Tovább pörög a kampány: hazazavarná a menekülteket a török ellenzék vezetője

2023. május 18. 17:17

Kemal Kılıçdaroğlu szerint Erdoğan nem állt ki az ország határaiért, becsületéért.

2023. május 18. 17:17
null

Kemal Kılıçdaroğlu török ellenzéki államfőjelölt csütörtökön Ankarában kijelentette, hogy megválasztása esetén az összes menekültet hazaküldené. Kılıçdaroğlu, aki a legnagyobb ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke, a CHP székházában tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott:

„mihelyt hatalomra kerülök, az összes menekültet hazaküldöm, pont”. 

A politikus azzal vádolta Recep Tayyip Erdoğan török elnököt, hogy nem állt ki az ország határaiért, becsületéért. Szavai szerint az államfő tudatosan több mint 10 millió menekültet hozott az országba. Állítása szerint

„ez sem volt elég, importszavazatok biztosítása érdekében árverésen eladtad a török állampolgárságot”.

Kılıçdaroğlu úgy vélte, hogy Erdoğan menekültté tette a saját állampolgárait, és ha a jelenlegi államfő maradna, még több mint 10 millió menekült jönne Törökországba. A kis-ázsiai országban a vasárnapi államfőválasztás első fordulóját Erdoğan hivatalban lévő elnök nyerte meg a szavazatok 49,51 százalékával.

Az abszolút többség hiányában május 28-án második fordulót tartanak a legjobban szereplő két jelölt részvételével. Kılıçdaroğlu, akit egy hatpárti ellenzéki pártszövetség jelölt, a szavazatok 44,88 százalékát szerezte meg. Kılıçdaroğlu korábban, egy április végi kampányrendezvényén még azt mondta, hogy két éven belül minden szíriai menekültet hazaküldene, most azonban már az összes menekültről beszélt.

Az államfőválasztás első fordulójának harmadik helyezettje, Sinan Ogan, aki bevándorlóellenes politikusként 5,17 százalékot kapott, a napokban dönt arról, hogy a második fordulóban Erdoğant vagy Kılıçdaroğlut támogatja-e. Törökországban él a világon a legtöbb menekült, a hivatalos számok fényében nagyjából 4 millió.

(MTI)

Nyitókép: Adem ALTAN / AFP

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Anonymtalan
2023. május 19. 08:02
A kilicsorrú moslékos most trükközik, fűt-fát megigér.
nempolitizálok
2023. május 18. 18:07
Meloni is ezzel kampányolt és most dupla annyian vannak.
Dr. Greta Grünberg
2023. május 18. 17:54
Európa felé küldjék őket, itt sokkal jobb soruk lesz! Testvéri türk népek. Willkommen!
Halder
2023. május 18. 17:51
Mivel be kell hoznia a hátrányt, így most nagy török hazai lesz a 2. fordulóig. Nem hiányzik nekünk, hogy egy új török vezető miatt az ott átjövő gáz is veszélyben legyen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!