Már a vallásszabadságot is korlátozná az LMBTQ-ideológia dicsőségére az ENSZ

2023. július 15. 12:00

Konzervatív értékvédők szerint a vallásszabadság korlátozásával jár az ENSZ törekvése, amely az LMBTQ-ideológia jegyében az egyes hitbéli tanításokat is átírná és csorbítaná a lelkiismereti szabadságot.

2023. július 15. 12:00
A Pride hónap alkalmából szivárványszín kivilágítást kapott egy amszterdami templom.
Vágvölgyi Gergely
Vágvölgyi Gergely

A hit és az LMBTQ-diszkrimináció kapcsolatáról fogalmazott meg jelentést az ENSZ Emberi Jogok Tanácsa, amelyet a közelmúltban vitattak meg a szervezet genfi székhelyén, a tanács 53. ülésszakán*. A Victor Madrigal-Borloz, az ENSZ szexuális orientációval és gender identitással (SOGI) foglalkozó független szakértője által jegyzett jelentés vitájában kormányok mellett részt vettek liberális szervezetek és LMBTQ-lobbicsoportok is. 

Keresztény jogvédők az ülést követően arra panaszkodtak, hogy míg a transzgender aktivisták az értekezletek elején kaptak szót, 

a felszólalásra jelentkező konzervatív szervezetek tagjai a felszólalási listák végén szerepeltek, a tanácskozást pedig rendre lezárták, mielőtt ők sorra kerülhettek volna.

Így járt Sebastian Lukomski is: a lengyel keresztény aktivista előtt tíz radikális baloldali beszéde hangzott el, majd a levezető elnök azt megelőzően zárta le az ülést, hogy a konzervatív delegált a pulpitushoz lépett volna. Lukomski később úgy fogalmazott; „Fájdalmasan néztem végig a saját szememmel, hogy az ENSZ-delegáltak többsége számára hitünk gyakorlásának szabadsága azonnal véget ér, amint egy mérlegre helyezik azokat az úgynevezett »LMBTQ-jogokkal«”

Keresztény-konzervatív szervezetek most arra hívják fel a figyelmet, hogy a hagyományos családképet védelmező erőket tudatosan és erőteljesen némítják el az ENSZ-ben. 

A plenáris ülésen nagyjából ellehetetlenített értékvédők stratégiája ezért alapvetően a kétoldalú találkozókra fókuszált: ennek keretében a konzervatív szervezetek számos tagállam delegációjával folytattak tárgyalásokat, hogy meggyőzzék őket a vallásszabadság jelentőségéről. Pozitív fogadtatást a Szentszék mellett elsősorban muzulmán országok részéről tapasztaltak, többek között Törökország és Egyiptom, valamint a keresztények és muzulmánok által nagy számban lakott Nigéria fejezte ki látványosan támogatását a konzervatív álláspont mellett. 

A CitizenGO nemzetközi nyomásgyakorlással is próbálkozott: a spanyolországi székhelyű, számos országban (köztük hazánkban is) aktív keresztény szervezet mintegy 223 ezer aláírást gyűjtött össze annak érdekében, hogy demonstrálja: nem lehet háttérbe szorítani a vallás- és lelkiismereti szabadságot, hogy egy lobbicsoport agendájának megfelelhessen a világ szuverén országait tömörítő szervezet. 

A jelentés konzervatív kritikusainak tartalmi kifogásai között szerepel egyebek mellett, hogy a dokumentum problémaként azonosítja az orvosok lelkiismereti szabadságát, amelyre hivatkozva a doktorok (vallási és erkölcsi meggyőződésük alapján) ma még elutasíthatják az abortuszok elvégzését, vagy a „nemátalakító” műtétekhez vezető hormonális kezeléseket. Ezen felül a jelentés egy „új normatív tér” kialakítását tartja szükségesnek, amelynek jegyében az egyes kormányok törvényi szinten írhatnák felül a vallási elveket és kötelezhetnék állampolgáraikat egyes LMBTQ-alapvetések elfogadására. Ezt nyomatékosítandó, 

a dokumentum szankciókat sürget azon vallási szervezetekkel szemben, amelyek nem hajlandók elfogadni az LMBTQ-doktrína alapvetéseit. 

A jelentéstevő ezen felül a vallási környezetben végzett úgynevezett reparatív terápiák betiltását is kéri, ami korlátozhatja a papok és lelkészek azon szabadságát, hogy segítsenek a hozzájuk forduló és tőlük saját döntésük alapján segítséget kérő homoszexuális vonzalommal, vagy más szexuális vagy identitásbeli problémával élő személyeknek. 

Kicsoda Victor Madrigal-Borloz? 

Az ominózus jelentést szerkesztő Victor Madrigal-Borloz Costa Rica-i ügyvéd, aki 2013 óta áll az ENSZ alkalmazásában. Az elmúlt évtized első felét a kínzások megelőzésének érdekében létrehozott albizottság munkatársaként töltötte, ahol fő törekvése az volt, hogy a rehabilitációhoz való jog világszerte biztosított legyen mindenki számára, aki kínzást volt kénytelen elszenvedni. 2018 óta dolgozik az Emberi Jogi Tanácsnál, amelynek SOGI-szakértőjeként egyértelműen a nemzetközi LMBTQ-lobbi agendáját honosította meg. A koronavírus-világjárvány első évében a pandémia LMBTQ-személyekre gyakorolt hatásáról írt jelentést, a közelmúltban pedig többször bírálta Magyarországot a gyermekvédelmi törvény és a kormány konzervatív családpolitikája miatt.

A Madrigal-Borloz-jelentés egyébként nehezményezi, hogy a nagy vallások olyan családdefiníciókkal rendelkeznek, amelyek nem integrálják az LMBTQ-személyeket, valamint káros „vallási narratívákról” értekezik. A jelentés megfogalmazása szerint „Hacsak nem támogatja minden vallás az LMBTQ-eszméket, az ilyen identitással rendelkező személyek ki lesznek zárva és rekesztve, ez fájdalmat, mentális egészségi problémákat okozhat nekik, akár öngyilkossághoz is vezethet, és végső soron sérülnek az emberi jogaik.” Azaz nem az egyének és sajátos helyzetük elfogadását, hanem az LMBTQ-ideológia feltétlen követését várják a vallásoktól és követőiktől, függetlenül attól, mi a saját meggyőződésük. 

*A rotációs elven működő szakosított szervezet munkájában jelenleg 47 ország vesz részt közvetlenül

A jelentés A/HRC/53/37 sorszámon ezen a linken keresztül elérhető és letölthető.  

Kiemelt képünk illusztráció. A Pride-hónap alkalmából 2021-ben szivárványszínű fényfestést kapott Amszterdam egyik temploma. Fotó: YouTube

 

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2023. augusztus 15. 21:56
Az LMBTQ-sok lövik egymás után az öngólokat. Ezzel az agresszív nyomulással, a végén valóban meg fogják utáltatni magukat.
Palatin
2023. augusztus 15. 21:54
Tulajdonképpen az LMBTQ-nak van egy humanista oldala is, ugyanis egy menekülési útvonalat kínál. Ha pl. egy XY-kromoszómásnak nem áll fel az aminek illene adott esetben felállni, akkor ö büszkén mondhatja magáról: "Hát nyilván nem áll, hiszen én tulajdonképpen nö vagyok..." Ezzel minden meg van bocsátva. A nökkel kapcsolatban nem akarok spekulálgatni, de van egy olyan érzésem, hogyha egy nö megélte egy férfival akárcsak egyszer is az igazi orgazmust, nem hiszem hogy férfivá akarna válni. Tehát azon az oldalon is lehet egyfajta késztetés az önigazolásra. De énnekem az ég világon semmi bajom velük, csak ne kelljen szeretnem, ünnepelnem öket. A szinvakokkal szemben sokkal nagyobb empátiám van, ezt viszont bevallom. Ha ök vonulnának, nekik tapsolnék.
Palatin
2023. augusztus 15. 21:35
A 15 éves fiam minap új megvilágításba helyezte számomra az LMBTQ-témát. Azt hiszem ö van legközelebb az igazsághoz. Öszerinte ugyanis a homoszexualitás és az egész LMBTQ holdudvar léte annak a bizonyítéka, hogy a természetnek, a biológiának, a genetikának stb. is van humorérzéke. Ami igaz az igaz, a quantumfizika szórakozik velünk. A kölökböl lehet, hogy filozófus lesz... Ekkora bölcsességet még nem hallottam, mennyire igaza van.... A múltkor is azzal jött haza az iskolából, hogy "Apu, megcáfoltam Kantnak a morálelméletét!" Büszkén dagadó mellel kérdeztem töle: "Tényleg? És mire jutottál?" Erre ö: "Olvasd el ott van az ellenörzö füzetemben." Mondanom sem kell, hogy azonnal megbocsátottam neki és együtt szidtuk a kémiatanárt.
balbako_
2023. augusztus 15. 18:16
Meg is van az eredménye. Ilyen állatokat termelnek ki. https://www.origo.hu/nagyvilag/20230809-elkepeszto-szenvedeseket-kellett-atelnie-egy-tinedzsernek-angliaban.html
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!