Annyi a Wilkommenskulturnak: a németek többsége már kevesebb bevándorlót fogadna be

2023. május 05. 07:00

A migránsokat nem, de a szakképzett munkavállalókat és a törvényes menekülteket azért továbbra is szívesen látják Németországban.

2023. május 05. 07:00
null

A németek egyre nagyobb hányada véli úgy, hogy a bevándorlásnak inkább negatív, mint pozitív hatásai vannak az országra nézve – derült ki az ARD közszolgálati műsorszolgáltató megbízásából készült, csütörtökön közzétett felmérésből, amely szerint összességében

a megkérdezettek 52 százaléka szerint Németországnak a jelenleginél kevesebb menekültet kellene befogadnia,

ami 2020 eleje óta 12 százalékpontos növekedést jelent. Az országban jelenleg 2,2 millió menekült él, köztük 900 ezer ukrán, az ENSZ adatai szerint.

Számít a politika?

A politikai hovatartozás szerinti bontás nagy megosztottságot mutat a kormányzó „közlekedési lámpa koalícióban” részt vevő pártok támogatói között: a Szabad Demokraták (FDP) 54 százaléka negatívan vélekedik a bevándorlásról, míg a Zöldek 68 százaléka és a Szociáldemokraták (SPD) 57 százaléka szerint a bevándorlás jó dolog.

A németek csaknem 80 százaléka helyesli, hogy a menedékkérelmeket az EU külső határain dolgozzák fel,

ahogyan azt Nancy Faeser belügyminiszter nemrégiben javasolta – írta meg a tagesschau.

A felmérés azt is kimutatta, hogy a németek különbséget tesznek a menekültek kategóriái között. Míg 84 százalékuk helyesli a háború vagy polgárháború miatt elüldözött emberek befogadását, addig csak 30 százalékuk van kibékülve azokkal, akik a munkanélküliség miatt vándorolnak el. Az éhínség vagy természeti katasztrófák (70 százalék), illetve a politikai és vallási üldöztetés (68 százalék) miatt menekülőkkel szemben is magas a szimpátia mértéke.

A németek jelentős része helyesli a szakképzettek bevándorlását, 41 százaléka szeretne több ilyen munkaerőt külföldről, 28 százalékuknak megfelel a jelenlegi arány, és csak 23 százalékuk szeretné, ha csökkenne.

Míg a megkérdezett németek 77 százaléka úgy véli, hogy a politikai pártok „túl keveset” tesznek a bevándorlás okozta problémák kezelése érdekében, ez az arány 2014 óta mindössze egy százalékponttal nőtt. Eközben többnyire továbbra is ugyanazokat a politikai pártokat támogatják, amelyek jelenleg is hatalmon vannak.

Olaf Scholz kancellár SPD-je egy ponttal 17 százalékra csúszott, míg koalíciós partnerei, a Zöldek és a Szabad Demokraták 16 százalékon, illetve 7 százalékon maradtak. Az ellenzéki CDU szintén változatlanul 30 százalékon áll. Az egyetlen párt, amelynek támogatottsága nőtt, a jobboldali Alternatíva Németországért (AFD) és a baloldali Die Linke volt, mindkettő egy-egy ponttal magasabban, 16 százalékon áll.

 

Nyitókép: Bernd Marz / Bernd Marz / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mumuxax
2023. május 05. 20:17
Tehát már érzik a bőrükön a "befogadás" áldásos hatását. Kár, hogy a jobboldaliak már azelőtt tudták ezt, hogy befogadták volna őket. A balosok sajnos képtelenek előre látni.
Odone Ricci
2023. május 05. 13:16
Aki ellenvéleményt fejt ki vagy tüntet Németországban , azt egyből szélsőjobbosnak, neonácinak kiáltják ki és azonnal ellentüntetést is szerveznek a szélsőbalos befogadók. A TV-kamerák kizárólag a demokratikus, náciellenes tüntetést mutatja. A fenti fotón a molino szövege mindent elárul: "Wir sind nicht das Sozialamt der Welt" (Nem vagyunk a világ szociális hivatala ) és ezt gondolja titokban a legtöbb német adófizető.
csoda
2023. május 05. 09:43
Az országban jelenleg 2,2 millió menekült él, köztük 900 ezer ukrán. ------------------------------- Nem tudom, hogy jött ki ez a matek, csak 2015-ben bement hozzájuk vagy másfél millió "szír" menekült. A valós számok szerintem a 4-5X nagyobbak lehetnek alsó hangon is. Bár gondolom az engedély nélkül, de kitoloncolhatatlanul náluk tartózkodó, segélyeket ugyanakkor felvevő tömegeket és a családegyesítéseket nem számolja az ENSZ.
Beszélgető
2023. május 05. 09:18
A baj az, hogya törvénytelen, szakképzetlen, mégis ott ragadt hulladékoktól úgy akarnak megszabadulni, hogy átkvótázzák kelet-európába. Ennek kell nagyon határozottan ellenállnunk, mert eddig is elszenvedtük már sokszor, hogy a szemetjük lerakójának tekintettek minket!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!