Németország kikéri magának, hogy Európa autonóm is lehetne

2023. április 11. 21:00

Politikusok és újságírók egyaránt vehemensen tiltakoznak Macron szavai ellen.

2023. április 11. 21:00
null
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Húsvétvasárnap nem volt szünnap a nemzetközi politikában: aznap született meg a Kínából hazatérő Emmanuel Macron francia elnök POLITICO-interjúja az elnöki repülő, a COTAM Unité fedélzetén. Ebben az elnök a következő főbb állításokat tette Tajvanról:

  • Európa számára az „a nagy kockázat”, hogy „belebonyolódik olyan válságokba, amelyek nem a mieink, s ezek megakadályozzák abban, hogy kiépítse stratégiai autonómiáját”; azaz: deklarálta, hogy Tajvan nem a mi problémánk.
  • Tajvan ügyében „a legrosszabb azt gondolni, hogy nekünk, Európaiaknak követőknek kellene lennünk ebben az ügyben, és az amerikai agendához, illetve a kínai túlreagáláshoz igazodjunk”, azaz: világossá tette, hogy nem tartaná szerencsésnek, ha az amerikai Tajvan-politikát követné Európa.
  •  „Az európaiak képtelenek megoldani az ukrajnai válságot; hogyan mondhatnánk hitelesen Tajvanról, hogy »vigyázat, ha rossz fát tesztek a tűzre, ott leszünk«?”, azaz: arra utalt, hogy Európa nem sietne katonailag Tajvan segítségére, ha Kína megtámadná.
  • Emellett kritizálta az „amerikai dollár extraterritorialitását”, azaz: jelezte, örülne, ha a dollár nem gyakorolna ilyen erős hatást az Amerikán kívüli folyamatokra.

Európai vezető ilyen nyílt Amerika-kritikát talán még soha nem fogalmazott meg, Macron esetében ráadásul a túlárazott amerikai gázzal és az európai autóiparnak súlyos károkat okozó „inflációcsökkentési törvénnyel” kapcsolatban is elhangzottak Amerika-kritikus nyilatkozatok.

***

Német képviselők: Tajvan a mi ügyünk!

Norbert Röttgen CDU-s parlamenti képviselő, volt környezetvédelmi miniszter, a Bundestag külügyi bizottságának volt elnöke hosszú tweetfolyamban kelt ki Emmanuel Macron kijelentéseivel szemben. Röttgen úgy látja, „Macron kínai útját Hszi melletti PR-műveletté tette, és európai külpolitikai katasztrófává“. „Az európai szuverenitás gondolatával, melyet az USA-tól való távolság, nem pedig a vele való partnerség által definiál, egyre inkább elszigeteli magát Európában“

aggódik a képviselő az atomhatalom Franciaország elszigetelődése miatt.

Röttgen megdöbbenve konstatálja, hogy Macron szerint „Kína és Tajvan nekünk, európaiaknak nem probléma“. Úgy gondolja, ha Macron tényleg így hiszi, az „nem csak naiv, de mindenekelőtt veszélyes“, mert „egy Tajvan elleni támadás annál valószínűbb lesz, minél inkább gondolja Hszi, hogy Európa egy ilyen konfliktusban semleges lesz“. Röttgen ugyanakkor leszögezi: „Nem vagyunk semlegesek!“

A képviselő felhánytorgatja Macronnak, hogy „már korábban is kiábrándította a baltiakat, közép- és kelet-európaiakat

és „szinte már ironikus, hogy éppen Macron, aki még Scholznál is kevesebbet tesz Ukrajnáért, idegeníti el az Egyesült Államokat Kínáról szóló kijelentéseivel“. Röttgen hálát ad az Egyesült Államoknak önzetlen segítségéért: „Senki nem tesz többet Ukrajnáért, mint az Egyesült Államok, pedig európai békerendszerünk az, amely Putyin támadása alatt áll“ – szögezi le Röttgen. Szerinte a macroni politika Európát „geopolitikai zsákutcába“ vezeti, azok nem szuverenitást, hanem elszigetelődést fognak eredményezni.

Marie Agnes Strack-Zimmermann szabadságpárti politikus, aki 2021 óta elnökli a Bundestag honvédelmi bizottságát, szintén határozottan elítéli európai párttársa, az FDP-hez hasonlóan a Liberálisok és Demokraták Európáért Pártban (ALDE) politizáló Macron megjegyzéseit. Úgy fogalmazott, „Kínával kapcsolatos fellépésével és a megnyilvánulásaival Emmanuel Macron nem csak magának, hanem főként Európának masszívan ártott.

a területi határokat pedig elismerik“.

Reinhard Bütikofer német zöld EP-képviselő, az Európai Parlament Kína-delegációnak vezetője szerint

A sajtó szerint az autonómia veszélyes dolog

A Die Welt éles hangvételű véleménycikkben határolódik el Emmanuel Macron kijelentéseitől. Írásukban azt írják,

hiszen ezzel az elképzelésével „Európa legfontosabb szövetségesét, az USA-t sérti meg”. Szerinte „hibás és életveszélyes” eltávolodni a stabilan Tajvan oldalán álló USA-tól, hiszen ha az USA Marco Rubio floridai szenátor javaslata szerint Ukrajna ügyében kivonul Európából, az „nem csak Kijev, hanem Brüsszel és Berlin számára is rémisztő gondolat”. „A Putyin elleni közös fellépés által megerősített transzatlanti szövetségben nem keletkezhetnek szakadások”, különben Európa Kína vazallusává lesz.

A Tagesspiegel „Macron nagyzási hóbortjáról” cikkezik, amely szerintük „megosztja és gyengíti a Nyugatot”.

A Bild pedig arról ír, Macron „veszélyesen letérdelt Kína előtt”:

A lapnak nyilatkozó szakértő, a Nottinghami Egyetem Kína-kutatója, Andreas Fulda szerint Macron igényeivel ellentétben Európa nem tudja kihúzni magát a tajvani konfliktusból, „ez veszélyes tévhit”. Ennek oka Fulda szerint az, hogy „Biden többször világossá tette, hogy az USA Tajvannak segíteni fog egy kaotnai támadás esetén. Ha Hszi Csin-pingnek mégis sikerülne bevennie a demokratikus szigetországot, ezzel véget érne az USA által garantált liberális nemzetközi rend”.

A szakértő ezért Macron szavai után azt várja, „Scholz most valljon színt: Mit tud és mit fog Németország tenni azért, hogy Tajvant megmentse Ukrajna sorsától?”

Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Összesen 239 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2023. április 13. 06:29
Schwulland. Na ja.
Vikijo
2023. április 12. 16:25
A nagyok közül Macron ébredt fel elsőnek ugyanúgy mint a klímaváltozás témájában, habár még nem jutott el a geoengineering bevezetéséig.
Vikijo
2023. április 12. 16:23
A nagy hiba az volt amikor a nyugat belement az ukrajnai proxiháborúba, amelyet könnyen elveszthet úgy, hogy mindenki egetrázó veszteségeket szenved. Ez a tehetetlenség abból adódik, hogy a nyugatot több témában megbéklyózta az ultraliberális divat, emiatt a nyugat a tönk szélére került.
Kacorka
2023. április 12. 11:40
A klasszikus Neuer kapusnak feltett kérdés Röttgen cdu-s politikusnál is aktuális: Mi van te ......ó?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!