Ez lenne a szólásszabadság? Most derül ki, börtönbe lehet-e zárni valakit Európában, ha idéz a Bibliából

2023. augusztus 31. 08:55

Újra bíróság elé áll a volt finn belügyminiszter: Päivi Räsänent azért támadja hazája főügyésze, mert nyilvánosan idézett a Bibliából, cselekedete pedig állítólag sérti az LMBTQ-embereket. Az ügy valójában ennél messzebb mutat, a kérdés pedig az, teljeskörűen létezik-e még a szólás- és vallásszabadság az öreg kontinensen. Íme az ügy háttere!

2023. augusztus 31. 08:55
Vágvölgyi Gergely
Vágvölgyi Gergely

Csütörtökön újrakezdődik a történelmi jelentőségű Biblia-per Finnországban: az ország volt belügyminisztere, Päivi Räsänen áll ismét bíróság elé, a vád pedig közel kétezer éve elképzelhetetlen ezen a kontinensen: a kereszténydemokrata politikus idézte a Bibliát. Az ügy idestova négy éve kezdődött, az X közösségi oldalon (leánykori nevén Twitter) közzétett bejegyzéssel:

Räsänen egy, a finn evangélikus egyházon belül zajló vitához hozzászólva Szent Pál apostolt idézte.

A kritikusok közé tartozott, akik kérdőre vonták az északi ország protestáns felekezetének vezetőit, amiért látványos támogatást nyújtottak az LMBTQ-lobbi által szervezett legnagyobb helyi rendezvényhez, a Helsinki Pride-hoz. Szent Pál pedig – ahogy a Biblia általában véve is, ebből fakadóan pedig a keresztyén szexuáletika – határozott álláspontot képvisel az ügyben. 

Határozott álláspontra helyezkedett ugyanakkor Finnország főügyésze is, aki 2020-ban emelt vádat a kereszténydemokrata politikus ellen. A vád megalapozásához felhasználta Räsänen egy 2004-ben közreadott írását és egy 2018-ban adásba került műsorban elhangzott kommentárját is, amelyben szintén a hagyományos családmodell mellett érvelt. Az államügyészség szerint mindez már elegendő volt ahhoz, hogy kimerítse a tényállást, miszerint a keresztény családanya (aki 2004 és 2015 között a finn kereszténydemokrata párt elnöki tisztségét is betöltötte, később pedig frakciószóvivője volt, idén áprilisban pedig újra parlamenti képviselővé választottak) „megsértette a meleg közösség tagjainak méltóságát”. Az ügyészi érvelés azért faramuci, mert Räsänen egyetlen citált megnyilatkozásában (és más nyilvános megszólalásaiban) sem mondott egyetlen betűvel sem többet, mint amit a Szentírás, annak nyomán pedig a kereszténység tanít. Azaz, 

a finnországi per közvetlenül arról szól, hogy el lehet-e ítélni valakit keresztény hite megvallása miatt, börtönbe zárható-e az, aki a Biblia bizonyos szakaszait nyilvánosan idézi. 

Ha az ügyész érvelése bizonyul a bíróság szemében jogosnak, az ország korábbi belügyminisztere két évnyi börtönbüntetésre számíthat – pusztán azért, mert idézte a Bibliát. Räsänennel egyidejűleg egyébként vádat emeltek Juhana Pohjola lutheránus püspök ellen is: az ő „bűne” az ügyészség szerint az, hogy 2004-ben publikálta Räsänen írását, amely (szintén a Bibliát, közelebbről a Teremtés Könyvét idézve) arról szólt, hogy Isten az embert férfinak és nőnek teremtette. Ez a megállapítás (mármint, hogy az emberek férfiak vagy nők) egyébként a tudományos konszenzus része is egyben. 

Demokráciában élnek-e még a finnek?

„Perem a vallásszabadság próbája lesz” – nyilatkozott Räsänen az első fokú eljárást megelőzően az ADF International nevű keresztény szervezetnek, hozzátéve: 

Bízom abban, hogy még mindig demokráciában élünk, és az alkotmányunk, illetve az aláírt nemzetközi egyezmények biztosítják a szólás- és vallásszabadságot”. 

„Ha elítélnek, az egyenlő lenne a cenzúrával” – jelentette ki az orvos végzettségű, ötgyermekes politikus, aki 2011-től 2015-ig állt a finn belügyi tárca élén, hozzátéve azonban, hogy ha győztesen kerül ki a perből, az fontos lépés a szólás- és vallásszabadság szempontjából nem pusztán Finnország, hanem Európa és más országok számára is, amelyekben szintén óriási nyomás nehezedik az LMBTQ-lobbi részéről a keresztény felekezetekre. 

„Sajnálatos, hogy az LMBTQ-ideológiát az egyház kritikátlanul támogatja”nyilatkozta korábban egy magyar keresztény lapnak ügyével kapcsolatban Päivi Räsänen. Hangsúlyozta: „Az LMBTQ-aktivisták célja, hogy elhallgattassák azokat a hangokat, melyek azon alapulnak, hogy biológiailag két nem létezik és a házasság férj és feleség egysége. 

A két nemen alapuló rend lebontása különösen ártalmas a gyerekekre nézve. 

Mindig hangsúlyoztam, hogy a homoszexuálisok és más nemi kisebbségek emberi jogai és méltóságuk tiszteletben tartandóak és védendőek. Azonban a Biblia egyértelműen kijelenti, hogy a házasság férj és feleség egysége, és a homoszexualitás Isten akarata ellen van.” 

Nemzetközi kiállás, élén a magyarokkal

A Räsänen-Pohjola-per jelentős nemzetközi visszhangot váltott ki, s bár a fősodratú sajtó jellemzően nem számolt be róla, a konzervatív és keresztény portálok Amerikától Ausztráliáig foglalkoztak az üggyel. Ezzel párhuzamosan fokozódott a nyomás a finn igazságszolgáltatáson: számos ismert és még több hétköznapi keresztény polgár követelte, hogy ejtsék az abszurd ügyet és mentsék fel a vádlottakat. A CitizenGO nemzetközi keresztény-konzervatív értékvédő szervezet petíciójához több mint 350 ezren csatlakoztak, egy amerikai keresztény csoport által gyűjtött támogató aláírásokat pedig Andrew Brunson lelkész, a hite miatt korábban Törökországban bebörtönzött misszionárius adta át Räsänenéknek Helsinkiben, ahol a magyar keresztényeket a CGO munkatársa, Faragó Renáta képviselte személyesen. Eközben Európa-szerte kisebb nagyobb szimpátiatüntetések zajlottak a finn nagykövetségek előtt. 

Ezek közül a legnagyobbra Budapesten került sor: a magyarországi finn külképviselet előtt több ezren biztosították támogatásukról északi hittestvéreiket és imádkoztak értük békés demonstráció keretében. 

Nem akarjuk, hogy egy ügyész mondja meg, mit idézhetünk a Bibliából és mit nem” – mondta akkor a Mandinernek az esemény egyik főszervezője, Kulifai Sára, 

aki úgy látja, ebben a perben tulajdonképpen a Biblia egyes passzusai kerültek vád alá. A budapesti demonstráción minden keresztény felekezet képviseltette magát, igazi ökumenikus kiállássá nemesedett a szimpátiatüntetés. Az egyik felszólaló, Márkus Tamás református lelkész lapunknak nyilatkozva azt hangsúlyozta, „lelkiismereti ügy kiállnunk az igazság mellett”, miközben Finnországban éppen egy családanya mutatja meg, mit jelent valójában mártírnak, azaz tanúnak lenni, és a meghurcolás ellenére is kiállni a bibliai igazság mellett.  

Ezt is ajánljuk a témában

„Ne egy ügyész mondja meg, mit idézhetünk a Bibliából!” – Budapesten is kiállnak a volt finn miniszter mellett

„Nem akarjuk, hogy egy ügyész mondja meg, mit idézhetünk a Bibliából és mit nem” – mondja a Mandinernek Kulifai Sára. A keresztény újságíró társaival szimpátiatüntetést szervez a Szentírás idézése miatt bíróság elé állított korábbi finn belügyminiszter, Päivi Räsänen mellett. A keresztény közösségek az online térben is mozgósítanak, vigyázó szemeiket pedig Helsinkire vetik.

Arra figyelmeztetett, hogy fokozatosan gyűlöletbeszéddé minősítik a keresztény szexuáletikai tanítást.

Ha most nem állítjuk meg a folyamatot, ugyanaz fog történni, mint Helsinkiben: bibliaperekkel fogunk szembenézni”,

hívta fel a magyar keresztények figyelmét Márkus Tamás. A balról megtámadott kereszténydemokrata politikus rendkívül hálás volt a magyarok kiállásáért és a CitizenGO Helsinkibe utazó magyar munkatársának arról beszélt, még a saját hazájában sem támogatják ennyien és ilyen lelkesen. 

S bár Räsänen és Pohjola első fokon győzelmet arattak, a bíróság felmentette őket és megállapította, arra a következtetésre jutva, hogy Räsänen a szólás- és a vallásszabadság törvényes határain belül beszélt, Raija Toiviainen főügyész nem nyugodott bele a keresztény győzelembe és szinte azonnal fellebbezést nyújtott be. 

Csütörtökön kezdődik a másodfokú tárgyalás

Így jutottunk el 2023. augusztus 31.-hez: csütörtökön ugyanis Helsinkiben a másodfokú tárgyalás első napjával folytatódik a Biblia-per (amelyet a tervek szerint pénteken újabb tárgyalási nap követ). A hitük mellett kiálló keresztények persze most is aktivizálták magukat: kedd este Budapesten bibliaolvasó akcióval hívták fel a figyelmet arra, hogy a Szentírást olvasni és idézni sem bűn, sőt, alapvető jog. A szervezők egyike, Kulifai Máté a Mandinernek nyilatkozva 

reményének adott hangot, hogy Finnország is van olyan szabad ország, mint hazánk, ahol büntetlenül lehet idézni a kereszténység szent könyvét (ahogy minden más vallás szent iratait is). 

A Hetek lapszerkesztője rámutatott, Räsänen furcsa módon éppen abban a nyugati civilizációban szenved el megfélemlítést, üldöztetést és elhallgattatási kísérletet, amely a bibliai alapigazságokból nőtt ki. „Drámai események zajlanak a világban, keresztény embereket hurcolnak meg, vagy akár ölnek meg a Bibliába vetett hitükért” – nyitotta szélesebbre a probléma horizontját az újságíró. 

Eközben ismét mozgásba lendült a CitizenGO is: a korábbi 350 ezer támogató aláírás mellé most újabb 150 ezret gyűjtöttek és azt üzenik: a széleskörű összefogás egyszer már hozzájárult a Päivivel szemben felhozott vádak ejtéséhez, most újra szükség van mindenkire. 

Arról pedig a Catholic News Agency számolt be, hogy tizenhat amerikai törvényhozó nyílt levélben szólította fel a Biden-adminisztrációt, tegyen diplomáciai lépéseket a börtönnel fenyegetett finn keresztények érdekében. A republikánus Chip Roy képviselő által vezetett csoport arra kéri Douglas Hickey-t, az Egyesült Államok finnországi nagykövetét és Rashad Hussaint, az USA nemzetközi vallásszabadságért felelős különmegbízottját, hogy adjanak hangot aggodalmuknak a kereszténydemokrata politikust és a püspököt érő jogi támadássorozat miatt. 

Érvelésük szerint 

egyetlen amerikainak, egyetlen finnek és egyetlen embernek sem szabad szembenéznie jogi zaklatással azért, mert vallási meggyőződése szerint él”

„Ez az ügyész készen áll arra, hogy felfegyverezze Finnország jogrendszerét arra, hogy ne csak egy parlamenti képviselőt és evangélikus püspököt hallgattasson el, hanem több millió finn keresztényt, akik élni merészelnek a véleménynyilvánításhoz és a vallásszabadsághoz fűződő természetes jogukkal a nyilvános térben” – hangoztatják az amerikai képviselők. (Arról egyelőre nincs hír, hogy az emberi jogi kérdésekben más esetben oly' érzékeny Biden-kormányzat megszólalt volna.)

Maga Räsänen pedig már az első fokú tárgyalások idején arról beszélt; gyanítja, hogy ügye egészen a nemzetközi bírói szintig eljut majd. Egy napon belül kiderül, mi a helyzet Európában, szabad-e még idézni a Bibliát olyan államokban, amelyeket előszeretettel „bezzegországokként” írnak le.

A Räsänen-per hátterét az Axióma külön videóban mutatta be: 

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Facebook, Päivi Räsänen hivatalos oldala

 

 

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Öreg Palóc
2023. augusztus 31. 13:10
Semmi különöset nem kell tenniük a normális finn embereknek. A nyílt tárgyaláson álljon fel valaki és a Bibliából szóról szóra idézze fel ugyanezeket a sorokat !! Majd álljon fel valaki más is és tegye utána, ugyan ezt. Aztán sorban a többi jelenlévő, aztán olvassák fel ezeket a sorokat nyilvánosan is, színpadon, TV-ben, fizetett hírdetésben ha kell. Minden keresztény olvassa fel. És a finn főügyész meg kapja be !!! De az elefántét, mert annak nagyobb van. Ennyi.
Ez D-dúr és e-moll
2023. augusztus 31. 12:05
"talpas07 ---> Ez D-dúr és e-moll 2023. augusztus 31. 11:57 Ellentámadásba kell lendülni. Fel kell jelenteni az ügyészt." Nem értek a joghoz, a finn joghoz meg még annyira sem, de ez szerintem nem így működik. Az ügyész hivatalból jár el, ezért személyében "nem perelhető"; vagy valamiféle eljárásjogi kifogást kell találni a munkájában vagy pedig a védelemnek meg kell cáfolnia a vádjait. De biztos vannak itt a finn jogban avatott jogászok, majd ők pontosan megmondják, hogy is van ez. :-)
talpas07
2023. augusztus 31. 11:56
Fel kell jelenteni az ügyészt, a szólás-,és vallás szabadság elleni bűncselekmény miatt.
Ez D-dúr és e-moll
2023. augusztus 31. 11:45
"Aegopolis. 2023. augusztus 31. 09:48 Veszélyes hangulatkeltés azt mondani, hogy ez a per a Biblia idézéséről szól..." Én elolvastam az általad linkelt cikket és anno a perrel kapcsolatos minden, általam hozzáférhető forrást is. Egyrészt, az általad linkelt cikkben a "buzibarát" püspökök is hangsúlyozzák, hogy ez a per rámutat, hogy az állam a szólásszabadságról és az állam és az egyház viszonyáról alkotott felfogása nagyon félresiklott. (Azaz tisztában vannak vele, hogy ma Räsänen és Pohjola, holnap ők.) Valamint, a peren végigvonul, hogy az ügyész vádjai koncepciósak, olyan nézeteket és állításokat tulajdonít Räsänennek, amik annak kijelentéseiből nemhogy nem következnek, de kapcsolatba sem hozhatók. Fel is mentették a vádlottakat első fokon. Mindenki tudja, aki a per folytatását erőlteti, az ügyész is, hogy törvényesen nem ítélhetik el Räsänenéket, a cél nem is ez, hanem a statuálás, az, hogy a meghurcolással mindenki merszét vegyék el attól, hogy "a buzik ellen" merjen szólni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!