Határozatban bírálja a szejm „a külföldi politikusok beavatkozását” a lengyel választásokba

2023. augusztus 17. 22:05

Kijelentették, Lengyelország „határozottan harcolni fog” az ilyen beavatkozások ellen.

2023. augusztus 17. 22:05

Határozatot fogadott el a lengyel parlament alsóháza, a szejm csütörtökön, a képviselők ebben elfogadhatatlannak nevezték, hogy külföldi politikusok beavatkoznak az októberre kitűzött lengyel parlamenti választásokba. A lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) képviselői által beterjesztett határozat mellett a 460 fős alsóházban 234 képviselő szavazott, köztük a PiS-frakció összes jelenlévő tagja; 175 képviselő ellenezte a dokumentum elfogadását, tízen tartózkodtak a szavazástól.

A határozatban idézik az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióját vezető német EP-képviselő, Manfred Weber nemrég tett kijelentéseit arról, hogy a PiS-t „le kell győzni”, az EPP pedig „tűzfalat épít” a lengyel kormánypárttal szemben, mivel 

a néppárt „az egyetlen erő, amely leválthatja a PiS-t Lengyelországban, és visszavezetheti az országot Európába”.

Lengyelország harcolni fog

A szejm elítélte az ilyen nyilatkozatokat és azok „harcias nyelvezetét”. A testület a választási folyamatba történő „elfogadhatatlan, az európai értékekkel, a demokrácia és a nemzeti szuverenitás elvével ellentétes beavatkozásnak” találta, hogy valaki kívülről próbálja befolyásolni a lengyel politikai színtér alakítását.

Az ilyen beavatkozásokat Lengyelország ellenségesnek minősíti, és "határozottan harcolni fog ellenük" – hangsúlyozták.

Németország második világháborús szerepére utalva úgy ítélték meg: a német politikusoknak nincs felhatalmazásuk arra, hogy másokat kioktassanak a demokráciáról.

A határozatot a szavazáson ellenző fő lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) nevében felszólaló Slawomir Nitras alsóházi képviselő méltatlannak nevezte, hogy a szejm Weber interjújára reagálva egész Németországot elítélően említi a hivatalos dokumentumban.

A PO az EPP-hez tartozik az Európai Parlamentben.

Manfred Weber említett kijelentését augusztus elején Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő is bírálta, és egy levélben tévévitára invitálta a frakcióvezetőt. „A demokratikus szabályok megsértésével vádol bennünket? 

Tessék ezt tévévitában lengyelek millióinak szemébe mondani!” 

– fogalmazott Morawiecki. A Politico hírportál augusztus 8-án azt írta, hogy Weber nem fogadta el Morawiecki meghívását.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: AFP

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
blondiner
2023. augusztus 18. 13:11
Jó reggelt Morawiecki Úr. De a magyarok gyűlölete volt eddig fontos. Azt eszi, amit főzött :D
templar62
2023. augusztus 18. 10:57
Noch nicht beszarrrrren .
templar62
2023. augusztus 18. 10:56
Viribus unitis .
templar62
2023. augusztus 18. 10:55
Viricbusz unitisz
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!