Patkányinváziótól tartanak Párizsban

2023. március 14. 10:52

Sztrájkolnak a szemétszállítók a nyugdíjreform miatt.

2023. március 14. 10:52
null

Egyre magasabb szeméthalmok tarkítják Párizs belvárosának utcáit, miközben a politikusok egymást hibáztatják, hogy ki miatt lepik el a patkányok a francia fővárost – írja a Politico.

Március hatodika óta sztrájkolnak a városban a szemétszállítók, hogy ezzel tiltakozzanak a tervezett nyugdíjreform ellen, amely értelmében a nyugdíjkorhatáruk 57-ről 59 évre emelkedne. Párizs polgármesteri hivatala szerint emiatt

mintegy 5600 tonna szemét gyűlt össze a város utcáin

Az igazi problémát azonban a városban élő patkányok jelentik, a statisztikák szerint a „fények városában” minden lakosra 1,5-1,75 patkány jut, ezzel a világ egyik legfertőzöttebb nagyvárosa. A Francia Nemzeti Orvosi Akadémiának emiatt tavaly júliusban figyelmeztetést is ki kellett adnia a patkányok által az emberi egészségre jelentett veszélyekről. A város lakói attól tartanak, hogy a most felhalmozódott szemét pedig tovább súlyosbíthatja a helyzetet. 

A város egyre rosszabb köztisztasági állapota politikai vitát is okozott a hétvégén, miután több kerületi polgármester is arra hívta fel a figyelmet, hogy súlyos közegészségügyi kockázatot jelent a kialakult helyzet. A polgármesterek felszólították Anne Hidalgót, Párizs baloldali főpolgármesterét, hogy lépjen fel a probléma rendezése érdekében.

Clément Beaune közlekedési miniszter – aki a hírek szerint párizsi főpolgármester szeretne lenni – a Twitter-oldalán azt írta, hogy a kialakult helyzet

Antoine Guillou alpolgármester úgy reagált Beaune szavaira, hogy: „ha valóban aggódnak a párizsiakért és a franciákért, vonják vissza az igazságtalan nyugdíjreformjukat”.

A sztrájk még legalább szerdáig fog tartani, ugyanis aznap szavaznak annak folytatásáról a szakszervezetek. A reformról szóló parlamenti szavazásokat szerdán és csütörtökön fogják tartani, így a reformot a hét végéig hivatalosan is elfogadhatják.

Mustafa Yalcin / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
holnapislesznap
2023. március 16. 16:48
már megint ezek a bevándorlók... hehh... viccet félretéve: 1.75 patkány az egy komplett vacsora a gazdaságos és oroszellenes gyertyakazán mellett. De az a fő, hogy francia a parfüm és még fürdeni sem kell...
390 ft
2023. március 14. 20:51
Nem tudtam hogy a Momentum vezetősége a közeljövőben Párizsba látogat.
masikhozzaszolo
2023. március 14. 18:31
A fény városa. Íme: videa.hu/videok/nagyvilag/franciak-franciaorszag-tkDEynwSDFOxdMnY
Box Hill
2023. március 14. 15:36
Patkányinvázió? Már így is lehet nevezni? Alakulnak a dolgok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!