Már támadják Rishi Sunakot, mert felülvizsgálná a genderideológia túlzásait

2022. november 07. 21:00

A brit konzervatív, hindu kormányfő nem kér a genderideológia túlkapásaiból – Sadiq Khan, London munkáspárti polgármestere máris a transzjogok védelmére szólította fel a kormányt.

2022. november 07. 21:00
null

Lapunk is beszámolt arról, hogy Rishi Sunak, a nemrég megválasztott brit konzervatív miniszterelnök felülvizsgálni a magukat transzneműnek valló személyes önmeghatározásukhoz kapcsolódó jogait.

Rishi Sunak a brit egyenlőségi törvény felülvizsgálatát tervezi,

hogy egyértelművé tegye: a nem a biológiai nemet és nem a gendert jelenti.

Ez azt jelentené, hogy a biológiai férfiak nem versenyezhetnek a női sportban, és más létesítmények, például a női öltözők és menedékhelyek esetén is a biológiailag nőké lenne a használat joga. A transzneműek ömeghatározása így nem bírna jogi erővel, a transznemű nőknek nem lenne joguk a csak nők számára fenntartott létesítményekhez való hozzáférésre.

Egy Downing Street-i forrás szerint a nők és lányok védelme Sunak kormánya számára prioritás.

Egy idei áprilisi műsorban Sunak óvatosan úgy fogalmazott a transzneműek kapcsán: „Amikor vécékről vagy sportról van szó, tudja, az a nézetem, hogy a biológia fontos és alapvető, kritikus fontosságú abban, hogy miként közelítjük meg ezeket a kérdéseket”.

Pár hónappal később, egy augusztusi kampányrendezvényen arra a kérdésre, hogy a transznőket nőnek tartja-e vagy sem,

már sokkal határozottabban nemmel válaszolt.

Igaz, Sunak más alkalommal azt is kifejtette, hogy a transzneműekkel szembeni előítéletek rosszak, s Konzervatív Párt pedig egy nyitott, befogadó család, függetlenül attól, milyen társadalmi háttérből érkezik valaki – Sunak maga is indiai származású, középosztálybeli család sarja, aki már brit földön született.

A PinkNews emlékeztet: Rishi Sunak a korábbi kampányban arról beszélt: „Elkötelezettek vagyunk abban, hogy véget vessünk az agymosásnak, a vandalizmusnak és az ujjal mutogatásnak”. Szerinte a mostani jogszabályok „túl gyakran szolgálják a társadalmi mérnökösködést, amihez senki nem adta a hozzájárulását”. Sunak kifejtette: a legrosszabb példa a 2010-es, munkáspárti kormány alatt elfogadott egyenlőségügyi törvény, ami szerinte

Sunak leszögezte: „Ennek véget kell vetni. A kormányom felül fogja vizsgálni a törvényt, hogy a legitim védelmet őrizze meg, ellenben megállítsa a lopakodó küldetését”.

Rishi Sunakhoz közel álló források szerint a miniszterelnök nem támogatja az angol nyelv gendersemlegessé alakítását és ezzel „a nők eltörlését”, s hisz abban, hogy „az anyákat tudnunk kell anyáknak nevezni”.

Lapértesülések szerint Rishi Sunak

azt is támogatja, hogy a szülőknek több joguk legyen a gyerekeik oktatásbeli szexuális felvilágosítása kapcsán.

Sunak új terveit egyelőre Sadiq Khan, London pakisztáni muszlim gyökerekkel rendelkező, munkáspárti polgármestere kritizálja, aki szerint Sunak kormányának nem lenne szabad feláldoznia „a transz személyek emberi jogait”, és a „transzjogokat” szerinte meg kell védeni.

 

Fotó: Daniel LEAL / AFP

Összesen 150 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wolfram004
2022. november 10. 01:24
Ez nem jó hír, mert férfi testbe született leszbikus nőként egy csomó pénzdíjas versenyen akartam indulni 18 éves lánykák ellen, hogy utána együtt zuhanyozzunk a női öltözőben.
Unknown
2022. november 08. 17:34
Oroszlánszívű Rish-ard
Saksafar
2022. november 08. 09:49
Rövid életű lesz, legalábbis miniszterelnökként.
Dezsőke
2022. november 08. 09:46
lehet , hogy normális?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!