Sajtóhírek szerint nem sikerült megkötni az olajszankciókra vonatkozó megállapodást

2022. május 30. 13:25

Diplomáciai források szerint megakadtak a tárgyalások.

2022. május 30. 13:25
null

Diplomáciai források szerint az EU nagykövetei ismét nem jutottak megállapodásra az orosz olajimportra vonatkozó szankciókról. Hétfő reggel Brüsszelben tartottak megbeszélést, miután vasárnap este nem sikerült megegyezniük a hatodik szankciócsomagról.

Az elmúlt hetekben különböző lehetőségeket vitattak meg – 

a legutóbbi kompromisszumos terv szerint először a tengeri szállítású olajat kellene megszankciózni, a csővezetékeket pedig későbbre hagyni.

A tisztviselők remélték, hogy hétfő délutánra sikerül megegyezniük, amikor az EU vezetői rendkívüli csúcstalálkozóra gyűlnek össze Brüsszelben.

Bár a vezetők valószínűleg nem fognak előrelépést elérni a javaslatok nagyon részletes, technikai aspektusait illetően – és ez még csak nem is szerepel kifejezetten a napirenden –, egyes tagállamok felvethetik a kérdést, akár a teremben, akár kétoldalúan.

Zelenszkij is hozzászólt

Ukrajna elnöke, Zelenszkij is be fog tárcsázni a csúcstalálkozóra. A múlt héten csalódottságának adott hangot a késedelmek miatt:

Míg az olyan tengerparttal nem rendelkező országok, mint Szlovákia és a Cseh Köztársaság hosszabb kivonási időszakot kértek az orosz vezetékes olajtól való függőségük miatt, Magyarországot széles körben a megállapodás legfőbb akadályának tekintik.

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke a múlt héten levélben fordult az Európai Tanácshoz, amelyben azt írta, hogy szerinte az olajszankciókat nem is kellene megvitatniuk a vezetőknek, mivel az csak a megosztottságot hangsúlyozná.

A magyar kormány az olajtilalmat ahhoz hasonlította, mintha atombombát dobnának a gazdaságára.

Nyitókép: Illusztráció. Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand

Összesen 244 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2022. május 30. 16:34
Úgyis átbasznak minket hülye parasztokat, szerintem inkább ne ravaszkodjunk. Vétó!
fogas paduc
2022. május 30. 15:30
Hát, ha Magyarországtól elvárják, hogy megembargózza az orosz olajat, akkor mi meg elvárjuk az eu többi országától, hogy semmilyen olajat ne vegyenek az eu-s szolidaritás jegyében.
mysstes
2022. május 30. 15:07
magyarországnak azt kéne hangsúlyoznia az eu ban, hogy ukrajna nato csatlakozása eddigi megvétózásának köszönheti a világ, hogy nem tört ki még a harmadik világháború! senki nem tett többet ezzel a békéért, mint mi! ennyi haszna legalább volt kárpátaljának...
brekker
2022. május 30. 15:02
A mai nap még csak bemelegítés, az össztűz holnap lesz. Remélem Orbán bírja az éjszakázást, és a másnapot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!