Kritizálták a kormány járványpolitikáját a német színészek, botrány lett belőle

2021. április 27. 11:01

Ötvennél is több ismert német színész gúnyolódott a német kormány szigorú korona-politikáján, erre összemosták őket a vírustagadókkal és a szélsőjobboldallal.

2021. április 27. 11:01
null
Greczula Levente László

Németországban majdnem társadalmi vita bontakozott ki a koronavírus-járvány elleni védekezésben hozott kormányzati intézkedésekről – akár így is összefoglalhatnánk az elmúlt néhány nap legnagyobb feltűnést keltő német közéleti eseményét, a #allesdichtmachen (#zárjunkbemindent) kampányt, illetve annak utóéletét.

A csütörtökön kezdődött kampány keretében félszáznál is több német színész töltött fel rövid videókat a közösségi médiába,

amelyekben ironikusan követelnek még több korlátozást és lezárást,

ezzel reagálva a kormány járványpolitikájára, ami egyre több feszültséget okoz Németországban.

Orbán Viktorékkal ellentétben a Merkel-kormány és a tartományok miniszterelnökei eddig még nem döntöttek a korlátozó intézkedések lazításáról, és a következő néhány hétben várhatóan nem is lesz szabadabb az élet a szövetségi köztársaságban. Az esetszámok továbbra sem csökkennek, az uniós vakcinabeszerzés nehézségei miatt pedig továbbra is kevés az oltóanyag, bár ebben a közeljövőben már pozitív irányú változás várható.

A több oltás viszont még mindig nem jelent majd megkönnyebbülést, mert a nyitás egyes fázisait különböző incidenciaértékekhez kötik a németek, a szigor pedig várhatóan később is megmarad majd.

A helyzet tehát elég kilátástalannak tűnik, a németek pedig egyre frusztráltabbak.

A frusztráció kibeszélhetősége, pontosabban kibeszélhetetlensége viszont egyre meghatározóbb kérdéssé válik – és talán nem csak Németországban. A társadalomban sokáig konszenzus uralkodott arról, hogy a korlátozások egyértelműen szükségesek, a minél alacsonyabb incidenciaértékek elérése pedig az állampolgárok mindennapi, normális életébe és alapvető jogaiba való bármilyen mértékű beavatkozást indokolttá tesz.

A több mint egy éve tartó lezárások és korlátozások viszont kifárasztották az embereket, akik közül sokan nem is találkoztak személyesen ezzel a vírussal, valahogyan viszont mégis átalakította az életüket – többnyire nem a jó irányba.

Így jártak például a színészek is. A németországi színházak hónapok óta zárva vannak, a járványhelyzet miatt a filmkészítés is nehezebb, ha egyáltalán lehetséges; és persze a színész is csak ember,

mindenkinek elege van már abból, hogy ellehetetlenült a korábban még normálisnak számító életvitel.

Amellett sem lehet szó nélkül elmenni, hogy a korlátozásoknak egy sor nem várt, negatív hatása is van, mint például a családon belüli erőszak egyre gyakoribbá válása, a társadalom szétszakadása, a nyilvános eszmecsere lehetőségeinek beszűkülése, vagy éppen a média hisztériakeltése.

Többek között ezek voltak azok a nem kívánt eredmények, amiket a #allesdichtmachen kampányban résztvevő színészek kívánatosként, üdvözlendőként állítottak be videóikban, több lezárást, több korlátozást követelve.

Volker Bruch több félelemkeltést követel. A magyar olvasó Gereon Rath felügyelőként ismerheti a nagy sikerű Babylon Berlinből

 

Ahogy az várható volt, nagy botrány lett a videókból, hiszen azok végső soron a kormányzati szigor és a sajtó szenzációhajhászatának szükségességét kérdőjelezik meg – ezt pedig aligha viselheti el a mai németországi közbeszéd.

A radikális jobboldali, a koronavírus-válságban leginkább az elérdektelenedés keserű jövőképével szembenézni kénytelen Alternative für Deutschland (AfD) persze rögtön a keblére ölelte az #allesdichtmachen kampányt, de hasonlóan tett például Hans-Georg Maaßen is, akit a kereszténydemokraták (CDU) jobbszárnyához szokás sorolni.

Ezzel persze többet ártottak a kampánynak, mint használtak,

hiszen a lezáráspárti sajtó így könnyen összemoshatta a #allesdichtmachen-ben résztvevő színművészeket a szélsőjobboldallal és a vírustagadó querdenkerekkel. A német filmakadémia elnöke ki is jelentette, hogy a színészek az úgynevezett ironizálással „akaratlanul is védelmet nyújtanak” a vírustagadóknak, és ez a legnagyobb probléma.

A negatív politikai és sajtóvisszhang meg is tette a hatását:

az első színművészek sűrű elnézéskérések közepette már péntek délelőtt elhatárolódtak alig egy nappal korábbi videóiktól,

mondván, hogy nem akartak a szélsőjobboldal kezére játszani. Mások arra hivatkoztak, hogy eleve csak nagyon keveset tudtak az akcióról, és nem is nagyon néztek utána, ki állhat mögötte.

Eközben a kampány weboldalán is megjelent egy hosszabb magyarázkodás arról, hogy semmi közük nincs az AfD-hez, és hogy igazából a kommunikációval és a közbeszéd állapotával van a gond. „De ha valaki nem mer egyértelmű dolgokat kijelenteni abban a félelemben, hogy rossz oldalról tapsolják majd meg, az mindenképpen egyértelművé válik, hogy gond van a diskurzussal” – írja az akció mögött álló kft a kampány weboldalán.

 

A #allesdichtmachen kampány gyorsan lecsengett, több művész pedig teljesen vissza is vonta a videóüzenetét.

A kritikus hangok viszont nem csitulnak. Orvosok és egészségügyi dolgozók új kampányt indítottak a közösségi médiában #allemalneschichtmachen, azaz #mindenkicsináljonegyműszakot címmel, amiben arra buzdítják a szerintük túl önérzetes művészeket, hogy vállaljanak el egy-egy műszakot valamelyik intenzív osztályon, hátha megváltozik a véleményük a koronavírusról.

A nyitóképen: a #allesdichtmachen kampányban résztvevő színészek.

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kettőazkilenc
2021. április 27. 21:08
A fertőzöttségi mutatókkal az a baj, hogy pl elkezdtek az iskolák miatt többet tesztelni (heti 2x mindenkit) és ezzel nyilván több embert megtalálnak, csomó tünetmentest. Annó erőltették az 50-es referenciaértéket (fertőzött per hét per 100 ezer ember), kis felhördülés volt hogy ha 200-on állunk akkor ennél valami értelmesen kell az embereknek, talán így rejtik el bújtatva, hogy mégis tovább fognak szívatni. Magyarországon egyértelműen tetőzött a dolog március végén, már akkor látszott, persze sokkal több lehet a fertőzött. Talán szarul nézett volna ki ha kiderül, hogy a cseheknél csehebbül állunk, pedig de...
nempolitizálok
2021. április 27. 18:47
A nagyondemokrata német kormány egy órán belül lerendezte őket. Az összes visszavonta. Libernyák jogállam. Csakhogy attól, hogy nem meri senki kimondani, a probléma még ott van.
Autofocus
2021. április 27. 18:07
Na most ül igazán tort a hülyeség. Nem a covid volt, lesz a legsúlyosabb fenyegetés ami ellen hiányozni fog még a jól bevált "józan ész", de most ez a leglátványosabb.
Ninini
2021. április 27. 16:58
Az AFD-nek nagyon egyszerű dolga van. Ha valamit nagyon nem akarnak, akkor kezdjék el izomból, ezerrel támogatni és reklámozni. Tuti, hogy nem lesz belőle semmi és még elnézést is kérnek miatta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!