Királyné a házban: így jutott el a koronázásig Camilla

2023. május 06. 10:28

Brit királyné lett Camilla: a királyi ház rajongói és a bulvársajtó által negyven éve követett, kanyargós életutat bejárt asszony végül révbe ért, Károly hites felesége lett, és szombaton őt is megkoronázzák az ősi rítus szerint.

2023. május 06. 10:28
null
Maráczi Tamás

Károly walesi herceg és Diana hercegné voltak a nyolcvanas években a királyi család sztárjai, az emberek ábrándjait foglalkoztató álompár. Amikor Camilla Parker Bowles neve 1993-ban először felmerült az országos brit médiában mint Károly herceg szeretője (a Daily Mirror bulvárlap hozta le egy lehallgatott telefonbeszélgetésük leiratát), óriási gyűlölethullám söpört végig a brit társadalmon:

neki tulajdonították kedvenceik házasságának zátonyra futását.

A hercegi pár válását, majd Diana halálát követően a stigma még erősebb lett, a hölgy egy időre el is tűnt a nyilvánosság szeme elől, bár – barátnői elmondása szerint – a paparazzik folyamatosan a nyomában voltak, rendszeresen zaklatták. Camilla rosszul tűrte ezt a vesszőfutást, de soha nem tudták kihozni a béketűréséből, a bűnbak szerepét önuralommal viselte.

Diana hercegnő a BBC-nek adott elhíresült nyilatkozatában azt mondta: a házasságában igazából „hárman vannak”, míg Károly herceg is végül arra kényszerült, hogy nyilvánosan is beszéljen románcáról: ő házassága „visszafordíthatatlan” szétesésével indokolta a házasságon kívüli kapcsolat létesítését.  

A botrányra nemcsak Károly herceg, de Camilla házassága is ráment:

1995-ben Andrew Parker Bowles elvált feleségétől, egy évvel később a walesi hercegi pár is felbontotta a frigyét.

Diana kapcsolatairól a brit bulvármédia hetente szállította a történeteket, 1997-ben bekövetkezett halálát is vélhetően az autóját üldöző erőszakos paparazzik okozták. Camilla azonban évekre eltűnt a reflektorfényből, és csak az ezredfordulón kezdtek Károllyal a nyilvánosság előtt megjelenni párként.

Camilla Parker Bowles megérkezik 50. születésnapi partyjára Tetbury-ben 1997. július 18-án   (forrás: BARRY BATCHELOR / PA / AFP)
Camilla Parker Bowles megérkezik 50. születésnapi partyjára Tetbury-ben 1997. július 18-án (forrás: BARRY BATCHELOR / PA / AFP)

Imázsharc, reputációjavítás, hercegi frigy

Ennek fő oka nyilvánvalóan a brit közvélemény negatív sztereotípiája volt, Camilla társadalmi elfogadottságán javítani hatalmas pr-munkát igényelt, és erre ki is neveztek az udvarban egy szakembert. Camilla (és Károly) imázsának javításán Mark Bolland kezdett dolgozni 1997-től, hivatalosan Károly herceg személyi titkárának helyetteseként, és jó munkát végzett. Camilla megítélése a társadalmi munkája, alázatos nyilvános szereplései, csöndes habitusa miatt az évek alatt jelentősen javult, a Károllyal 2005-ben köttetett esküvője után pedig feleségként tovább erősödött a reputációja, nem beszélve arról, hogy ezen minőségében vállalt tagja lett a brit királyi családnak.

Tizennyolc év házasság fegyvertény – Károly király kiegyensúlyozott ember benyomását kelti,

ellenben azzal a bizonytalan és láthatóan boldogtalan karakterrel, amelyet Diana férjeként láthatott negyed évszázaddal ezelőtt a brit nyilvánosság. Ez önmagában egy legitimáló tényező. A környezetükben dolgozók egyöntetűen azt állítják, hogy Camilla hatása a királyra egyértelműen pozitív, Károly szangvinikus természetét jól ellenpontozza a hölgy kiegyensúlyozott, nyugodt habitusa.

Camilla eddigi közéleti szerepvállalása általában hercegi férje oldalán végzett megjelenései, illetve saját jótékonysági projektjei révén ismert – népszerűsítette az olvasás, a kultúra, az állatvédelem ügyeit.

III. Károly és felesége, Camilla a brit parlament felső- és alsóházi elnökével fotózkodik a londoni Westminster palotában 2023. május másodikán   (forrás: Arthur Edwards / POOL / AFP)
III. Károly és felesége, Camilla a brit parlament felső- és alsóházi elnökével fotózkodik a londoni Westminster palotában 2023. május másodikán (forrás: Arthur Edwards / POOL / AFP)

Királyi kötelezettségek, állami szerep

A BBC elemzése felhívja a figyelmet, hogy két 75 éves ember kezd egy ország élén államfői kötelezettségének eleget tenni, abban az életkorban, amelyben mások éppen felhagynak nyilvános tisztségeikkel és a békés magánélet elvonultságába húzódnak vissza.

Camilla volt munkatársai szerint az új királyné új színfolt lesz a királyi családban, ugyanis

nem a Buckingham palota párnázott miliőjéből, hanem a való világból érkezik,

pontosan ismeri a polgári élet hányattatásait, ezért viszonya emberközelibb lehet jövőbeli alattvalóval.

A szombati koronázást követően hivatalosan is az Egyesült Királyság és a nemzetközösségi királyságok királynéja lesz, így megválik az egy éve viselt királyi hitves (Queen Consort) titulustól.

Gyerekkor, életút

Camilla Rosemary Shand vidéken, Sussex lankáin nőtt fel egy stabil hátterű családban. Apja egy háborús veterán katonatiszt, anyja egy bárói család sarja volt. A sussexi Dumbrells School, majd a londoni Queen's Gate School tanulója volt, felsőfokú tanulmányait a londoni egyetem párizsi intézetében, az Institut Britannique in Paris-ban fejezte be.

Hobbijai közé tartozott a lovaglás, a kertészkedés és a festészet.

Első férjétől, Andrew Parker Bowles-tól két gyermeke született.

Károly walesi herceggel 1970-ben találkoztak, diákszerelem volt, amely akkor nem teljesedett be, az 1980-as évek második felében azonban újra találkozni kezdtek. A házasságon kívüli kapcsolat a két fél válásával, majd a 2005-ös házasságkötésükkel révbe ért, szombaton pedig megkoronázásukkal a pár az Egyesült Királyság és a nemzetközösségi királyságok uralkodói párja lesz.

 

 

Nyitókép: Camilla, III. Károly brit király hitvese virágokkal fotózkodik a berlini repülőtéren 2023. március 29-én   (forrás: Odd ANDERSEN / AFP)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!