Pesszimisták a német vállalatok: hosszabb recesszióra számítanak

2023. június 26. 13:05

A szakértők szerint az optimizmus helyét átvette a realitásérzék.

2023. június 26. 13:05
null

Egy hétfőn közzétett felmérés szerint júniusban a német üzleti morál már a második egymást követő hónapban romlott, ami azt jelzi, hogy Európa legnagyobb gazdasága nehéz küzdelemmel néz szembe a recesszióból való kilábalásért.

Az Ifo müncheni székelyű gazdaságkutató intézet közölte, hogy az üzleti „klímaindexe” ebben a hónapban 88,5-re csökkent a májusi 91,5-ről.

– mondta Clemens Fuest, az Ifo elnöke.

A gazdaság hosszabb recesszióval néz szembe, mivel a belső kereslet és az exportőrök várakozásai egyaránt gyengültek – mondta Klaus Wohlrabe, az Ifo felmérések vezetője a Reutersnek adott hétfői interjújában.

„Megnőtt a valószínűsége annak, hogy a bruttó hazai termék a második negyedévben is csökkenni fog” – mondta. Carsten Brzeski, az ING globális makrogazdasági vezetője. 

– fogalmazott Brzeski.

***

 

Nyitókép: Getty Images / Peter Zelei Images

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Burdisgarage
2023. június 27. 20:26
A bosch amerikába szervezett ki munkát Magyarországról. Gondolom olcsóbb a palagáz.
brekker
2023. június 27. 16:43
Én még pesszimistább vagyok. Ne mondhassa senki, hogy senki nem szólt előre.
brekker
2023. június 27. 16:35
Az Orbán-rezsim másodvonala már készül az átállásra, csak szólok. Akkor még bejönnek a mihasznák, és frankón szét leszünk verve.
brekker
2023. június 27. 16:31
Be kell ismernünk, ezzel a kötelező uniós árképzéssel nem működik, hogy majd ide jönnek a német cégek az olcsóbb energia miatt. Az egyetlen reményünk, hogy a németek erőltetik a megújulót, és annak a ráfizetését szétterítik, ezzel felnyomják az energiárakat (ami még tovább növeli a gdp-t). Nem kéne ezt átvenni. De már itt is kezdik Lantos Csaba volt Creditanstalt bankos, aztán magánegészségügyes, most éppen megújulóra rárepülő okoscsávó vezetésével. Kiegészítés: energiakereskedő cége is volt az okoscsávónak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!