Római béketárgyalások? Ezt lehet sejteni a vatikáni tervből

2023. február 28. 21:23

Egyelőre hivatalos megerősítés nem érkezett arra, hogy valóban létezik egy, a pápa által összeállított béketerv, de a nyilatkozatok alapján felvázolható a Szentszék álláspontja.

2023. február 28. 21:23
null

Ketten maradtunk a béke pártján, a Vatikán és Magyarország. A társaságra nem lehet panaszunk, de komoly következményekre kell számítanunk” – jelentette ki évértékelőjében Orbán Viktor. 

De miben is áll a Szentszék békterve? Konkrétumokat nem tudunk mondani, csak Leonyid Szevasztyjanovnak, az orosz ortodox Óhitűek Világszövetségének a katolikus egyházfővel levelezésben álló elnökének beszámolóira tudunk hagyatkozni, amit érdemes forráskritikával kezelni. 

Szevasztyjanov a RIA Novosztyi hírügynökségnek a hétfői napon úgy nyilatkozott, hogy

a katolikus egyházfő összeállított egy, az orosz–ukrán rendezésre vonatkozó tervet.

Szerinte a szentszéki kezdeményezés tartalmazza azt a tézist, miszerint minden konfliktusban egyenlően felelős minden fél. A tervvel a cél a hosszú és igazságos béke, és ezek garanciája a befogadás, a másik kultúrájának és nyelvének tisztelete, valamint az együttműködés minden fél között. Elsődleges az emberi élet és az egészség megőrzése. 

Ezen felül kiemelten fontos, hogy kívülálló országok ne vegyenek részt a konfliktusban részes felek fegyverrel való ellátásában.

 Szevasztyjanov szerint a pápa a Vatikánt javasolja a béketárgyalások helyszínéül, mivel Róma a béke városa.

Ugyan egyelőre a pápai hivatalok részéről nem érkezett megerősítés arra vonatkozóan, hogy valóban van egy, a szentatya által jegyzett béketerv, a Vatikán vezetéséhez közel állók által tett nyilatkozatok alapján a fenti alapelvek és azokon túlmenő nézetek felvázolhatók, írja a témának hosszabb cikket szentelő Magyar Nemzet.

Ferenc pápa 2022 decemberében egy Úrangyala imádságon maga hangsúlyozta a területi épség elsődlegességét: bírálta a Moszkva által az oroszok által megszállt övezetekben a területi annexiókat, a két népköztársaság elcsatolását. A pápa továbbá az imádság keretében arra kérte mindkét elnököt, hogy hagyják abba az erőszakot, és legyenek nyitottak a békéről szóló tárgyalásokra.

A Vatikán egyébként mindkét harcoló féllel fenntartja diplomáciai kapcsolatait:„

A napokban ukrán parlamenti képviselők küldöttsége érkezett, és itt a Vatikánban is találkoztak. A kijevi nunciuson és az ukrán szentszéki nagyköveten keresztül tartjuk a kapcsolatot. Ami az orosz felet illeti, van egy nunciusunk Moszkvában, és az itteni szentszéki orosz nagykövet révén valósul meg a kapcsolattartás.”

Üdvözlik vagy keveslik, de alig tetszik valakinek igazán a kínai béketerv

Tizenkétpontos béketervet terjesztett elő múlt héten a Kínai Népköztársaság az orosz-ukrán háborúra - pontosabban, ahogy ők hívják, az „ukrajnai krízisre". Kína béketervében hangsúlyozta, „minden ország szuverenitását, függetlenségét és területi integritását hatékonyan fenn kell tartani. Minden ország, kicsik és nagyon, erősek és gyengék, gazdagok és szegények, egyenlő tagjai a nemzetközi közösségnek."

Nyitókép: MTI/EPA-ANSA/Claudio Peri 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2023. március 01. 12:42
Raszólhattak a libsik , hogy semmi világvége , meg Apokalipszsis . Legyen pozitív , haladó .
pollip
2023. március 01. 06:11
Ha már az európai unió a háborút támogatja Európa területén.......
fado
2023. március 01. 04:47
Szabadságot Békének!
Senki Alfonz
2023. február 28. 23:18
Egyszerű a megoldás: Átkozzál ki mindenkit Franci és akkor nyugodtan ölhetik egymást!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!