Tovább csábítja az európai konzervatívokat a Néppárt

2023. május 12. 14:02

Az olasz külügyminiszter szerint a Néppártnak folytatnia kell a párbeszédet az uniós választások után az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártcsaládjával, és támogatja az egyhangú uniós, döntéshozatal korlátozását is.

2023. május 12. 14:02
null

A jobbközép Európai Néppárt (EPP) és az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártcsaládjai közötti párbeszédet folytatni kell annak reményében, hogy a 2024-es európai választások után szilárd többség alakuljon ki az Európai Unió kormányzásához – mondta Antonio Tajani olasz miniszterelnök-helyettes és külügyminiszter az EURACTIV-nak adott interjújában.

A közvélemény-kutatások szerint

az ECR lesz a harmadik legnagyobb politikai csoport a következő uniós parlamentben,

a liberális Renew Europe viszont kizárja a jobboldali „szélsőségesekkel” való együttműködést, ez valószínűleg még bonyolultabbá teheti majd a következő Európai Parlament vezetését. 

Tajani a Silvio Berlusconi által vezetett Forza Italia politikusa, amely az Európai Néppárt tagja, az olasz kormánykoalíció másik két tagja, a Matteo Salvini által vezetett Liga az Identitás és Demokrácia (ID) tagja, Giorgia Meloni miniszterelnök pártja az Olaszország Testvérei pedig az ECR-frakcióhoz tartozik. 

Arra a kérdésre, hogy az EPP és az ECR közötti megállapodás előfeltétele annak, hogy Meloni pártja csatlakozhat-e a jövőben az EPP-hez, Tajani így válaszolt: „Jövőre európai választások lesznek,

Fontos, hogy az ECR és az EPP közötti párbeszéd folytatódjon. Bár különböző erőkről van szó, már most is gyakran szavaznak együtt az Európai Parlamentben” – mondta Tajani.

Az EURACTIV szerint Manfred Weber, az EU jelenlegi jobbközép vezetője határozottan támogatja a néppárt és az ECR együttműködését, bár törekvései eddig hatalmas visszhangot váltottak ki Berlinben, ahol a jobboldali pártok határozottan elutasították azt. A Europe Elects előrejelzése szerint a konzervatív-nacionalista ECR-képviselőcsoport, amely jelenleg a hatodik erő az Európai Parlamentben, egyre közelebb kerül ahhoz, hogy 85 mandátummal a harmadik legnagyobb frakcióvá váljon a következő EP-választáson.

A harmadik lehetséges koalíciós partner Tajani szerint a „centrista”, valójában főleg liberális pártokból álló Renew Europe. A csoporton belüli nemrégiben történt belső megállapodás azonban bonyolítja a helyzetet – írta a portál. A Renew Europe képviselőcsoporthoz tartozó pártok ugyanis egyetértési nyilatkozatot írtak alá, amelynek célja, hogy közös választási platformot hozzanak létre közös jelöltekkel. A Renew Europe az Európai Demokrata Párttal (EDP), az ALDE-val és Emmanuel Macron Renaissance nevű pártjával most 101 európai parlamenti képviselővel rendelkezik.

„Ez az egyetértési nyilatkozat hasznos előrelépés a közelgő európai választások előtt, mivel olyan működési alapot teremt, amelyre támaszkodhatunk a választási kampány során” – mondta Sandro Gozi, az EDP főtitkára. A Renew egyértelművé tette, hogy

– utaltak ezzel az ID-re és az ECR-re. Az ANSA-nak nyilatkozva Gozi elmondta, „hangos és egyértelmű nemet mondunk erre a felvetésre. Már írásban is megfogalmaztuk, ez egy erős politikai elkötelezettség, és a választási kampányunk során meg fogjuk ismételni: nekünk más elképzelésünk van Európáról”. Melonit Gozi „neonacionalistának” nevezte.

A szocialisták és demokraták (S&D) már korábban is ugyanezt az álláspontot képviselték, az EPP-vel való együttműködést a korábbi egyetértésük ellenére ugyanezen okból elutasították. Az EPP „egy nagyon veszélyes irányba tart: a szélsőjobb felé” – mondta nemrég az S&D elnöke, Iratxe García az EURACTIV-nak.

Az EPP hevesen reagált az interjúra, és Garcíát támadta.  „Megértem, hogy megpróbálja elrejteni az S&D gyengeségeit, amely nap mint nap együttműködik a szélsőbaloldali erőkkel, amelyek szisztematikusan védik Moszkva és Peking politikai pozícióit, és amely nyíltan Európa-ellenes” – mondta Pedro Lopez, az EPP sajtófőnöke az EURACTIV-nak. 

Tajani a portálnak negatívan nyilatkozott a jelenlegi uniós döntéshozatali eljárásokról, az egyhangú döntéshozatalról – mondván, hogy az gyakran eredménytelenséget okoz, és korlátozza az EU-t.

olyan kulcsfontosságú területeken, mint az adózás és a külpolitika” – mondta. Tajani azt is támogatja, hogy gyakrabban használják az uniós szerződésekben már előírt eszközöket, például a „passerelle záradékokat”, amelyek lehetővé teszik egy jogalkotási eljárás módosítását a szerződések formális módosítása nélkül.

„Olaszország készen áll arra, hogy mind az intézményi struktúra, mind a döntéshozatali folyamatok célzott reformfolyamatát felvállalja, a szubszidiaritás, az átláthatóság és az időszerűség elveinek megfelelően, amelyeknek mindig a cselekvésünket kell inspirálniuk” – jegyezte meg Tajani.

A sokat vitatott uniós alapszerződések reformjával kapcsolatban azt mondta, hogy ez lenne a módja annak, hogy Európa „megújuljon” és „újrainduljon”.

amelyek közül néhányat a meglévő szerződések mellett is meg lehet valósítani, míg másokhoz azok módosítására van szükség”  – mondta az olasz politikus, hozzátéve, hogy az Európai Parlamentnek jogalkotási kezdeményezési jogkört kell biztosítani. „Ezért fontos a reformfolyamat elindítása. Hogy egy egyezmény vagy egy kormányközi konferencia révén, majd meglátjuk” – zárta Tajani.

 

Nyitókép: Franck ROBICHON / POOL / AFP

 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hangillat
2023. május 12. 14:56
A nagy konzerv(atív) halat eszegetik a balsevista kalauzhalacskák.
Béri Balogh Ádám
2023. május 12. 14:54
Ennyi hülyével a köv. EU ciklus már nem be sem fejeződik. Jön az elkerülhetetlen BUKÁS....
Cefi
2023. május 12. 14:42
A konszenzus eltörlése, az Eu halála. Dolgozatok csak érte....
Robert69
2023. május 12. 14:41
Az Európai Néppárt már mnden csak nem konzervatív, baloldali csürhe lett, nem tudom a KDMP meddig akar még köztük ülni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!