Ha Ukrajna valóban elkötelezett az emberi jogok mellett, akkor meg kell őriznie a vallásszabadságot

2023. október 21. 08:26

A második világháború borzalmaiból született nemzetközi emberi jogi rendszer a vallásszabadságot szentnek és sérthetetlennek tartja.

2023. október 21. 08:26
William W. Burke-White
The Hill

„Az elkövetkező hetekben az ukrán parlament (Verhovna Rada) valószínűleg olyan törvényt fogad el, amely betiltaná az ukrán ortodox egyházat. Ez a jogszabály nem csak az ukránok millióitól tagadná meg a vallásszabadságot, hanem aláásná Ukrajna orosz agresszióval szembeni védelmének egyik alappillérét is – a törvények jó oldalát.  

Az ukrán kormánynak újra kell gondolnia ezt a veszélyes jogszabályt, és az Ukrajna szuverenitását megfelelően támogató kormányoknak biztosítaniuk kell, hogy az ukrán nép emberi jogai ne váljanak ennek a háborúnak újabb áldozatává.

A második világháború borzalmaiból született nemzetközi emberi jogi rendszer a vallásszabadságot szentnek és sérthetetlennek tartja. Ezt az alapvető vallásszabadságot többek között az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata (18. cikk), a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmánya (18. cikk) és az Emberi Jogok Európai Egyezménye (9. cikk) garantálja. Ez áll az emberi személy integritását, a gondolkodáshoz és a hithez való jogot védő rendszer középpontjában. Amint azt a történelem túlságosan is világossá tette, ha a vallásszabadsághoz való jog csorbul, akkor minden más emberi jog veszélybe kerül.

Elegendő számú parlamenti képviselő jelezte, hogy támogatja a január óta a Rada napirendjén lévő jogszabály megszavazását. Több mint 250 képviselő írta alá a jogszabályt; az elfogadáshoz mindössze 226 szavazatra van szükség. A törvényjavaslat formai szempontból a vallásszabadságot garantáló hatályos ukrán jogszabályokat módosítja majd azzal, hogy kimondja: »Nem megengedett az olyan vallási szervezetek tevékenysége, amelyek olyan vallási szervezet befolyási központjaihoz kapcsolódnak, amelynek irányító központja Ukrajnán kívül, olyan államban található, amely fegyveres agressziót folytat Ukrajna ellen«.

Ez azt jelenti, hogy a törvény megtiltja az ukrán ortodox egyház (UOC) működését, az ukrán ortodoxia egyik ágának, amelyet az ukrán nép legalább 16 százaléka követ. Történelmileg és kánoni legitimitás szempontjából az UOC az orosz ortodox egyház moszkvai patriarchátusának van alárendelve. 2018-ban az ukrán kormány egy új ukrán ortodox egyház (OCU) létrehozására törekedett, amely Moszkva helyett Konstantinápolyhoz kötődik. 2019 januárjában a konstantinápolyi ökumenikus pátriárka jóváhagyta ezt az új ágat, amely továbbra is az ukrán kormány által preferált egyház marad. Vallástörténeti és hagyományőrző okokból azonban a hétköznapi hívők milliói hűek maradtak az UOC-hoz.”

Nyitókép: Jim WATSON / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rasdi1
2023. október 21. 20:22
Korlátozott ismereteim szerint nem hitbéli, hanem egyházszervezeti kérdésről van szó. Igaz, azt is célszerű volna az egyházi vezetőkre bízni.
connorj
2023. október 21. 19:19
JERUZSÁLEM ÉRSEKE MÁR FELAJÁNLOTTA MAGÁT. RABBIK! EGY RABBIT EGY GYERMEKTÚSZÉRT EL FOGNAK FOGADNI. A RABBI ERŐS ÉS KI FOGJA BÍRNI A MEGÁLLAPODÁSÍG. A GYERMEKEK NEM, ÉS MARADANDÓAN SÉRÜLNEK EBBEN A PILLANATBAN IS. RABBIK! MENTSÉTEK MEG AZ ELRABOLT GYERMEKEKET!
Tara Verde
2023. október 21. 17:00
Remélem, most már mindenki számára világos, hogy Ukrajna megérett az Európai Uniós csatlakozásra, maximálisan teljesítve a jogállamisági kritériumokat. Mi is igyekszünk, de sajnos még le vagyunk maradva a jogállamiság terén, pl. nagyobb irodába kell költöztetnünk a bírósági dolgozókat.
Akitlosz
2023. október 21. 14:48
"A második világháború borzalmaiból született nemzetközi emberi jogi rendszer a vallásszabadságot szentnek és sérthetetlennek tartja." Ebből fakadnak a problémák. Egyes vallások mások isteneit és mások isteneinek a híveit nem tűrik meg. A lényeg, hogy rossz ötlet a zsidó és a muzulmán vallást hagyni Európában. A többi vallással nincsen gond Európában. A Krisnások meg a Jehovások nem ártanak másoknak. Az úgynevezett pogányok sem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!