Újabb remek ötlet, a Lufthansa zöldátállása felemésztené a német áramtermelés felét

2023. szeptember 26. 18:22

A légitársaság szerint a kevésbé szennyező szintetikus kerozin túlságosan energiaigényes.

2023. szeptember 26. 18:22

Németország legnagyobb légitársasága, a Lufthansa figyelmeztetett, hogy az ország teljes villamosenergia-termelésének felét kellene elfogyasztania, ha átállna az olyan zöld üzemanyagokra, mint az e-kerozin – írta a Bloomberg. 

Ezt is ajánljuk a témában

Lebetegedett Németország gazdasága az elhibázott energiapolitikája miatt

Húsz évvel ezelőtt Németországot Európa beteg emberének nevezték a magas munkanélküliség, a gyenge belső kereslet és a lassú GDP-növekedés miatt. Most azonban sajnos minket is érint, hogy Németország gazdasága újra lebetegedett: egy másik betegséget is elkapott – ezúttal az elhibázott energiapolitikájuk miatt.

A Lufthansa vezérigazgatója, Carsten Spohr a lap szerint kijelentette, hogy a megújuló energia felhasználásával előállított szintetikus üzemanyagok jelentik a legjobb esélyt a légiközlekedés szén-dioxid-mentesítéséhez. Ennek ellenére valószínű, hogy

Németországban nem áll rendelkezésre elegendő „zöldáram” ezek előállításához 

– jelentette ki. „Németország villamosenergia-termelésének mintegy felére lenne szükségünk ahhoz, hogy elegendő üzemanyagot állítsunk elő” – idézte Spohr szavait a Bloomberg. „Nem hiszem, hogy Habeck úr (gazdasági és energiaügyi miniszter) ezt megadja nekem” – tette hozzá.

A cikk szerint a légiközlekedési ágazat vezetői a szintetikus üzemanyagokat, például a vízből nyert zöld kerozint tekintik az egyetlen technikailag életképes módszernek a légiközlekedés szén-dioxid-mentesítésére. Az iparág azon dolgozik, hogy piacot hozzon létre a legtöbb modern repülőgépet működtető kerozin szén-dioxid-semleges változatának.

A szén-dioxid-semlegesség biztosításához azonban hatalmas mennyiségű, megújuló forrásokból előállított villamos energiára van szükség.

A légi közlekedés szén-dioxid-mentesítése éppen akkor, amikor Németországnak importált villamos energiára kell támaszkodnia, mivel a hazai termelésű energiával már nem tudja kielégíteni a keresletét, nem tűnik túl megvalósíthatónak.

Ezt is ajánljuk a témában

A német ipar vezetői már korábban is megkongatták a vészharangot a fenyegető áramhiány miatt, amely szerintük veszélyeztetheti Németország mint ipari központ versenyképességét.

***

Nyitókép: Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2023. szeptember 27. 16:15
Hajrá! Mennyi hülye van még a volt Németországban?
muanyag-tojas-23
2023. szeptember 27. 11:19
A németek kifogyhatatlanok a hülyeségből.
csoda
2023. szeptember 27. 06:36
Ugyan, ugyan. A 15 perces városokban lakó tömegeknek úgy sem lesz lehetőségük röpködni. A szerencsés kiválasztottaknak meg elég lesz kevesebb zöld kerozin is.
hátakkor
2023. szeptember 27. 06:27
Bekiabáló: - De honnét lesz áram? Annalena: - a konnektorból!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!