1,7 milliárd embert érinthet világszerte a háború nyomában gyűrűző élelmiszerválság

2022. április 14. 16:20

Harminchat ország a búzaimport több mint felét Oroszországból és Ukrajnából bonyolítja.

2022. április 14. 16:20
null

Számos fejlődő ország gazdaságára lehet lesújtó hatása Oroszország Ukrajna ellen vívott háborújának – figyelmeztetett friss jelentésében az ENSZ. A 444 cikkében azt írja: a világszervezet szerdai sajtótájékoztatóján elmondottak alapján fel kell készülni arra, hogy a konfliktus az élelmiszer- és energiaköltségek további emelkedését hozza majd magával,

és főleg a szegényebb országoknak egyre nehezebb pénzügyi feltételekkel kell szembenézniük.

A főtitkár Antonio Guterres április 13-i jelentése szerint ezeket a szegényebb országokat a legrosszabb pillanatban éri a krízis, mert többségük eleve küzd a COVID-19 járvánnyal, az éghajlatváltozással és a gazdasági fellendüléshez szükséges finanszírozás hiányával.

„Már 1,7 milliárd ember – akiknek egyharmaduk már most szegénységben él – van kitéve az élelmiszer- és energiaválságnak, és a pénzügyi rendszer zavarainak. És ezek mind a szegénység és az éhezés növekedését idézik elő” – mondta újságíróknak Guterres, hozzátéve, hogy mindez társadalmi és politikai instabilitáshoz is vezethet. A főtitkár kitért arra, hogy 36 ország a búzaimport több mint felét Oroszországból és Ukrajnából bonyolítja.

Az ENSZ összesítése szerint 107 ország van kitéve a válság legalább egy dimenziójának - az élelmiszerárak emelkedésének, az energiaárak növekedésének vagy a pénzügyi feltételek szigorodásának. 69 országot mindhárom dimenzió fenyegeti. Ezek között 25 afrikai, 25 ázsiai és csendes-óceáni, valamint 19 latin-amerikai és karibi ország van.

Fotó: MTI/EPA/Justin Lane

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
baki2022
2022. április 15. 09:48
És 2021-ben a dollár milliárdosok száma és vagyona nőtt. :(
BLaci
2022. április 14. 20:33
Ennyi ember pont elfér Európában. Ja bocs mégsem.
kisgul
2022. április 14. 18:51
Már alig várom, hogy a zeu megindítsa a jogállamisági eljárást Magyarország ellen,merta Zorbán engedélyhez kötötte a gabona exportot!
Akitlosz
2022. április 14. 18:38
Nem az élelmiszer kevés. Hanem az ember túl sok. 1800-ban még egymilliárd ember sem élt a Földön. Ma meg lassan csak az kétszer annyi amennyi éhezik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!