Szíria elismeri „Oroszország új határait”

2023. március 16. 12:18

Bassár el-Aszad szíriai elnök a RIA Novosztyinak adott, csütörtökön megjelent interjújában úgy fogalmazott, elismerik az elcsatolt donyecki, luhanszki, herszoni és a zaporizzsjai területeket.

2023. március 16. 12:18
null

Aszad, akit szerdán fogadott a Kremlben Vlagyimir Putyin orosz elnök, a szóban forgó régiókat történelmileg orosz területeknek nevezte, amelyek mintegy száz éve, Lenin idején kerültek Ukrajnához, és amelyeken ma orosz állampolgárok élnek. Közölte, hogy erre ugyan nincs bizonyíték,

de várható, hogy az Egyesült Államok iszlamista terroristákat fog átdobni Szíriából Ukrajnába az Oroszország elleni harchoz.

Felhívta a figyelmet: az interneten megjelent videók tanúsága szerint ilyenek már vannak a hadszíntéren. Aszad szerint Damaszkusznak arra viszont van bizonyítéka, hogy a szíriai el-Tanfban lévő amerikai bázison terroristákat képeznek ki.

Másfelől ha szíriai önkéntesek jelentkeznének az Ukrajna elleni harcra, akkor azt nem a szíriai állam nevében tennék

– mondta, majd hozzátette, Damaszkusznak nem volna róla tudomása, mert közvetlenül az orosz hatóságokhoz fordulnának ezek az emberek.

Egyébiránt állítása szerint nem aggasztja, hogy Ukrajnából esetleg fegyverek szivárognak át a szíriai kormányellenes erőkhöz, mert ezek az erők annyi közvetlen támogatást kapnak a NATO-országoktól, hogy ahhoz képest ez a mennyiség eltörpülne. Aszad úgy vélekedett, hogy a harmadik világháború már folyik, de a korábbi világháborúktól eltérő formában.

Támogatásáról biztosította a szíriai orosz katonai jelenlét kiterjesztését, ha ezt Moszkva akarja.

Mint mondta, ebben a kérdésben mind politikai, mind katonai értelemben nézetazonosság van a felek között, de katonai értelemben a kérdés most nem került napirendre. Kifejezte abbéli reményét, hogy az orosz jelenlét fennmarad az országában, és nem korlátozódik csupán a terrorizmus elleni küzdelemre, mert fontos szerepe van a nemzetközi erőegyensúlyban.

 

(MTI) 

Nyitókép: Vladimir GERDO / SPUTNIK / AFP

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NERbot
2023. március 17. 13:06
Ekkora észeszgéber morális bajnokokkal aligha lehet vitatkozni.
Odone Ricci
2023. március 16. 18:24
Bár mindenki ismeri Sziria TANULSÁGOS történelmét, de azért nem árt talán összefoglalni dióhéjban. A Római Birodalom része volt 64O-ig, amikor az arabok elfoglalták és lett belőle kalifátus Damaszkus székhellyel. Az ország keleti fele többnyire keresztény maradt és a Jeruzsalemi Királyság rész lett 1244-ig. Majd az Oszmán Birodalom irányította. Francia gyarmat lett, de kivívta függetlenségét. 1958-63-ig az Egyesült Arab Köztársaság tagja lett. Az ARAB TAVASZ kitörése óta 2O11-től dúl a polgárháború 2O16-ig tűzszünet lépett életbe az amerikai és orosz kezdeményezésre. Kb. 2O millió a lakosság száma Elnökük Bassár el-Aszad hivatalos nyelv az arab, de beszélt nyelvek még az örmény, a kurd, az arámi és a cserkesz. A polgárháború hatalmas kárt okozott az országban és a mai napig is dúlnak a harcok. Szíria ásványikincsekben gazdag: kőolaj, foszfát, mangán, vasérc
barkasfarkas
2023. március 16. 15:22
Mit számít egy shithole country vezetésének véleménye? Észak-Korea és Nicaragua nem ismerte még el? :D
turáni sólyom
2023. március 16. 14:51
Szíria bukott állam? Hol élsz? Szíria győzött az Iszlám Állam és az USA által támogatott felkelők ellen. Aleppót visszafoglalták Ez tény! Damaszkuszban rend van, Aszad az elnök.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!