Új szintre léptek az iráni tüntetések: felgyújtották Khomeini ajatollah házát (VIDEÓ)

2022. november 18. 19:05

A regionális hatóságok tagadták, hogy gyújtogatás történt volna, de a közösségi médiában terjengő videófelvételek tanúsága szerint felgyújtották a perzsa államot 1979 és 1989 vezető ajatollah házát.

2022. november 18. 19:05
null

Iráni tüntetők felgyújtották az Iszlám Köztársaság alapítója, Ruhollah Khomeini ajatollah szülői házát – számol be a BBC. Az értesülést a közösségi médiában terjengő képek is megerősítik, amelyen az látható, hogy a vallási vezetőről elnevezett Khomein városában lévő épület egy részét felgyújtják.

Annak ellenére, hogy a hírügynökségek igazolták a videók helyszínét, a regionális hatóságok tagadták, hogy gyújtogatás történt volna. Khomeini ajatollah ebben a házban született, amely ma múzeumként üzemel.

Khomeini ajatollah  az 1979-es iráni forradalom egyik vezéralakja, majd Pahlavi sah elűzésétől haláláig a „forradalom vezetőjeként” (rahbar-e engeláb) Irán de facto legfőbb vezetője volt. Az iráni nép szellemi vezetőjeként sikeresen dacolt a nyugati befolyással szemben, eközben az egész iszlám világban hatalmas tekintélyre tett szert. 1989 június 3-ig vezette a perzsa országot.

Háttér 

A pénteki incidens jól beleillik a két hónapja tartó tüntetéshullámba, amely az országot Khomeini halála után irányító Ali Hamenei ajatollah és radikális köre ellen irányul, miután  az erkölcsrendészet őrizetében meghalt a 22 éves Mahsza Amíni, mert állítólag megszegte a hidzsábszabályokat, azaz nem takarta el a haját.

Nyitókép: Twitter

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
confitür
2022. november 19. 06:52
A CIA keményen dolgozik Iránban,hogy minél nagyobb felfordulás legyen.
Bátya62
2022. november 18. 20:21
A múlt század elején az angolok -az olajmezők birtokában- igencsak megtámogatták a szaúdiakat. A törökök visszaszorultak, önállóságuk megmentéséért -a törökök atyja- modern államot hozott létre, megszüntetve a kalifátust. Irán nem tudja elengedni a muszlim vonalat.
Tapeino
2022. november 18. 20:18
Vandál antiszemiták! (igen-igen azok!)
jánosbácsi
2022. november 18. 19:54
Akikkel Orbán Viktor szövetséget köt azoknak kampec .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!