Magyar nyelvismeret előny – zsoldosokat keresnek Ukrajnába

2023. július 21. 08:22

Amerikai cég toboroz nagy erőkkel halni kész harcosokat Ukrajnába; a feltételek szigorúak, az ígért zsold viszont egyenesen mesés.

2023. július 21. 08:22
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Vannak bizonyos munkakörök, amelyeknél nincs lehetőség az otthoni – home office – munkavégzésre. Az egyik ilyen egyértelműen a zsoldosé. Nem olyan régen szúrta ki a BBC (csekkoltuk, még megvan a hirdetés), hogy egyébként amerikai cég vagy cégek teljesen nyíltan toboroznak zsoldosokat a háborúban álló Ukrajnába a Silent Professionals nevű, direkt – némi eufemizmussal mondva – privát biztonsági szolgálati állásokat kínáló portál felületén.
„Az alkalmazó egy egyesült államokbeli székhelyű vállalat” – szögezik le, a „munkavégzés” helye pedig 

„Ukrajna vidékein és nagyvárosaiban” lesz.

Persze álláskereső portálhoz méltó sablonszöveg, de nehéz furcsállás nélkül olvasni, miszerint „munka hétköznap, hétvégén, késői órákban és ünnepnapokon”, mintha nem harctéren tevékenykedő katonákról, hanem, teszem azt, egy belvárosi vendéglátóipari egység feketemosogatóiról lenne szó.

Szigorú feltételek

A „munka” része többek között a

  • küldetés előtti felderítés
  • „baráti erőkkel, helyi hatóságokkal vagy ellenállókkal” bekapcsolódni a műveleti területen helyi és harctéri hírszerzésbe, területek biztosításába
  • végezzen itt mentési/védelmi műveleteket
  • tartsa megfelelő módon titokban a bizalmas és érzékeny adatokat

A feltételek mindenesetre szigorúak. Noha

férfiakat és nőket egyaránt várnak, a jelentkezővel szóba sem állnak 5 év katonai vagy magánhadseregbeli tapasztalat nélkül,

mint ezt külön ki is hangsúlyozzák, ráadásul Európa ezen területén.

Hogy melyik oldalra szándékoznak toborozni, elég egyértelmű: a feltételek között szerepel szovjet és NATO-fegyverek használatának alapos ismerete.

A nagyon jó fizikai állapot mellett kritikus gondolkodási készségekkel és képességekkel összetett problémamegoldó készségeket, térképes és iránytűs navigációs képességet is elvárnak.

Emellett az sem mindegy, milyen állampolgár: rendelkeznie kell egyesült államokbeli, brit, kanadai, amerikai, németországi, új-zélandi, brit vagy lengyel útlevéllel, de lehet kettős állampolgársága is egy EU- vagy schengeni államban.

És akkor jöjjenek az előnyt jelentő dolgok: ilyet élveznek a jelenleg Ukrajnában, vagy azzal határos EU- vagy schengeni államon belül lakó pályázók, 
valamint többek között azok

akiknek van orosz, ukrán, lengyel, szlovák, magyar, román és/vagy moldovai nyelvtudása.

Meg még egy sor egyéb.

Jó pénz, rossz előérzet

S akkor jöjjön a fizetés: a kiírás szerint ez 1000-2000 dollár – vagyis jelenlegi árfolyamon 337 ezer és 674 ezer forint közötti összeg – naponta.

Plusz bónusz a szolgálat végén, megegyezés szerint, bármit is jelentsen mindez.

Így belegondolva nem csoda, ha a sokat emlegetett Jevgenyij Prigozsin Wagner-zsoldosvezér lakásán egész vagyonokat találtak; de az sem, hogy a sorállomány és a zsoldosok között kimondottan erős az ellenszenv, hiszen a zsoldos-”vállalkozókkal” szemben előbbiek vagy önkéntesen, a haza szolgálatában öltöttek uniformist, vagy kényszersorozták őket, fizetésük pedig egy hónapra ehhez képest töredék: a harctéri állományé 100 ezer hrivnya ukrán oldalon (ez mintegy 900 ezer forint), legalábbis a hivatalos közlések szerint, a háttérben dolgozóké ennek harmada.

Azt viszont fontos leszögezni: nem biztos, hogy megéri a zsoldosmunka.

Egyrészt, mint azt lapunknak korábban Hankóczki Zoltán hadijogász kifejtette, a zsoldosok nem esnek a hagyományos kombattáns fél kategóriájába. „Nem állampolgára egyik összeütköző félnek sem, és nem tagja fegyveres erőinek sem, toborzás útján, egyéni haszonszerzési vágyból (a harcosok illetményét meghaladó ellenszolgáltatásért) vesz részt a fegyveres konfliktusban. Vagyis az elfogott zsoldos nem tekinthető harcosnak vagy hadifogolynak”. A gyakorlatban ez semmi jót nem jósol annak, akit zsoldosként fülel le a másik oldal katonája.

Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő szerint a legvalószínűbb forgatókönyv ilyenkor az, hogy egy kihaltabb részen egyszerűen tarkón lövik az illetőt.

Ezt is ajánljuk a témában

Másrészt Magyarországon törvény tiltja idegen országok konfliktusában való részvételt, vagyis ha az ember megússza a frontot, és haza akarna jönni a megkeresett summával, jó eséllyel egy börtönben találná magát, igen hamar. A btk szerint ugyanis:  „az a magyar állampolgár, aki – szövetséges fegyveres erőn kívül – nemzetközi vagy nem nemzetközi fegyveres összeütközésben részt vevő idegen fegyveres szervezetbe önként belép, erre ajánlkozik, vagy ilyen fegyveres szervezetben kiképzésen vesz részt”,

egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ennek fényében már nem is olyan csillogó a beígért zsold.

Nyitókép: MTI/EPA/Adam Vaughan

Összesen 197 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
backsplash
2023. szeptember 25. 14:51
Sam bácsinak szüksége van rátok! Ellenzékiek, itt az idő!
DFK
2023. július 23. 07:10
Na, akkor lipsik, lehet menni. Illetve, gyerünk, takarodjatok az ukrán frontra!
T. Péter
2023. július 22. 14:44
Megnézve a munkaleírást, ez nem klasszikus zsoldosnak tűnik, sokkal inkább valami elég komoly személyi testőrnek. Kétséges is lenne, hogy sima ágyútölteléknek ennyit fizetnének, itt sokkal inkább gazdagok személyének illetve vagyonának védelméről lehetne szó.
ottoka-0
2023. július 21. 20:06
a zsoldból akár a temetésre is futná, ha lenne temetés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!