Kubában csaptak le Oroszországnak harcosokat toborzó emberkereskedőkre

2023. szeptember 05. 08:01

A karibi ország leszögezte, hogy nem vesz részt az ukrajnai háborúban.

2023. szeptember 05. 08:01

Kubában a hatóságok lecsaptak egy emberkereskedő hálózatra, amely kubai állampolgárokat toborzott Oroszország oldalán az ukrajnai háborúba – derült ki a kubai külügyminisztérium hétfői közleményéből.

A tárca részleteket nem árult el, ám a bejelentésből az derül ki, hogy a hálózat aktív volt mind a karibi országban, mind Oroszországban, 

a kubai kormány pedig bejelentette: az ügyben már eljárások is indultak. 

Bruno Rodríguez kubai külügyminiszter a korábban Twitterként ismert X közösségi oldalon kategorikusan elítélte, hogy Kubából „zsoldosok” mehettek Ukrajnába harcolni, és leszögezte, hogy Kuba nem vesz részt az ukrajnai háborúban.   

A hálózatot Oroszországból irányították, és elsődleges célja az ott élő kubaiak toborzása volt – tette hozzá Havanna. A közleményt az orosz kormány egyelőre nem kommentálta. Moszkva tavaly jelentette be, hogy több mint 30 százalékkal növeli a hadsereg létszámát, azaz másfélmillió emberrel bővítené az állományt. Májusban egy rjazanyi lap azt jelentette, hogy 

több kubai állampolgár kötött szerződést az orosz fegyveres erőkkel és

 – orosz állampolgárságért cserébe – Ukrajnába indult. 

(MTI)

Nyitókép: Mandiner-print, Képernyőfotó

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. szeptember 05. 16:38
Ebben mi az emberkereskedés? Ezzel a logikával minden szerződéssel dolgozó eladott ember.
Nyugatellenes
2023. szeptember 05. 10:43
Na és?
kekszalagosautistamarki
2023. szeptember 05. 10:32
Nem értem, hogy amerikának miért okoz problémát, ha egy szuverén ország a rivális nagyhatalom rakétarendszerivel akarja felszerelni magát.
A ráció prófétája
2023. szeptember 05. 08:27
Ez akkor azt jelenti, hogy Oroszország nem csak a chipekből, rakétákból fogyott ki, hanem már az katonaképes férfiakból is. Kénytelen Kubában toborozni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!