Moldovában tartanak csúcstalálkozót az európai országok

2023. június 01. 06:16

A Moszkvához közeli helyszín kiválasztása a Politico szerint Putyinnak üzen.

2023. június 01. 06:16
null

Több mint 40 európai vezető érkezik csütörtökön Moldovába az Európai Politikai Közösség Csúcstalálkozójára. A Moszkvához közeli helyszín kiválasztása egyszerre üzenet Putyinnak és egy nagyon veszélyes lépés – írja a Politico.

A találkozóra szó szerint és átvitt értelemben is Oroszország holdudvarában kerül sor, hiszen a régiót Putyin Moszkva befolyási övezetének részeként tekinti. Ezért nem is lesz könnyű több mint 40 nyugati politikust beutaztatni az országba. 

A találkozó idejére lezárják Moldova légterét, amelyet  a NATO gépei fognak őrizni az esetleges orosz betörésektől. A legtöbb vezető nem is marad éjszakára, igyekeznek minimálisra korlátozzák ott tartózkodásukat.

Moldova egy 2,6 milliós volt szovjet ország az EU és Ukrajna között. Maia Sandu nyugatbarát elnök vezetésével csatlakozni szeretnének az Európai Unióhoz. Ez azonban egyáltalán nem lesz egyszerű, egyrészt mert a Dnyeszteren túli régió orosz szakadár terület, másrészt mert az egész országban jelentős a moszkvai befolyás. Sandu elnök elmondása szerint Moldova nemrégiben meghiúsított egy oroszok által támogatott puccskísérletet is.

Nyitókép: Elena COVALENCO / AFP

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. június 02. 17:23
A csüngőhasút még oda engedik?
tapir32
2023. június 01. 11:20
A liberális gondolat az európai kultúrából bizonyos értékeket kiemelt, túlhajtott másokat elhagyott vagy felszámolt. Az elhagyás, fosztás miatt a liberális gondolkodás horizontja szűkebb lett. Számukra a világ kisebb és nem több lett. Elszakadt a létrehozójától a keresztény kultúrától. Megújulásra képtelenné vált, önmagát ismétli. A konzervatív gondolat szerves fejlődése következtében megtartotta kapcsolatát a kultúrával. Ma már a konzervatív gondolat jelenti a fejlődést a kultúrát és a jövőt. A nyílt társadalom, mint társadalomfilozófiai elképzelés az 1960-as évek végére megbukott. Ma már a nyílt társadalom popperi utópiája egy anakronizmus. A kelet-közép-európai új demokráciák azért vannak jobb helyzetben mint a régi nyugatiak, mert még nem követték el azokat a hibákat, amiknek a következményeitől a régi demokráciák szenvednek. Tanulva a hibáikból más úton járunk. Ilyen a fejlettebb demokrácia. Anakronizmus lenne nyugat-európai vagy amerikai mintára demokráciát építeni. Ez, a mi demokráciánk, mi ezt választottuk!
Tehetős Totó
2023. június 01. 10:48
Nézzétek ezt a két tyúkot: látszólag szolid, jól képzett, sőt okos nők. De a gyűlölet szétmarta a személyiségüket: mindenkit eltüntetnének akik veszélyeztetik a hatalmukat. A hatalmat, amely látszólagos, s a Gazdá(k)tól kapták és képesek érte minden aljasságra. Életveszélyesek.
elfújta az ellenszél
2023. június 01. 10:31
A balkáni tűzfészekkel nem tudnak mit kezdeni, erre most Bosznia és Koszovó után egy újabb tűzfészekbe kotornak bele Halvány fogalmuk nincs a brüsszeli buborékon kívüli világról, de ez nem zavarja őket. Házhoz viszik a buborékot akárhová ha erre kapnak utasítást
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!