Így reagáltak a török politikusok Erdogan első körös győzelmére

2023. május 15. 07:25

A harmadik helyen záró jelölt, Sinan Ogan, aki 5 százalékon végzet elmondta, hogy néhány napon belül eldönti, kit fog támogatni a második fordulóban.

2023. május 15. 07:25
null

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, megnyerte a török elnökválasztás első fordulóját Erdogan, de mivel 50 százalék alatti eredményt ért el, második választási fordulót is tartanak majd.

Erdogan nyerte az első fordulót

Hétfő reggel, a szavazatok 98,72 százalékának összeszámolása után

Recep Tayyip Erdogan elnök 49,35 százalékon áll, míg Kemal Kilicdaroglu, az ellenzéki kihívó 45 százalékot birtokol, Sinan Ogan, a harmadik jelölt pedig 5,2 százalékkal bír.

Így reagáltak a török politikusok

Erdogan az AK párt ankarai központjának erkélyéről szólt támogatóihoz, és egy szerelmes dallal kezdte beszédét. Így folytatta: „Bár a végeredmény még nem ismert, messze előrébb járunk. Még mindig nem ismerjük a végleges hivatalos eredményeket, még mindig várjuk, hogy a nemzet akarata nyilvánvalóvá váljon. Amíg az eredményekre vártunk, úgy döntöttem, hogy előre elmondom a hagyományos erkélyes beszédemet”.

Hozzátette: „Nemzetünk meghozta döntését. Nem kell új kifogásokat találni. Meglátjuk nemzetünk akaratát, amikor meglesznek a végeredmények.”

Az ellenzék vezetője, Kemal Kilicdaroglu úgy fogalmazott: „a második fordulóban meg fogjuk nyerni ezeket a választásokat”.

A harmadik helyen záró jelölt, Sinan Ogan, aki 5 százalékon végzett, elmondta, hogy néhány napon belül eldönti, kit fog támogatni a második fordulóban. „Beszélni fogok a szövetségem vezetőivel,

Megosztott ország

A török választási eredmények részletesebb böngészéséből kiderül: Erdogan nem teljesített rosszul a hagyományosan az ellenzékét támogató nagyvárosokban.

Isztambul tartományban Kilicdaroglu 48,5 százalékkal nyert, de Erdogan is 46,7 százalékot szerzett. Ankarában, a fővárosban Kilicdaroglu 47,3 százalékot ért el, Erdogan pedig 46 százalékot.

A nyugati parti kikötővárosban, Izmirben és tartományában viszont nagyon nyert az ellenzék: Kilicdaroglu ott 63 százalékot szerzett, Erdogan pedig 31-et.

Törökország európai kapujában, Edirnében 63:32 százalékos arányban nyert az ellenzéki jelölt.

Nyert viszont Erdogan a földrengés sújtotta dél-törökországi területen: Gaziantep tartományban 59 százalékon áll az elnök, míg ellenfele 36 százalékot szerzett. A kelet-anatóliai Bayburtban Erdogan 78 százalékot ért el, vele szemben Kilicdaroglu alig 15 százalékot.

A kurdok lakta Délkelet-Törökország egy tömbben szavazott az atatürkista Kilicdaroglura. Az ország délkeleti csücskében, Hakkariban például az ellenzék jelöltje 72 százalékot, Erdogan 24 százalékot ért el

Nyitókép: MTI/EPA/Hou Hvi Jung

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fine
2023. május 15. 10:14
Pedig Orbán Viktor ha üzent volna neki. Akkor 2/3 -t szerzett volna.
MyOp
2023. május 15. 10:00
Ha netalán a Fényességes Porta színeváltozása az efendinek küldene selyemzsinórt, akkor azt Orbán úr is fájlalná gyomortájékon. Nagy valószínűség szerint a sülminiszterre is adni kellene még egy nadrágszíjat.
egynick
2023. május 15. 09:33
Plusz nulla év. De jó is lenne. Plusz 20.
Szerintem
2023. május 15. 09:22
"A harmadik helyen záró jelölt, Sinan Ogan, aki 5 százalékon végzett, elmondta, hogy néhány napon belül eldönti, kit fog támogatni a második fordulóban" Ez mit jelent? Beáll Kemal mögé, ha a sziások elég nagy gurulós bőröndnyit ajánlanak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!