Die Zeit: Ha Olaszország „orbánizálódna, az nagy veszélyt jelentene az országra, de Európára is”

2022. szeptember 06. 09:30

A német lap Enrico Lettával elemezte az olasz és úgy en bloc, az európai helyzetet.

2022. szeptember 06. 09:30
null

A Die Zeit nevű német lap interjút készített Enrico Letta volt olasz miniszterelnökkel, akivel kielemezték az olaszországi és az európai helyzetet. Az interjú során Letta kitért arra, hogy szerinte milyen párhuzam van Meloni és Orbán között:

mindkettő gyengíteni akarja Európát.

Hozzátette, hogy Meloni „nagy veszélyt” jelent Olaszországra, mivel szoros kapcsolatot ápol ilyen politikusokkal. Letta a helyzetértékelés során szépen felsorolta, hogy melyek azok a szereplők akik gyengíteni akarják Európát Orbán mellett: a lengyel PiS párt, a spanyol VOX párt, Marine Le Pen és Donald Trump.

Hozzátette, hogy ezek a pártok elutasítják az éghajlatváltozást, az újjáépítési alap ellen szavaztak vagy tartózkodtak, és a nemzetállamok vétójogát európai szintre akarják kiterjeszteni. Letta rámutatott továbbá, hogy

szerinte Orbán Viktor használja leggyakrabban a vétót. 

Az olasz helyzetről

Ha azonban Olaszország, Európa egyik nagy országa egy Meloni vezette kormánnyal „orbánizálódna, az nagy veszélyt jelentene az országra, de Európára is”. A migrációs politika kapcsán Letta elmondta, hogy ezt a problémát egyetlen ország sem tudja egyedül megoldani, „szerves migrációs politikára van szükségünk egész Európában, és le kell győznünk Orbán Viktor vagy a lengyel PiS európai szintű ellenállását”.

Kapcsolódó

Olasz exminiszterelnök: Az olaszoknak választani kell a jogállamiság és Orbán Viktor modellje között
Enrico Letta volt olasz miniszterelnök kifejtette, hogy a nemsokára esedékes olasz választásoknak mi a tétje. Bővebben is érdekel...

Enrico Letta volt olasz miniszterelnök kifejtette, hogy a nemsokára esedékes olasz választásoknak mi a tétje.

Nyitókép: MTI

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Antal Béla
2022. szeptember 06. 16:40
"Ha Olaszország „orbánizálódna, az nagy veszélyt jelentene az országra, de Európára is”... mert lenne újra gáz, olcsó üzemanyag, áram, búza és étolaj. SZEGÉNY MULTIK EXTRA PROFITJÁNAK LŐNÉNEK.
Tikkadt Szöcske
2022. szeptember 06. 14:59
"Letta a helyzetértékelés során szépen felsorolta, hogy melyek azok a szereplők akik gyengíteni akarják Európát Orbán mellett: a lengyel PiS párt, a spanyol VOX párt, Marine Le Pen és Donald Trump" De a többiek ellenálltak és nem engedék, így egy erős Európa lett belőle Kár hogy nemsokára erősen szét fog esni.
Rizsa
2022. szeptember 06. 14:54
A jogállamiság nem jött be . Marad a másik.
fogas paduc
2022. szeptember 06. 12:43
Ha Európa nem fog " orbanizálódni", akkor szét fog esni....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!