ENSZ-főtitkár: Kritikus a nukleáris helyzet

2022. augusztus 23. 07:52

António Guterres „egyszer s mindenkorra” véget akar vetni a nukleáris fegyverkezési versenynek.

2022. augusztus 23. 07:52
null

António Guterres, az ENSZ főtitkára kritikusnak nevezte az ukrajnai zaporizzsjai atomerőműben kialakult helyzetet a hétfői ENSZ Bizonsági Tanács nagyköveti ülését követően kiadott közleményében. A térségben ugyanis folytatódnak a lövések és a harcok – írja a The Guradian. 

Hangsúlyozta, hogy minden atomfegyverrel rendelkező országnak kötelezettséget kell vállalnia arra, hogy „nem használja először”. Úgy fogalmazott, hogy 

a nukleáris kardcsörtetésnek véget kell vetni...

„Üljenek tárgyalóasztalhoz, hogy enyhítsék a feszültséget”, kérte az érintetteket.

A főtitkár hangsúlyozta, hogy „az emberiség jövője a mi kezünkben van”, és ragaszkodott ahhoz, hogy a megosztottságot párbeszéddel és diplomáciával váltsák fel, hogy „megmentsék a következő generációkat a háború csapásától”. Guterres szerint a jövő érdekében tárgyalásra, kompromisszumra és elszámoltathatóságra van szükség.

Nyitókép:MTI/EPA/Justin Lane

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
foldizs
2022. augusztus 23. 11:02
Kritikus a nukleáris helyzet, hála Putyinnak!
elfújta az ellenszél
2022. augusztus 23. 10:39
Már vártam mi lesz az a tökéletesen semmitmondó nyilatkozat, amit az oroszok felhívására kibocsát magából ez az eunuch. Mert ugye őt konkrétan a zaporozsjei atomerőmű ellen intézett ukrán tüzérségi támadások kapcsán szólították fel nyilatkozatra
MyOp
2022. augusztus 23. 10:36
és az Ensz egy showhivatal, sajnos.
zakar zoltán béla
2022. augusztus 23. 09:46
sbuta
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!