Aggódhatnak Berlinben: Szászországban már mindenkit előz az AfD

2023. szeptember 04. 06:00

A keletnémet tartományban messze a legnagyobb erő a rendszerkritikus jobboldali párt – de mihez kezd ezzel a rendszer maga?

2023. szeptember 04. 06:00
null
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

Minden korábbinál forróbb téma az AfD a németeknél. Az Alternatíva Németországért párt ugyanis már hosszú hónapok óta beelőzött a népszerűségben minden német pártot, csak a szintén ellenzékben lévő CDU van előtte. Kelet-Németországban pedig még inkább előrébb van az AfD – 

vannak olyan tartományok, ahol ez a párt a vitathatatlanul első számú erő.

De még mindenhol ellenzékben van.

A napokban különösen a Szászországból érkező adatok aggasztják a német politikai és média-mainstreamet. A keletnémet tartományban ugyanis új rekordokat ért el a rendszerkritikus AfD népszerűsége. Egy évvel a helyi tartományi választások előtt az AfD támogatottsága 35 százalékon van Szászországban. Ennek a szintnek az elmúlt években sokfelé és országosan is örült volna mind a két hagyományos néppárt, a CDU és a szocdemek – a kormányon lévő baloldali-liberális pártok azonban nagy bajban vannak, ahogy az egyébként országos népszerűségi listákat vezető CDU sem áll túl acélosan régi önmagához képest.

Ezt is ajánljuk a témában

Az egyébként erős ipari és régi balos hagyományokkal bíró 

Szászországban ma már csak két erő van talpon a vidéken – az AfD és a CDU. 

A helyben vezető kormánypártként funkcionáló és miniszterelnököt – Michael Kretschmert – is adó kereszténydemokraták jelenleg 29 százalékon állnak a 2019-es 32 százalékos eredményeikhez képest. A CDU egyébként a szocdemekkel és a zöldekkel kormányoz együtt a Drezda központú tartományban. Kretschmer elég nehéz helyzetben van, mert kereszténydemokrata politikus létére a jobboldali szavazók kritikusabbak vele szemben, miközben a centristák és a baloldali voksolók inkább elégedettebbek vele.

Az AfD viszont nagyot erősödött négy év alatt: akkor a szavazatok 27 százalékát szerezték meg, most pedig 35 százalékon állnak.

Ehhez képest a keletnémet vidékeken korábban többfelé elég erős szélsőbal (Linke) 9 százalékon áll; az országosan pedig parlamenti többséget birtokló és hármas koalícióban Németországot vezető szocdem-zöld-liberális trió kínosan alacsony támogatottságot tud felmutatni. A szocdem elvtársak 7, a Zöldek 6, a liberálisok pedig 5 százalékot tudnak felmutatni, 

Németország kormányzati politikái és ideológiái tehát 18 százalékos támogatottsággal bírnak Szászországban.

Ugyanakkor jól látszik az is, hogy a német politikát a régi baloldal és a régi konzervatívok helyett ma már két új erő, a Zöldek és az AfD-sek határozzák meg. Szászországban például a voksolók 54 százaléka soha nem szavazna a Zöldekre; ezzel szemben egy 47 százalékos tábor pedig az AfD-re nem voksolna sohasem.

A Linke párt vezetője, Martin Schirdewan nem fogta vissza magát a fejlemények kommentálásakor. „Ha Szászországban a fasiszták a legnépszerűbbek, akkor nem segít az adósságfék betartása, akkor egészen más problémák jönnek elő az országban”.

A baloldali ellenzéki vezető azt is kifejtette a Tagesspiegel szerint, hogy míg a kormányzó jelzőlámpa-koalíció megszegi az ígéreteit, 

addig a jobbosok kihasználják a népesség elégedetlenségét.

Kérdés, hogy a mostani általános társadalmi felháborodást, a már nem is csendben lappangó feszültségeket milyen erők fogják kihasználni a maguk előnyére. Nemrég írtunk például Sahra Wagenknechtről. A szabad szájú, lendületes politikusnőt már csak nagyon vékonyka szálak fűznek anyapártjához, a Linkéhez, és sokan várják már, hogy egy saját balos, nemzeti, populista párttal törjön be a német politikai térbe, amelyben 29 százaléknyi szavazó tartja azt lehetségesnek, hogy Wagenknechtet választaná.

Ezt is ajánljuk a témában

Ha Wagenknecht ebbe a tortába nem harap bele, az a régi pártokon kívül az AfD-nek is kedvez, hiszen akkor ők tudják felszívni az elégedetlen polgárok egyre szélesedő tömegét.

Nem véletlen persze, hogy az AfD ideológiailag jobboldali, szociálisan baloldali szólamai népszerűek Kelet-Németországban.

Az egykori NDK területén ma is vannak olyan területek, ahol a munkavállalók majdnem fele csak a legalacsonyabb minimálbért kapja, és a legridegebb munkakörülmények között kell ezért dolgozniuk.

Szászország egyébként a nevében hivatalosan Bajorországhoz hasonlóan „szabadállam”, (Freistaat) – Berlinben esetleg kezdhetnek aggódni, hogy az elégedetlen szászok körében fel ne lángoljon a függetlenségvágy és a népszerűtlen, távoli kormánytól való elszakadás ügye.

 

Fotó: A szászországi AfD Facebook-oldalának nyitóképe
 

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Beszélgető
2023. szeptember 06. 10:19
Kevés idő még és kibújik a németekből az igazi vérük... Nem lehet egy valaha rettegett harcos népet ennyire falhoz szorítani, mert támad!
gacsat
2023. szeptember 04. 14:42
Mit számít, kire szavaznak az emberek. Az számít, ki számolja a szavazatokat. Joe Biden. Ja, nem! Joe Sztálin.
survivor
2023. szeptember 04. 11:50
Braunau am Innben felsírt egy kis kék szemű kisbaba....
survivor
2023. szeptember 04. 11:48
HakapesziM Athénban, Rómában volt rá példa, de kevés és jelentéktelen funkcióban. Amúgy ha megszűnik a "demokrácia", akkor mit mondunk, Kínának, Afrikának, a latinóknak, ált. minden egypárti államnak ? Mivel vagyunk különbek náluk ? Ha nem demokrácia, akkor oligarchia, tyrannis....egy párt rendszer.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!