Átállt Salvini, ismét Mattarella lett az olasz elnök

2022. január 29. 20:46

Újra a 81 éves eddigi államfőt, Sergio Mattarellát választották Olaszország elnökének, miután Matteo Salvini korábbi fogadkozásai ellenére odaállt a balos hátországgal rendelkező veterán politikus mögé. Giorgia Meloni és Salvini összevesztek, új konfliktus nyílt az olasz jobboldalon.

2022. január 29. 20:46
null
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Nyitókép: Salvini és Mattarella államfő 2018-ban (Paolo GIANDOTTI / Quirinale Press Office / AFP)

 

Olaszország hétfő óta próbált magának elnököt választani. Az első három, még kétharmados konszenzust igénylő szavazást még az esélytelenek nyugalmával abszolválta az 1009 fős, minden alsóházi képviselőt, az összes szenátort és a régiók képviselőit tömörítő elektori testület, de hiába lehet az olasz alkotmány értelmében a negyedik nekifutástól kezdve már feles többséggel is elnököt választani, ebből is további négy volt sikertelen.

Az első néhány körben még érvénytelenül is többen szavaztak, mint a legnépszerűbb jelöltre; mostanra viszont konszenzusra jutott az olasz politika abban, hogy képtelen konszenzusra jutni,

így inkább marasztalják az egykor a balközép Demokrata Párt által jelölt, idén 81 éves Sergio Mattarellát,

hogy maradjon még egy ciklusra, vagy legalábbis 2023-ig, amíg Mario Draghival az élen kiszolgálja ciklusát a kényszerből összekovácsolódott, az Öt Csillag Mozgalomtól a Demokrata Párton át Salviniékig és Berlusconiékig érő nemzeti egységkormány.

Szombat este Mattarellát meg is választották: a szavazás nyolcadik köre lezajlott, jelenleg a szavazatok összesítése zajlik, s pár perccel nyolc óra után a Mattarellára leadott, összeszámolt szavazatok száma átlépte a szükséges 505-öt, így Mattarellát egészen biztosan megválasztották – hogy pontosan mekkora többséggel, azt még nem tudni.

A volt elnök megválasztása a délelőtt folyamán vált biztossá: miután Matteo Salvini az elmúlt napokban intenzív kampányt folytatott amellett, hogy Olaszország válassza meg első női elnökét,

öt elbukott női jelölt után átgondolta a helyzetet,

és kamerák előtt felvetette, lehet, hogy érdemes véget vetni a káosznak, és „talán ennél komolyabb lenne megkérni az elnököt, hogy gondolja meg magát”. 

Ezt követően az este a nemzeti egységkormányt támogató frakciók vezetői együtt mentek el az elnöki rezidenciába, hogy hivatalosan is maradásra kérjék Mattarella elnököt, aki idén tölti be 81. esztendejét, és már többször világossá tette, hogy nem akar még egy ciklust vállalni. Az elnök végül elfogadta a jelölést, és úgy fogalmazott, „ha kell, itt vagyok”.

A döntés rendkívüli módon megosztja a jobboldalt: Silvio Berlusconi, aki a választás előtti hetekben a jobbközép pártok hivatalosan be nem jelentett, de a sajtóban egységesen támogatott közös jelöltje volt, a szavazatok elégtelen számát látva még az első szavazás előtt jelezte, végül nem indul.

és a maga részéről kizárta, hogy megszavazza bármelyiküket is. Lépése ezért újabb arcvesztés a továbbra is nagyon népszerű, de első helyét és támogatottságának jó részét elvesztett Északi Liga számára.

Giorgia Meloni pártja nem támogatta az elnök újrázását. „Salvini azt javasolja, hogy menjünk együtt megkérni Mattarellát, hogy vállaljon be még egy elnöki ciklust. El sem akarom hinni” – szólt az Olaszország Fivérei elnökének első reakciója. Miután az elnök újraválasztása biztossá vált, Meloni úgy fogalmazott, „a parlamenti képviselők azon örvendeznek, hogy nem változtattak meg semmit, és újabb mandátum vállalására kényszerítették Mattarellát. Mit ünnepelnek? Azt, hogy a fizetésük biztonságban van.”

Hangsúlyozta, pártja azért nem szavazza meg Mattarellát, hogy a választói szemébe nézhessen,

Az újraválasztott elnök szombat este beszédet is tart.

Összesen 300 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizálok
2022. január 30. 14:36
Salvini jól járt, az olaszok rosszul. Ismerős, 94-SZDSZ
Máté Pál
2022. január 30. 14:12
I may be wrong, but it sounds to me as there is a good reason why Salvini has opted for what he has done, in the re election of Sergio Matterella. For one thing, Matterella is 81 yrs old and a possibility he could be replaced when the time comes. To allow a lefty president in would be pits for Italy, because of the period of presidency time, and for what the new president would stand for. Plus, it now gives the right side movements under Salvini and Giorgia Meloni to build the right side more, ready for the parliamentary elections.
rókabácsi
2022. január 30. 12:57
olasz gerinc! eg ykis lóvé! ésminden más!
Berecskereki
2022. január 30. 12:10
Sehova sem állt át Salvini. Pragmatikus megoldást választott Olaszország érdekét szem előtt tartva. Giorgia Meloninál pedig előbbre való volt a párt és egyéni érdek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!