Német lap: Leomlik az egész alap, amire Ukrajna támogatása épül?

2023. október 04. 19:08

„Van, aki tudja, hol húzódnak a frontok Ukrajna támogatásában?” – teszi fel a kérdést a Süddeutsche Zeitung.

2023. október 04. 19:08

A Süddeutsche Zeitung elemzése arra mutat rá, hogy a háború kezdete óta Európa figyelemreméltó egységet mutat, ám 

vannak jelek, hogy változások jöhetnek.

Az, hogy az uniós külügyminiszterek most először Kijevben tanácskoztak, az jelkép kívánt lenni a cikk szerzője szerint. A lényeget illetően viszont úgy tűnik, töredezik az összefogás. Magyarország és Lengyelország többek között nem a diplomácia első emberét küldte – mind a két kormány tengelyt akasztott Brüsszellel – idézték fel.

Hubert Wetzel véleménycikkében ezután azt hangsúlyozza, hogy a kérdés az, hogy csupán néhány tégla hullik ki a homlokzatból,

 vagy leomlik az egész alap, amire Ukrajna támogatása épül? 

A kétségeket az utóbbi napokban többek között az is táplálta, hogy a lengyel vezetés hirtelen élesen bírálni kezdte az ukránokat a gabona miatt.

Ezt is ajánljuk a témában

Újabb politikus kérdőjelezheti meg Ukrajna megsegítését

A szerző a szlovák választás eredményére is kitért. Mint írta, Orbán Viktor mellett lehet egy másik politikus is, aki nyíltan megkérdőjelezi Ukrajna megsegítését és a béketárgyalások címén valójában a megtámadott ország megadását szorgalmazza. „Nem csoda, hogy a magyar miniszterelnök boldogan fogadta az eredményt, míg más kollégái keményen hallgatnak” – fogalmazott.

Fico kapcsán ugyanakkor megjegyezte, hogy a brüsszeli diplomaták arra figyelmeztetnek, hogy az intő jelek ellenére „nem kell kétségbe esni”. 

Amíg Robert Fico nem érvényesíti vétójogát a Kijevnek nyújtott segítség miatt, addig nem keletkeznek nagy károk.

A magyar példa jól illusztrálja, hogy mit hozhat az Unió számára, ha Robert Fico veszi át a kormányrudat. Nem állnak le a szállítmányok, de csakis kemény, hosszú és zavaró tárgyalások eredményeként indulhatnak útnak, és az eredmények sem lesznek annyira látványosak, mint idáig. „No meg, egyes kormányok zsarolással próbálkozhatnak” – tette hozzá Wetzel.

Ezt is ajánljuk a témában

Az elemzés végén arra is felhívta a figyelmet, hogy ha a 27-ek decemberben úgy határoznak, hogy megkezdik a hivatalos felvételi párbeszédet Ukrajnával, az igen fontos jelképnek számít majd. „Viszont majd meglátjuk, hogy miként viszonyul a valósághoz: kiegészíti azt, vagy kiderül, hogy éles szakadék van a kettő között” – olvasható az elemzésben.

Nyitókép illusztráció. Fotó: METIN AKTAS / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polárüveg
2023. október 05. 15:21
Tisztelt J!nika50! Meg eltarthassák az Ukrajnába telepíteni kívánt migránstömegeket, akik a tervek szerint jók lesznek rabszolgának meg lövészároktölteléknek. Csak még nem tudják. Isten óvja az ukrán és valamennyi európai népet! Tisztelettel!
ujujuj
2023. október 05. 09:09
" Nem állnak le a szállítmányok, de csakis kemény, hosszú és zavaró tárgyalások eredményeként ..." Látjátok, ezért szar a demokrácia. Itt vannak ezek a zavaró tárgyalások. Sokkal jobb a dolgokat tárgyalás nélkül elrendezni. Zsarolással, saját szabályaink felülírásával. És ha a magyarok hisztiznek miatta, akkor majd leszereljük őket a demokráciáért való hivatalos aggódással.
Janika50
2023. október 05. 08:16
Ez a háború is a szokásos angolszász-kiválasztott nép-újkazár forgatókönyv szerint történik. Koaliciós hadviselés. Együtt pénzeljük a háborút, a kudarcért közös a felelőség, de a haszon kizárolagossan keveseké, Kié is? Igen, igen, az ővék.
EX_Terminator
2023. október 04. 22:16
Légvárakra tetszett gondolni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!