Erkölcstelen a fosszilis energiákból származó extraprofit az ENSZ-főtitkár szerint

2022. augusztus 03. 20:58

António Guterres arra kérte a kormányokat, hogy fogják vissza a fűtést és a légkondicionálást, valamint csökkentsék a légiközlekedést.

2022. augusztus 03. 20:58
null

Az ukrajnai háború okozta válságot kihasználva rekordprofitot termelő nagy kőolaj- és gázipari vállalatok kapzsiságát ostorozta szerdán az ENSZ-főtitkár, és felszólította a kormányokat azok megadóztatására.

„Erkölcstelen, hogy a kőolaj- és gázipari vállalatok az energetikai válságot kihasználva, a legszegényebb emberek és közösségek kárára extraprofitot termelnek, és eközben jelentős éghajlati károkat okoznak” – mondta António Guterres egy New York-i sajtótájékoztatón.

Az eseményt az Ukrajna elleni orosz agresszió világméretű következményeiről szóló harmadik ENSZ-jelentés kiadásának alkalmából tartották.

„Felszólítom a kormányokat, hogy adóztassák meg ezeket az extraprofitokat, és használják fel a pénzt arra, hogy ezekben a nehéz időkben a leginkább rászorulókat támogassák” – mondta Guterres, aki úgy becsülte, hogy

a szénhidrogénipari óriáscégek közel 100 milliárd dollár extraprofitot értek el az idei első negyedévben.

A kőolaj és földgáz árának emelkedése miatt a BP, az ExxonMobile, a Chevron, a Shell és a TotalEnergies hatalmas profitról számolt be a második negyedévben is – közölte.

„Felszólítom az országok lakóit, küldjenek világos üzenetet a szénhidrogéniparnak és az üzletembereinek: ez a nevetséges kapzsiság a legszegényebbeket és a legsérülékenyebbeket bünteti, miközben tönkreteszi közös otthonunkat, a Földet” – mondta António Guterres.

Még mélyebben és erősebben érezhetők világszerte a válság hatásai

A korábbi, júniusi felmérés óta „még mélyebben és erősebben érezhetők világszerte a válság hatásai a vásárlóerőre” – áll a jelentésben.

A dokumentum emlékeztet arra, hogy 2022 végéig

a háború miatt 82 országban 345 millió – a korábbinál 47 millióval több – ember élelmezése kerülhet veszélybe.

„Számos fejlődő ország fuldoklik az adósságban, nem jut finanszírozási forráshoz, küzd a kilábalásért a Covid-19 világjárvány után, és könnyen szakadékba kerülhet” – mondta Guterres.

Hozzátette: a gazdasági, társadalmi és politikai lázadások hullámának előjelei láthatók, amelyek egyetlen országot sem kímélnek majd.

„A kormányok hozzanak intézkedéseket az energiaszükséglet csökkentésére”

Azért, hogy az általános felmelegedés korlátozása érdekében tett vállalások veszélyeztetése nélkül fel lehessen lépni a válság ellen, a főtitkár felszólította a kormányokat: hozzanak intézkedéseket az energiaszükséglet csökkentésére.

Fogják vissza a fűtést és a légkondicionálást, csökkentsék a légiközlekedést,

tegyenek lépéseket az épületek korszerűsítéséért és bővítsék a megújuló energiaforrások felhasználását – mondta.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Justin Lane

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ólat a trolloknak
2022. augusztus 04. 14:32
Ez a bácsi is rendkívül értelmes. Nem, nem az árakat kellene letörni állami, de akár nemzetközi összefogással, hanem takaróba burkolva kell tölteni a telet a nagyszobában.
kata56
2022. augusztus 04. 09:25
Anyád.....
Ben Jeremiah
2022. augusztus 04. 07:28
Ez az ensz főtt titkár egy f...sz. "Erkölcstelen, hogy a kőolaj- és gázipari vállalatok az energetikai válságot kihasználva, a legszegényebb emberek és közösségek kárára extraprofitot termelnek," Miféle ERKÖLCS-re hivatkozik? A fejlett világ, tetején a gyémánt az ENSZ, azt szajkózza, hogy Isten meghalt, egyszer élünk, ki-ki valósítsa meg önmagát, természettudományok, meg természetes verseny és győzzön a jobb. Erkölcsöt papolnak, mikor abortuszt, eutanáziát, buzifelvonulást teszik mércévé, ahol a buzireklámot kitiltják az óvodából, azt az országot megbélyegzik. És akkor az erkölcs nevében kér számon valamit? Az erkölcsöt keresi? Ne keresd messze, rajta állsz a szaros cipőddel, most törölted bele a lábad te rohadék.
Namond
2022. augusztus 04. 01:04
António Guterres életkora 73 év. A vén bolsevik melyik ország gazdasági érdekeit képviseli? Az IMF és lányai az IBRD, a Nemzetközi Valutaalap, és a BIS, az US-ét. A Council of Europe Development Bank (CEB) az Európa Tanács Fejlesztési Bankja 1956-ból származik, amikor az Európa Tanács részleges megállapodásként létrehozta az európai nemzeti menekültek és népesség túlteljesítésének áttelepítési alapját. 1994-ben nevét az Európa Tanács Társadalmi Fejlesztési Alapjára változtatta, majd 1999-ben az Európa Tanács Fejlesztési bank nevet vette fel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!