Spanyolország-szerte tiltakoznak LMBTQ-szervezetek egy 24 éves meleg férfi halála miatt

2021. július 06. 19:13

A rendőrség még nem határozta meg a Samuel Luiz elleni, A Coruña-ban elkövetett brutális támadás indítékát, de az áldozat barátai úgy vélik, hogy homofób támadás volt.

2021. július 06. 19:13
null

Spanyolország egész területén LMBTQ+ csoportok rendeztek utcai demonstrációkat hétfőn, hogy igazságot követeljenek Samuel Luiz, egy fiatal ápoló számára, akit szombat kora reggel brutális támadás során öltek meg a Galícia északnyugati rézén található A Coruña városában. Miközben a nyomozók még mindig azon dolgoznak, hogy megtalálják a bűncselekmény elkövetőit és megállapítsák az indítékot, Luiz egyik barátja a közösségi médiában azt állította, hogy nyilvánvalóan homofób indítéka volt a támadásnak, amely egy szórakozóhely előtt kezdődött egy félreértés miatt.

 

 

Az A Coruña-i María Pita teret hétfő este több ezer ember töltötte meg, kifejezve támogatásukat Luiz barátai és családja iránt, akit a Pride fesztivál hétvégéjén öltek meg. Ott voltak azok a nőismerősei is, akik az áldozattal voltak utolsó perceiben. Nyilvánosan követelték az ügy megoldását, és tiszteletet kértek a fiatalember családja részére, akik úgy döntöttek, hogy nem vesznek részt a tüntetésen.

„Tudom, hogy ez tette volna boldoggá a fiamat” – mondta. Az adományokat a Városháza épülete előtt halmozták fel, egy a tüntetést kísérő záporoktól védett helyen. 

Szélsőbaloldali szervezetek is csatlakoztak a tüntetésekhez

Az Avante nevű LMBTQ+ egyesület képviselője kezdte meg a beszédeket a tüntetésen, és kijelentette, hogy bár a rendőrség vizsgálata folyamatban van, tagadhatatlan, hogy „az egyikünket megölték”. Rámutatott, hogy néhány nappal korábban egy homoszexuális párra támadtak szintén A Coruña-ban, míg egy transzszexuális nőt Santiagóban inzultáltak.

A 24 éves fiú barátai „#JusticeForSamuel” szlogennel díszített inget viseltek. Ez a hashtag szombat óta árasztja el a közösségi médiát a bűncselekmény elítélésének jeleként.

Tüntetések voltak Asztúria, Aragón, Castilla y León, Katalónia, Castilla-La Mancha, Valencia, La Rioja, Murcia, Andalúzia, Extremadura és Madrid utcáin is. A spanyol fővárosban több ezer ember ment a Puerta del Sol központi térre.

„Sámuel miatt vagyunk itt, de nemcsak érte, hanem mindenkiért, aki homofób támadásokat szenvedett vagy szenvedhet el" – kiáltotta Diego Rubia (21), majd transzparenst tartott a levegőbe.

„Ki a fasisztákkal a környékünkről”

„Megölték Sámuelt, mert meleg volt"  – álltak a transzparenseken. Az Europa Press hírügynökség szerint a  rohamrendőrség egységei elzártak a demonstrálók útját az Alberto Aguilera és a Princesa utcák kereszteződésénél, Madrid argüellesi körzetében.

Az ügynökség arról számolt be, hogy a rendőrség később vádat emelt több tüntető ellen, miután tüntetők és rendőrök között számos összecsapásra is sor került.

A rendőrség ezt követően megpróbálta megtisztítani a területet a tüntetőktől.

A miniszterelnök is kifejezte szolidaritását

„Bízom benne, hogy a rendőri vizsgálat hamarosan megtalálja Sámuel gyilkosait és tisztázza a tényeket” – írta Twitteren Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök. „Nem fogunk egy lépést sem hátrálni a szabadságok terén. Spanyolország nem fogja tolerálni az ilyen bűntetteket. Támogatom az áldozat családját és szeretteit” – áll a bejegyzésben. 

 

 

A támadás szombat hajnali 3 órakor történt, ami éppen a második éjszaka volt, amikor Galíciában újból megnyíltak az éjszakai szórakozóhelyek a koronavírus-korlátozásokat követően. Luiz néhány barátjával a szórakozóhelyen kívül videohívást bonyolított a mobiltelefonján, amiről egy közeli csoportosulás azt hitte, hogy őket rögzíti éppen. A csoport egyik tagja ekkor állítólag verbálisan elkezdte szidalmazni Luizt, majd megütötte, és ekkor csatlakoztak hozzá a többiek is. Olyan nagyon elverték, hogy Luiz a kórházba szállítást követően belehalt sérüléseibe.

Fotó: DAVIDE BONALDO / CONTROLUCE VIA AFP

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
airmax
2021. július 07. 08:23
Nálunk ilyen nem történhet meg jobboldali kormányzás alatt... No persze mi vagyunk a homofóbok, nem azok az országok ahol melegeket gyilkolnak azért mert melegek... (?!) illetve titkosszolgálatokkal szervezkednek sajtóbotrányt okozva melegeknek... !!! (Merkel+német titkos szolgák...) Szóval akkor hogy van ez? De gondoljunk bele... ha ez nálunk történik, már ensz csapatok masíroznának a kossuth téren, az összes sorosbérenc libsimédia innen ontaná a világra a tudósításait a fasizmusról... Elmentek ti a jó édes egyes számú szülőtökbe...
ördögűző
2021. július 07. 07:52
Kit érdekel mit csinálnak a muszlimok a buzikkal? A muszlimok egyetlen jó tulajdonsága, hogy megfelelően kezelik a buzi kérdést! Egy kisebbség miatt nem lehet feláldozni a többséget.
Rocktoberi
2021. július 07. 06:37
Kihűlt egy meleg. Lapozzunk. Ha nem egy buzival történt volna meg az eset, akkor nem lett volna hír belőle.
makám
2021. július 07. 06:10
"meleg férfi" olyan nincs. buzi az van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!