Migránskvóta: sikert hozott a magyar-lengyel összefogás a brüsszeli EU-csúcson

2023. június 30. 13:03

Nem sikerült politikai megerősítést szerezni a migránskvótára az Európai Tanács ülésén, Magyarország és Lengyelország elérte célját.

2023. június 30. 13:03
null
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Június elején fogadta el az uniós belügyminiszterek tanácsa állásfoglalását a migránskvótáról szóló javaslatról, amely felső korlát nélküli, kötelező migránselosztási mechanizmust léptetne életbe, és pénzbüntetést fizettetne azokkal a tagállamokkal, amelyek nem kívánnak migránsokat befogadni.

Azóta csütörtökön ültek össze először az Európai Unió állam- és kormányfői, hogy döntéseket hozzanak a migrációról. A Bizottság eredeti javaslata szerint egyszerűen csak üdvözölték volna a belügyminiszterek tanácsának döntését, ignorálva azt a tényt, hogy az egyébként az ezen a politikaterületen megszokott egyhangú döntéshozatal megkerülésével, Magyarország és Lengyelország heves tiltakozása ellenére született.

De Magyarország és Lengyelország nem felejtett, s az állam- és kormányfők tanácsán is közölték: vagy nyilvánosan kiáll az EU Tanácsa amellett, hogy a migráció ügyében csakis egyhangúan szabad döntéseket hozni,

vagy semmiféle közös állásfoglalást nem engednek meghozni a bevándorláspolitikával kapcsolatban.

Számos egyébként névleg bevándorlásellenes, illetve otthon bevándorlásellenes jobboldali ellenzék által fenyegetett kormány – így az olasz, az osztrák, a finn, a dán és a svéd – azon igyekezett, hogy a felső korlátot nem tartalmazó, egyértelműen az EU-ba való bevándorlás vonzerejét növelő javaslatot valamiféle migrációt korlátozó megoldásként, pozitívan kommunikálhassák.

A magyar-lengyel együttműködésen ez a szándék végül megakadt: a paktumot az olasz menekülttáborok ideiglenes tehermentesítése érdekében támogató Giorgia Meloni olasz miniszterelnök közvetítése, illetve a nagy tagállamokkal folytatott tárgyalások sem győzték meg Mateusz Morawiecki lengyel és Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, akik végül megakadályozták, hogy a néppárti kormányok az európai választási kampányban

a migránskvóta-javaslatot hatalmas előrelépésként felmutatva úgy tehessenek, mintha megoldották volna a migrációt.

Az ügyben várhatóan Charles Michel, az Európai Unió Tanácsának elnöke fog a saját nevében nyilatkozatot kiadni, a migránskvótáról szóló vita pedig folytatódik – az Európai Tanács egészen addig nem fog tudni semmilyen migrációs paktum mögé politikai támogatást tenni, amíg a migráció ügyében az egyhangú döntéshozatal mellett el nem köteleződnek.

 

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Összesen 353 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. július 01. 08:55
Az EU az a léket kapott hajó, ahol 25 kapitány vitatkozik arról hogy akkor kinek mekkora vödörrel kell kimerni a befolyó vizet és kit mennyire kell megbüntetni, akinek a többiek szerint nem jó a vödre. Eközben van 2 kapitány, aki arról beszél, hogy talán a léket kellene megszűntetni hamarabb és csak utána okoskodni a befolyt víz kimerésén.
Volo
2023. július 01. 06:42
A csehek, szlovákok, lapítottak, ahogy szoktak a sunnyogók?
-Zsolt-
2023. július 01. 00:28
Minősített többség elég lett hozzá: Orbán megint legyőzte a nagy büdös semmit. 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣
Palatin
2023. június 30. 22:29
Ebben az ország iszonyatosan sok gazember van. Nehogy azt higyjük, hogy elég lesz az, ha Orbán egyedül harcol a szabadságunkért. Mindenkinek be kell szállni a küzdelembe. A fél ország le van fizetve dollárokkal. Belölünk is Ukrajnát akarnak csinálni. Minden országból Ukrajnát akarnak csinálni, amelyik Oroszország közelében helyezkedik el. Nekünk szánja a Nato azt a szerepet, amit egyenlöre még csak Ukrajna tölt be. De ha a konfliktus eszkalálódik, ne legyenek kétségeink, hogy kijelentik: "Vagy vonultok az oroszok ellen, vagy gazdaságilag megfojtunk benneteket, és kirugunk benneteket mindenhonnan." Erre Orbán,- a magyarok eröteljes támogatása hiányában, amerikai nyomásra kénytelen lesz lemondani, - ahogy annak idején Horthy is német nyomásra kénytelen volt. És ahogy annak idején a németek megtették Szálasit miniszterelnöknek, - aki Magyaroszágot aztán öngyilkosságba küldte -, ugyanúgy megteszik az amcsik Gyurcsányt "nemzetvezetönek", aki Magyarországot megint az öngyilkosságba viszi. Csak abban bízhatunk, hogy Magyarországnak több élete van, amit a történelmünk sejtetni enged. Hogy mi marad ebböl az országból Gyurcsány után? Adja isten, hogy legalább egy valaki maradjon, aki Gyurcsányt ezért a végzetes gyalázatért úgy megbünteti, hogy az még egy árulónak kiadós lesz. Igen bekövetkezhet az, ami Trianonban csaknem bekövetkezett, hogy Magyarországot teljesen felosztják. Gyurcsány közremüködésével még ez is benne van a pakliban, mert ö éppenúgy utálja a magyarokat, mint Clemenceau tette.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!