A fehérorosz legfelsőbb bíróság betiltotta az ottani Helsinki Bizottságot

2021. október 01. 12:59

A hírt a Fehérorosz Újságírók Szövetsége közölte, amelyet egy hónapja szintén betiltottak.

2021. október 01. 12:59
null

„A minszki legfelsőbb bíróság betiltotta a Fehérorosz Helsinki Bizottságot (BHK), helyt adva az igazságügyi minisztérium keresetének” – közölte pénteken a Fehérorosz Újságírók Szövetsége (BAZS), amelyet egy hónapja ugyancsak betiltottak.

Likvidálás

A szövetség a Telegram üzenetküldő szolgálaton továbbított közleményében úgy fogalmazott, hogy „a legfelsőbb bíróság likvidálta a Fehérorosz Helsinki Bizottságot, az utolsó regisztrált jogvédő szervezetet az országban”. Korábban tekintélyes nemzetközi jogvédő szervezetek kérték az igazságügyi minisztériumot, hogy vonja vissza a bizottság felszámolását indítványozó keresetét, és – mint írták –

 A BHK 1995-ben alakult, alapító tagjai között volt Vaszil Bikov (Bikau) neves szovjet és fehérorosz író,  Szvjatlana Aljakszijevics irodalmi Nobel-díjas író, Rigor Baraduljin költő, illetve a fehérorosz társadalmi és kulturális élet számos más kiemelkedő képviselője. Fehéroroszországban a tavalyi augusztusi, vitatott tisztaságú elnökválasztás óta próbálják ellehetetleníteni a hatóságok az ellenzéket és az őt támogató, a demokrácia kiépítése mellett kardoskodó szervezetek munkáját.

Házkutatási hullám

Az országot 27 éve irányító, 66 éves Aljakszandr Lukasenka július 13-án közölte, hogy a hatóságok különös figyelmet fognak fordítani a nonprofit szervezetekre, a civil szervezetekre és az országban működő külföldi médiára. A bejelentés nyomán házkutatási hullám indult független újságíróknál, jogvédő aktivistáknál,

valamint a civil szervezetek és ellenzéki pártok tagjainál.

A hatóságok egy sor szervezetet gyanúsítottak meg azzal, hogy titokban külföldről finanszírozzák őket, illetve adócsalást követnek el, és kormányellenes tüntetéseket pénzelnek. Augusztus végén a legfelsőbb bíróság ugyancsak az igazságügyi minisztérium keresetének eleget téve feloszlatta a Fehérorosz Újságírók Szövetségét. Egy héttel ezelőtt hasonló módon tiltották be a fehéroroszok világszövetségét, a Haza (Backauscsina) nevű szervezetet, amely több mint harminc éve alakult, hogy szoros kapcsolatot építsen ki a külföldön és belföldön élő fehéroroszok között.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Alekszej Nyikolszkij

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robur
2021. október 02. 02:01
A traktoros gecit mikor tiltják be?
nocens
2021. október 01. 20:43
Megy a ping-pong a mandineren, hol is jobb az elet: a parizsi gettoban vagy a belorusz sztyeppen... Rohelyes, hogy kozben a magyar minimal-ber csuszik a roman ala, es kozben regen lehagyta mar a szlovak , a lengyel, a csehekrol nem is beszelve... Europa persze "vegleg elveszett", de azert atkozzuk meg parszor, ahogy szorgos sztalinista nagyapaitok tettek Rakosi alatt. Moszkvaban meg ujra "Moszkvicsot osztogatnak", orokre igy megy ez mar... A tsz elnok "allatfarmja"-ban pedig minden valtozatlan, kiveve hogy az elmult 25 evben felnott tobb generacio is, akik nem dolnek be a kommunista hadovanak, amit a magyar jobbos moszkovitak oly nagy elannal nyomatnak. Persze, Sziberiabol nezve a Helsinki-bizottsag is csak a CIA fedo-szervezete lehet... Nem is ertem miert magy nyelven nyomatjatok itt a lozugot, talan jobban menne direktbe oroszul! Nem kell bajlodni itt a luzer magyarokkal, beesszuk mi az orosz nep-meset!
edieTHEGREATeagle
2021. október 01. 16:45
Ezek a kommentek ékesen bizonyítják, hogy az elmúlt 11 év kormányszintű néphülyítése és gyűlöletkeltése célba ért. Ha van köztetek olyan, aki már 2010 előtt is ilyen ostoba volt, akkor tőle elnézést kérek.
nempolitizálok
2021. október 01. 15:47
Helyes. Jó döntés. Itt is be kellene. Ez nem jogvédő, hanem egy libernyák beavatkozó szervezet jogvédelem ürügyén.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!