A török külügyminiszter elárulta, mit vár el Svédországtól és Finnországtól

2022. november 30. 15:43

Az országa konkrét lépéseket akar látni Svédországtól és Finnországtól a terrorizmus elleni harc terén a NATO-csatlakozásuk érdekében.

2022. november 30. 15:43
null

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerdán Bukarestben azt mondta, hogy Törökország további konkrét lépéseket akar látni Svédországtól és Finnországtól a terrorizmus elleni harc terén NATO-csatlakozásuk érdekében.

Cavusoglu a NATO külügyminiszteri találkozója keretében kedden egyeztetett svéd és finn hivatali kollégájával. Mint szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: arra hívta fel tárgyalópartnerei figyelmét, hogy a bűnözők kiadatását, a terroristák vagyonának befagyasztását,

az országban folytatott terrorista tevékenységek beszüntetését illetően Ankara még nem látott konkrét lépést.

A török diplomácia vezetője elismeréssel nyilatkozott az új svéd kormányról. A stockholmi vezetés az előzőhöz képest „eltökéltebb és őszintébb” a terrorizmus elleni harc tekintetében – mutatott rá. „A törvényeken változtattak, alkotmányt módosítottak, ez mind pozitív lépés, de látnunk kell ezek végrehajtását” – fogalmazott.

A NATO-tag Törökország korábban azért vétózta meg Svédország és Finnország csatlakozását a szövetséghez,

mert szerinte Stockholm és Helsinki a török vezetés által terroristának tartott csoportokat támogat.

Egyebek között a Kurdisztáni Munkáspártot (PKK), amely 1984 óta folytat fegyveres felkelést Törökországban, és amelynek határon túli tevékenységeire is súlyos nemzetbiztonsági fenyegetésként tekint Ankara.

Ulf Kristersson svéd kormányfő november eleji ankarai látogatása alkalmával kijelentette: Svédország be fogja tartani Törökországnak tett összes vállalását a NATO-csatlakozás érdekében.

(MTI)

Nyitóképen: Mevlüt Çavuşoğlu külügyminiszter (CEM OZDEL / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kecmec
2022. december 15. 03:59
Meg elvárható volna ha az országuk (svéd) területén és felségvizein, az EU ellen elkövetett terrorista támadás (É.Á.I-II) kivizsgálását korrektül elvégeznék és megneveznék még ha az NATO alapító tag,.,.,.
Reszelő Aladár
2022. november 30. 17:25
Várom a svéd/finn kioktatást, hogy jogállamban nincs lehetőség senki vagyonának a befagyasztására.
5m007h 0p3ra70r
2022. november 30. 17:05
Tévedsz. Soha nem mondták hogy "készülünk".
qwrtzq
2022. november 30. 16:45
Magyarul nincs több svéd fegyver a kurdoknak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!