A kommunisták nyerték a grazi önkormányzati választást

2021. szeptember 27. 06:59

El sem hitte elsőre a párt polgármesterjelöltje, hogy ők kapták a legtöbb szavazatot.

2021. szeptember 27. 06:59
null

Vasárnap tartományi választást tartottak Felső-Ausztriában – közölte a HVG, emellett polgármester-választás volt Stájerország fővárosában, Grazban.

Kommunista győzelem

Nagy meglepetésre Grazban az Osztrák Kommunista Párt (KPÖ) helyi szervezete az első helyen végzett (28,9 százalékkal), megelőzve a 25,7 százalékos Osztrák Néppártot (ÖVP). Emellett az is elképzelhető, hogy a párt jelöltje, Elke Kahr lesz a polgármester – derült ki a Die Presse cikkéből.

Kahr elsőre el sem hitte, hogy nyertek, hibára gyanakodott. A Die Presse szerint azt még nem tudni, ő lesz-e a polgármester, de nem tart kizártnak egy koalíciót a szociáldemokratákkal és a zöldekkel. Siegfried Nagl (ÖVP), aki 2003 óta volt Graz polgármestere elismerte a vereséget, és azonnali hatállyal lemondott hivataláról.

Felső-Ausztriában folytatódhat a jobboldali kormányzás

Eközben Felső-Ausztriában a tartományi választást az ÖVP nyerte 37,61 százalékkal, második helyen az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) végzett 19,77 százalékkal, harmadik helyre pedig az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) futott be 18,58 százalékos eredménnyel. Az Osztrák Zöld Párt (Die Grünen) 12,31 százalékot, míg a 2021 februárjában alakult Emberek, Szabadság, Alapjogok (MFG) – elsősorban Felső-Ausztriában tevékeny – törpepárt 6,23 százaléknyi szavazatot kapott. Az Osztrák Liberális Fórum (NEOS) 4,24 százalékos eredményével épphogy átlépte a 4 százalékos parlamenti küszöböt.

A HVG emlékeztetett, hogy Felső-Ausztriában hat éven át az ÖVP és az FPÖ kormányzott koalícióban, és a vasárnapi választási eredmények alapján a koalíció fennmaradása várható, annak ellenére, hogy az FPÖ több mint tíz százalékot veszített a 2015-ös választásokon elért eredményéhez képest.

Kép forrása: Elke Kahr Facebook-oldala

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2021. szeptember 28. 09:43
Adjunk még egy esélyt. Most megmutatják, hogy kell jól csinálni a kommunizmust. 1. lépés: a halálbüntetés eltörlése. Azt lehet? Gratz városállam? Legyen nekik könnyű a ....
orygabor
2021. szeptember 27. 14:55
Önkormányzat hozhat létre munkatábort? Esetleg sajátíthat ki magántulajdont?
SigSauer
2021. szeptember 27. 12:32
Aztán hány állampolgárságot kapott migráns szavazott? :D
kaltran
2021. szeptember 27. 12:04
Ha egy párt első embere el sem hiszi, hogy ők nyertek, ott csak egy dolog biztos. A választók meghibbantak. Szétfolyt bennsőjükben a cancel culture, a kifordítjuk sarkából a világot, a leszarom mi lesz, csak az eddigi hatalmasok tűnjenek el, hogy miért, azt nem tudják, ott ez az O1G osztrák változata. Nem hiába menekült anno Kun Béla Bécsbe. A helyzet annyit változott, hogy a mai konstellációk alapján akár Grazba is menekülhetett volna. nem is olyan régen, elmentünk a bécsi kommunisták székháza előtt, jót röhögtünk a látványon. Úgy nézett ki mint egy nagy WC. Ma már nem röhögnénk. A WC hatalomra került.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!