Kínos: titkos angolszász jelentések millióit küldték Maliba

2023. július 28. 08:15

Egy holland vállalkozó szerint ezt a bakit „az USA ellenfelei kihasználhatják”.

2023. július 28. 08:15
null

A brit védelmi minisztérium vizsgálatot indított, miután egy gépelési hiba miatt titkos információkat tartalmazó e-maileket küldtek Oroszország egyik közeli szövetségesének.

Az e-maileket az amerikai hadseregnek szánták, amely a „.mil” domainnevet használja.

De kihagyták az i betűt, és így az üzenetek a nyugat-afrikai Mali nemzethez kerültek

– írta a BBC.

Védelmi tisztviselők szerint az e-mailek nem tartalmaztak olyan információt, amely veszélyeztethette volna a műveleti biztonságot. Elmondásuk szerint a hiba csak néhány e-mailt érintett, amelyeket Maliba küldtek, amelynek e-mail tartománya „.ml”.

„Vizsgálatot indítottunk, miután kis számú e-mailt tévedésből egy helytelen e-mail domainre továbbítottak” - mondta a tárca szóvivője a PA hírügynökségnek. „Biztosak vagyunk benne, hogy nem tartalmaztak olyan információt, amely veszélyeztetné a műveleti biztonságot vagy a műszaki adatokat” – idézte a lap.

Amerikai levelek milliói  is Maliban landoltak

A BBC arról is beszámolt, hogy a hónap elején derült ki, hogy amerikai katonai e-mailek milliói kerültek Maliba is, ugyanilyen gépelési hiba miatt.

Az e-mailek némelyike vélhetően érzékeny információkat tartalmazott, köztük jelszavakat, orvosi feljegyzéseket és a vezető tisztek útvonalterveit.

A Pentagon közölte, hogy lépéseket tett a probléma megoldására.

A Financial Times szerint, amely elsőként számolt be a történetről, Johannes Zuurbier holland internetes vállalkozó több mint 10 évvel ezelőtt azonosította a problémát. Zuurbier-nek 2013 óta van szerződése Mali országdomainjének kezelésére, és az elmúlt hónapokban állítólag több tízezer félreirányított e-mailt gyűjtött össze, melyek közül egyik sem volt minősítettként megjelölve.

A lap hozzátette, hogy a vállalkozó ebben a hónapban levelet írt amerikai tisztviselőknek, hogy riadót fújjon. Azt írta, hogy a mali kormánnyal kötött szerződése hamarosan lejár, ami azt jelenti, hogy „a kockázat valós, és az USA ellenfelei kihasználhatják”.

***

A nyitóképen a Pentagon látható. Fotó: STAFF / AFP

 

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
connorj
2023. augusztus 12. 11:24
Lehet hogy még az se igaz hogy igaz
nempolitizalok-0
2023. július 29. 18:06
Az oroszok legnagyobb mázlija az angol titkosszolgálat.
kafabatka
2023. július 29. 00:55
Moszkva szerintem már unja.
nempolitizalok-0
2023. július 28. 20:37
Elvégre "angol titkosszolgálat". Gondolom, ugyanaz az osztály, akik az ostoba ukrán hadijelentéseiket is írják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!