Kitennék a pártjából Schrödert, mert ragaszkodik az orosz vállalatoknál betöltött tisztségeihez

2022. április 25. 19:33

Már februárban felszólították, hogy mondjon le.

2022. április 25. 19:33
null

A német Szociáldemokrata Párt (SPD) társvezetője felszólította Gerhard Schröder volt kancellárt, hogy adja vissza párttagságát, miután Schröder egy interjúban világossá tette, nem áll szándékában lemondani az orosz energiavállalatok igazgatótanácsában betöltött tisztségeiről – írta a Guardian.

Schröder, aki 1998 és 2005 között Németország kancellárja volt, a Rosznyeft orosz olajtársaság igazgatótanácsának elnöke, valamint az Északi Áramlat csővezeték-társaság részvényesi bizottságának elnöke.

SPD társvezető: „abszurd, hogy Schröder védi Vlagyimir Putyint”

Lemondása ezekről a posztokról „szükséges lett volna egykori és korábban sikeres kancellár hírnevének megmentéséhez” – mondta Saskia Esken a Deutschlandradio német közszolgálati televíziónak hétfő reggel.

„Sajnos nem követte ezt a tanácsot. … Gerhard Schröder több éven át üzletemberként tevékenykedett, és fel kell hagynunk azzal, hogy idősebb államférfiként, volt kancellárként tekintsünk rá” – mondta az SPD társvezetője, és hozzátette: „Pénzét orosz állami vállalatoknál végzett munkával keresi, és egyenesen abszurd, hogy védi Vlagyimir Putyint a háborús bűnök vádjával szemben”.

Több közvetlen munkatársa is felállt Schröder mellől 

A február végi ukrajnai orosz invázió nyomán az SPD vezetése levélben kérte Schrödert, hogy mondjon le az orosz állami vállalatoknál betöltött szerepéről, amelyre állítólag nem érkezett válasz.

Schröder romló megítélését előre jelezte, hogy márciusban négy közvetlen munkatársa is távozott mellőle. Közülük a legérzékenyebb veszteség Albrecht Funk volt, aki több mint 20 éven át volt a politikus bizalmasa és beszédírója – húzta alá a Guardian cikkében.

Nyitóképen Gerhard Schröder, egykori német kancellár Fotó: ALEXEY VITVITSKY / SPUTNIK / SPUTNIK VIA AFP

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dezsőke
2022. április 26. 08:59
EMBEREK TÉRJETEK ÉSZHEZ? AMÍGVAN RÁ ESÉLY!
sorivo4
2022. április 26. 04:52
Aki megtagadja az igazságot, az a fasz. Annak kell elszámolnia vele, amikor meghal. Mert mindenki meghal. Kincseket csak az égben gyűjtsetek, ahol a rozsda meg nem emészti. Mert minden más elmúlik. Csak ami az igaz, azt nem emészti meg a rozsda.
patópál
2022. április 25. 21:17
"egyenesen abszurd, hogy védi Vlagyimir Putyint a háborús bűnök vádjával szemben" Történt ilyen?
Sincero
2022. április 25. 21:17
A végén még megérjük, hogy az európai "szélsőbal" lesz az orosz "szélsőjobb" legnagyobb támogatója. Kihez fordul akkor majd Amerika?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!