La Croix: Orbán Viktor demográfiai ébresztőt fúj Európának

2023. szeptember 15. 09:35

A francia lap szerint „Novák Katalin szövetségei tették lehetővé a magyar kormányfőnek, akit az EU-n belül elkerülnek, hogy megjelenjen külföldi vezetők mellett”.

2023. szeptember 15. 09:35

A La Croix budapesti tudósítója a lap online felületén számolt be az V. Budapesti Demográfiai Csúcsról. A cikk felidézte, hogy két évvel ezelőtt Mike Pence (Donald Trump korábbi alelnöke) került a reflektorfénybe, illetve Éric Zemmourt és Marion Maréchalt (a francia Reconquête párt alapítóit) is kitüntetéssel fogadták.

Ezt is ajánljuk a témában

Idén Giorgia Meloni volt a kiemelt vendég, aki úgy fogalmazott: 

Olaszország érdeklődéssel és csodálattal tekint a Magyarország által elért eredményekre. 

Kormányunk a családokat a legfőbb prioritásaként kezeli”.

Ezt is ajánljuk a témában

A házigazda magyar kormányfő beszédében kiemelte, hogy a bátor családpárti intézkedéseknek köszönhetően Magyarország növelte a születések és házasságkötések számát, illetve a nők foglalkoztatási rátáját. Orbán Viktor kiemelte: „Magyarország a konzervatív politikák inkubátorháza”, de hangsúlyozta: a cél még messze van, egyelőre a demográfiai csökkenés lassulását sikerült elérni. A magyar kormányfő beszéde nagy részét annak a „liberális elitnek” szentelte, amely „monopolizálta a politikai diskurzust Nyugaton”, és amelyet „le kell váltani”.

A cikk említést tett arról, hogy Orbán Viktor beszédét tíz nyelvre tolmácsolták,

de ezek között nem szerepelt a francia.

A demográfiai csúcson részt vett Rumen Radev bolgár elnök is, aki a „demográfiai tél” ellen emelt szót, míg Tanzánia alelnöke azt mondta, „örül, hogy nem egy olyan ország képviselője, amely migránsokkal árasztja el a világ többi részét”. A La Croix értékelte a magyar családpolitika eddigi eredményeit, miszerint az egy évtizeddel korábbi 1,2-ről mostanra 1,6-re nőtt a gyermekvállalási ráta. A kormány által bevezetett többszörös családi pótlék és adókedvezmény 154 ezerrel több gyereket és 185 ezerrel több házasságot, valamint 109 ezerrel kevesebb abortuszt eredményezett egy évtized alatt.

A cikk szerzője szerint azonban ezek a fejlemények törékenyek, és „nehéz a kormánynak tulajdonítani őket”, mikor Közép-Európa valamennyi országában enyhe fellendülés tapasztalható a termékenységben. A családpolitika mégis Orbán Viktor „védjegyévé vált”, amelynek főszereplője a korábbi „családminiszter”, a jelenleg már köztársasági elnök, Novák Katalin. Miniszterként Novák bejárta a világot, hogy „családbarát” szövetségeket kössön „a szélsőjobboldal összes képviselőjével”, és

ez teszi ma lehetővé a magyar kormányfőnek, akit az EU-n belül elkerülnek, hogy megjelenjen külföldi vezetők mellett”

– írja a La Croix.

 

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a Mandiner.hu számára.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Ficsor Márton

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
altercat1
2023. szeptember 15. 22:05
Amint már megint látszik, nekünk a moslékos kommentelőkből is a hülyébbje jutott. Összevissza firkálnak mindenféle marhaságot, hazudoznak, terelnek, "Orbánoznak". És ezek bennünket akarnak meggyőzni? Mert ha nem, mi az anyjuk véreres picsáját keresnek itt? Menjenek a hvg-re, ott tüntessék ki böfögve egymás szarcsimbókjával magukat.
bispora
2023. szeptember 15. 12:47
La Croix: "a fejlemények törékenyek" Nekem nem úgy tűnik. Franciaországban 2018-ban, mikor megtiltották az újszülöttek sarlósejtes vérszegénység szűrésének eredményeit- e jellemző szerint a babák 40%-a nem fehér őslakos franciák gyereke volt. A harmadik világ feketéinek-muszlimjainak térhódítása nem törékeny- áll mint a cövek! A 2023ra előrejelzett 1,68-as francia TFR azt jelenti, hogy az őslakos francia nőknek már nem születik átlagosan egy gyermeke. Értitek?
bispora
2023. szeptember 15. 11:19
La Croix- fake news... "ezek a fejlemények törékenyek, és „nehéz a kormánynak tulajdonítani őket”, mikor Közép-Európa valamennyi országában enyhe fellendülés tapasztalható a termékenységben" TFR értékek országonként 2022/23: Magyarország 1,52/1,51 Franciaország 1,81/1,68 Szlovákia 1,57/1,46 Csehország 1,62/1,46 Lengyelország 1,33/1,24
Csopak
2023. szeptember 15. 10:48
Ti csak simogassátok a migránsaitokat!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!