Ezt gondolja a V4-ekről az új cseh elnök

2023. március 13. 19:26

Petr Pavel szerint a V4-es formátum elsősorban konzultációs fórum.

2023. március 13. 19:26
null

Petr Pavel cseh államfő  Pozsonyban hétfőn, a Zuzana Caputová szlovák elnökkel közösen tartott sajtóértekezleten a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség jelentése szerint azt mondta a Visegrádi Négyekről, hogy az egy konzultációs fórum, amely többek között gazdasági, üzleti, kulturális eszmecserékre szolgál,

de nem ambicionálja az alaposabb együttműködést kül- és biztonságpolitikai kérdésekben.

Az új cseh államfő első hivatalos külföldi útján, Pozsonyban a szlovák hivatali kollégájával tartott találkozóját követően ugyanakkor úgy vélte, hogy bővülőben van az együttműködés a Slavkovi Hármak (Ausztria, Csehország és Szlovákia) és a kelet-közép-európai NATO-tagországokat tömörítő Bukaresti Kilencek (B9) keretében.

Hozzátette: üdvözölne egy szorosabb együttműködést a V4-ek és a balti országok között. Zuzana Caputová a találkozó után kijelentette: Szlovákia és Csehország azonos álláspontot képvisel a külpolitikában, a jogállam alapelveinek védelme és a nemzetközi jog betartása tekintetében. 

A két államfő megerősítette azt a tervét, hogy áprilisban együtt látogatnak el Ukrajnába. Zuzana Caputová újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: tekintettel a szlovákiai politikai pártok jelenlegi támogatottságára, elképzelhetőek bizonyos félelmek Szlovákia jövőbeni külpolitikai irányultsága, illetve az Ukrajnának nyújtandó további segítség ügyében.

Szlovákiában decembertől ügyvezető kormány van hivatalban, miután egy parlamenti bizalmi szavazáson megbukott Eduard Heger kabinetje. A pozsonyi törvényhozás január végén elfogadott határozata értelmében Szlovákiában szeptember végén előrehozott parlamenti választást tartanak. Az utóbbi időszak felmérései szerint az ellenzéki pártok, leginkább a Robert Fico korábbi miniszterelnök vezette Irány (Smer-SD) erősödését, egyúttal a kormánykoalíció pártjai támogatásának erőteljes visszaesését mutatják.   

Petr Pavel kétnapos hivatalos szlovákiai útja során, hétfőn találkozik Eduard Heger ügyvezető szlovák miniszterelnökkel, kedden pedig Boris Kollárral, a szlovák parlament elnökével is.

(MTI) 

Nyitókép: VLADIMIR SIMICEK / AFP

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NZoltán
2023. március 18. 09:24
Mi-tagadás, úgy tűnik igaza van Petr Pavel cseh elnöknek, hogy a V4-es szövetséget sikeresen kiüresítették egy legtöbb konzultációs fórum szintjére. Talán részünkről hagyni is kéne az egész V4-et, hadd alakuljanak nélkülünk W3 -á (Warsói3), mert elvakultan rohannak a háborúba sodródás felé, amiből nekünk jó lenne kimaradni !
pollip
2023. március 14. 12:18
Pável fényképéről állandóan MZP jut eszembe. Ez a beállítás, a feltartott fej.....
buvu
2023. március 14. 08:01
Jó ez a jogállam fal, ami mögé be lehet bújni. Kijelentjük a másikról, nem jogállam és kész a kirekesztés. Vegyük sorba. Csehország. Annyi nagy stílű bűnöző, akik az állami vagyont privatizálták majd szétrabolták mint Csehországban az elmúlt 20-25 évben, a világon nem volt. Gyakorlatilag nincs olyan vezető politikus, akinek nem volt ügye. Zeman, aki aztán egy káder, még ministráns fiú ezekhez képest.... Szlovákia. Egy maffia államot építettek Meciarék, nem habozott elraboltatni az akkori államelnök fiát, de a közelmúltba is elegendő visszanéznünk. 5 éve, egy újságírót öltek meg, mert kellemetlen cikkeket írt? Vagy mert kellett egy népfelkelés a Fico vezette kormány ellen? Minden esetre a mostani kormány, vagy ami maradt belőle, hűen szolgálja a hatalmat. Jogállam? 1/2 éve egy meleg bár előtt lövöldöztek, a nagy egyenjogúság jegyében....Szval nevén a dolgokat. A hatalom megtatlálja az embereit, beülteti őket a legmagasabb pozíciókba és irányítja az országot. Az emberek meg lassan bele fáradtak a napi harcokba...
Gablex
2023. március 14. 08:01
Büdös fasszopó troll. Beküldték ezt a retket a csehekhez, hogy trollkodja szét a V4-ek csapatát! Igazi férgekkel van tele európa vezetői!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!