A holland kormány városokat kötelez arra, hogy több menedékkérőt fogadjanak be

2021. december 14. 12:32

Rotterdam mellett három másik településnek is év végéig legalább 2000 férőhelyet kell létrehozniuk.

2021. december 14. 12:32
null

A holland ügyvivő kormány arra kötelezi Rotterdamot és három másik várost a körzetben, Enschedét, Gorinchemet, illetve Venrayt, hogy több menedékkérőnek nyújtsanak elhelyezést, év végéig ezeknek a településeknek legalább 2000 férőhelyet kell létrehozniuk – írta kedden a helyi sajtó.

Kajsa Ollongren belügyminiszter és Ankie Broekers-Knol igazságügyi államtitkár a holland parlamentnek címzett nyilatkozatukban azt írták: a kabinetnek azért kellett erről rendelkeznie, mert Hollandiába folyamatosan érkeznek a menedéket kérők.    

„Az utóbbi időben próbáltuk arra ösztönözni az önkormányzatokat, hogy maguk teremtsenek több férőhelyet, de ez nem volt elég sikeres a jelenlegi válság kezeléséhez. Ezért kell nemzeti szinten rendelkezni.

Nem zárható ki, hogy a közeljövőben más önkormányzatok is kapnak effajta utasításokat

– hívták fel a figyelmet a kormány tagjai. A kormány elismerte, hogy rendkívüli lépésről van szó a közigazgatási együttműködésben, de a kabinet szerint a jelenlegi „vészhelyzet” ezt szükségessé teszi. 

Ollongren és Broekers-Knol rámutatott: le kell csökkenteni a szükségszállások számát, nem fogadható el, hogy a menedékkérőket kempingágyakkal teli sportcsarnokokban helyezik el, és hetente költöztetik őket egyik helyről a másikra. „Az ilyen instabil körülmények sok kényelmetlenséget okoznak az önkormányzatoknak, a lakosoknak és a menedékkérőknek is” – tették hozzá.    

A kormány utasítása értelmében a menedékkérők befogadásával foglalkozó központi ügynökség a kijelölt önkormányzatokkal együttműködve meghatározza, milyen létesítményeket jelöljenek ki befogadóközponttá, és hogyan alakítsák ki azokat a hosszabb távú befogadásra.

(MTI)

Fotó: BART MAAT / ANP / AFP

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rocktoberi
2021. december 14. 18:22
Ezek szerint az még nem jutott az eszükbe, hogy ne engedjék be a fekákat.
Leskelődő
2021. december 14. 16:43
Két dologra kell vigyázni szerintem: a megfelelő internet-ellátottságra a migrik új lakásaiban, mert erre kényesek, valamint arra, hogy majd ne az összes holland akarjon Magyarországra települni, aki megunja saját hazájában a magas migráns telítettséget.
konyves
2021. december 14. 15:56
Mark Rutte. Miniszterelnök. Európa egyik leggazdagabb államának miniszterelnöke. Azt gondolom,a hollandok jobbat érdenelnek.
csulak
2021. december 14. 15:35
Annyira degeneraltka ,hogy nem tudjak felfogni ,hogy a jovojuk a Saria fogja iranyitani
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!