Őrizetbe vették Fehéroroszországban Lukasenka egykori ellenfelét

2021. augusztus 12. 17:50

Andrej Dzmitrieu, a Mondd el az igazat! nevű társadalmi szervezet társelnöke a tavalyi elnökválasztáson vett részt.

2021. augusztus 12. 17:50
null

A fehérorosz bűnüldöző szervek csütörtökön őrizetbe vették a tavalyi elnökválasztáson részt vevő Andrej Dzmitrieu volt elnökjelöltet, a Mondd el az igazat! nevű társadalmi szervezet társelnökét – közölte Telegram-oldalán a Vjaszna fehérorosz jogvédő szervezet. A Vjaszna beszámolója szerint Dzmitrieut csütörtök reggel vették őrizetbe, ám a jogvédők nem tudják, hogy milyen okból, sem azt, hogy jelenleg hol tartózkodik a volt elnökjelölt.

Dzmitrieu a 2020-as fehérorosz elnökválasztáson a szavazatok 1,21 százalékát szerezte meg, és negyedik helyen végzett az öt jelölt közül.Dzmitrieu az említett tisztségen kívül tagja a Mi pártunk nevű politikai párt szervezőbizottságának, valamint a Gyűlés nevű polgári kezdeményezés delegáltja is. A Gyűlés nevű digitális platform fejlesztői szerint a kezdeményezés lehetővé teszi az állampolgárok számára, hogy jelölhessenek és megválaszthassanak olyan képviselőket, akik részt vesznek a nemzeti párbeszédben, valamint a fehérorosz nép véleményeit és érdekeit képviselik. A fehérorosz hatóságok törvénytelennek tartják az ilyen kezdeményezéseket.

Fehéroroszországban a tavaly augusztusi elnökválasztás óta tart a belpolitikai válság. A vitatott tisztaságú választáson az országot 27 éve irányító, 66 éves Aljakszandr Lukasenkát hirdették ki hivatalosan elnöknek a szavazatok 80,1 százalékával. Az országban tömegtüntetések kezdődtek, amelyeket a biztonsági erők brutálisan levertek. Az ellenzék szerint meghamisították az eredményeket, és valójában jelöltjük, Szvjatlana Cihanouszkaja győzött, aki a választást követően az ellenzék több vezető tagjával együtt külföldön keresett menedéket, miközben a hatóságok több mint 30 ezer embert vettek őrizetbe, köztük számos ellenzékit.

(MTI)

Nyiókép: Beata Zawrzel / NurPhoto / AFP. Illusztráció.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Armageddon
2021. augusztus 12. 18:08
Nagyon helyes! Miazhogy ellenzékieskednek? Megengedték nekik?
patkánynak sem nevezhető férgek
2021. augusztus 12. 18:07
Mindjárt jön a helyi, elvileg jobboldali nyugger kommandó szopni a kommunista diktátornak a faszát, és tapsolni, hogy csak úgy tovább...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!