Vélemények szerint Mario Draghit a közvélemény és a politika is megfelelő embernek tartja a gazdasági-pénzügyi talpraállás biztosítására. Pártokon kívüliként kész gazdasági helyreállítási programot ad majd át a következő politikai kormánynak, ráadásul Draghit az EU is támogatja. A felmérések szerint, ha most lennének a választások, a jobbközép könnyűszerrel győzne a kormányválságtól teljesen meggyengült eddigi kormányerők felett. Matteo Salvini közösségi oldalán reagált az alkotmány első cikkét idézve, amely az ország sorsának döntési jogát a népnek ítéli oda. Giorgia Meloni az Olasz Testvérek (FdI) elnöke hozzátette, „az esetleges alacsony választási részvétel is jobb a választási jog megvonásánál”. Meloni következő lépésnek a Conte-kormány felelősségre vonását jelölte meg, mert a kabinet szerinte téves járványpolitikával félmillió vállalkozást döntött csődbe.

(MTI)

Fotó: MTI)

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fila2020
2021. február 03. 17:03
Ócska színjáték! Remélem belebuknak.
Türelem
2021. február 03. 10:49
A Goldman Sachs 2013-ban Mario Montit ültette be a kormányfői székbe. Alapból látni kell, hogy Olszaszország nem egy független ország, s különösen nem tekinthető demokratikusnak. Egy bábállam, amelyben az országot kívülről irányítók akadályozzák a választások megtartását, a népakarat érvényesülését. S azt is látni kell, hogy lehet jól kiszolgálni a gazdit, de van egy pont, amelyen túl már elmozdítják a leghűségesebb szolgákat is. Miután Salvinit kiszorították, teljes gőzzel láttak hozzá kormányzati szinten a korlátlan migráció megszervezéséhez. Érkezhetnek a a civil mentőhajók, nincs elkobzás, büntetés, a kikötőkben kórházhajókon várják első vizsgálatokra az érkező kedves turistákat. Akkor, amikor az olasz egészségügy összeomlott, a kórházak folyosóin ápolják a betegeket, amikor a mentősöknek megmondják hogy ránézésre már csak azokat vigyék kórházba, akik vélhetően megmenthetők. A Conte vezette stáb tehát e téren a legteljesebb mértékben kiszolgálta a megrendelőket. Küldetésüket teljesítették, a helyreállítási alap milliárdjait azonban nem lehet az olasz kormányra bízni, kell egy új, igaz olasz vezette, de nem az olasz érdekek szerint irányított. Mario Draghi 2020. március 20-án a Financial Times hasábjain kifejtette a járványkezelés gyógymódját, ezt a cikket ajánlom a téma iránt mélyebbe érdeklődők figyelmébe. Lényege nagyon röviden, nem ciklikus válsággal nézünk szemben, elkerülhetetlen a mély gazdasági recesszió, a bevételek összeomlása, a munkanélküliség drámai felfutása. A megoldás: az állam adjon fedezetet, hitelgaranciát a pénzügyi szektor minden válságkezelő manőverére, a kamat nélküli hitel folyósításokra, engedje szabadon az államháztartási hiányt, a jövedelemveszteség döntő részét az állam szívja fel, nyelje le. Draghi színrelépésére adott banki, tőzsdei, pénzügyi -gazdasági média reakciók: "Mr. Whatever it takes" a befektetők számára a legjobb megoldás, a Btp-Bund spread 105-re süllyedt, a lélektani alsó határ 100, Draghi véget vet Olaszország kormányozhatatlanságának.
rollotomasi
2021. február 03. 10:21
Gyuri bácsi újabb lábát dugja be a kismalac házába.
Aerion
2021. február 03. 09:35
Párton kívüli, de ideológián kívüli is? Milyen szakértő az olyan, aki nemzetellenes-kommunista párttok koalíciójának miniszterelnöke kíván lenni? Olyan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!