Eldőlt: egyszerre tartják Lengyelországban a parlamenti és a migrációs szavazást

2023. július 05. 16:33

Morawieckiék a költségek csökkentésére hivatkoznak.

2023. július 05. 16:33
Prime Minister Mateusz Morawiecki - Press Conference In Poland

A Jog és Igazságosság (PiS) lengyel kormánypárt vezetője, Jarosław Kaczyński júniusban felvetette, hogy itt lenne az ideje országos népszavazást tartani az EU által szorgalmazott migrációs kvótáról, amit a lengyel kormány a magyarhoz hasonlóan élesen ellenez.

A lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki ennek nyomán bejelentette, hogy a migrációs népszavazásra valóban sor kerül, 

valószínűleg az ősszel esedékes parlamenti választásokkal egy időben. 

Az együttes esemény előkészítésére a kormányzó Jog és Igazságosság a hét elején módosító indítványt nyújtott be. Ha elfogadják, a módosítás lehetővé tenné, hogy a népszavazásokat a parlamenti, elnökválasztási vagy uniós választásokkal egy napon tartsák meg – ezzel nem csak a folyamat egyszerűsödne, a voksolás költségeit is minimalizálni lehet.  

Morawiecki így nyilatkozott ezzel kapcsolatban: „Megerősíthetem, hogy a parlamenti választásokat és a migránsok áthelyezéséről szóló népszavazást egyszerre tervezzük megtartani, szintén a költségek csökkentése érdekében.

A miniszterelnök hangsúlyozta az egykérdéses népszavazás előnyeit is,

egy korábbi esetre hivatkozva, amikor a helyhatósági választások során több hiba is előfordult a kitöltendő szavazólapokon szereplő kérdések száma miatt.

Mint ismeretes, tavaly a kormányzó PiS kezdeményezésére 2024 áprilisára halasztották az eredetileg 2023 őszére tervezett lengyelországi önkormányzati választásokat, ezzel is egyszerűsítve a szervezési folyamatokat és a kampányt. Morawiecki miniszterelnök mostani nyilatkozata szerint viszont a parlamenti választások és népszavazás egyidejű megrendezése esetében teljesen más helyzet áll elő, mivel utóbbi egyetlen kérdésből áll, nem okozna felesleges  bonyodalmat.

Nyitókép: Mateusz Morawiecki egy varsói sajtókonferencián  2023 júliusában. (Andrzej Iwanczuk/NurPhoto/AFP)

 

 

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ThunderDan
2023. július 05. 21:36
Balliberális, globalista-brüsszelita SIVALKODÁS... INDUL!
hoci74
2023. július 05. 21:35
Ezeknek már mindegy... Felszívták az arany lövést a demokrá-CIA-ból...
Ehetős Odó
2023. július 05. 21:00
Helyes. Azért néha tanulnak a Patástól. Nem szégyen az okosabbat követni.
rumcajsz-75
2023. július 05. 19:03
Helyes!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!