Economist-riport Ukrajnából: alig maradt férfi, a nők tartják életben a gazdaságot!

2023. november 19. 15:55

Az Ukrajnában idén eddig bejegyzett 36 ezer kis- és középvállalkozás 51 százalékát nők vezetik, egyre nő kezd el dolgozni az iparban, az építőiparban és a bányászatban.

2023. november 19. 15:55
null

Ahogy egyre több ukránt hívnak be katonának, úgy nő a kereslet a hagyományosan férfiak által dominált ágazatokban dolgozók iránt – írja a The Economist helyszíni riportja alapján az Index –, már a bányákban is nők dolgoznak, miután a férfiak vagy harcolnak, vagy már elestek. 
A lap egy ukrán nő életét mutatja. Okszanának kettétört az élete, a koronavírus két évvel ezelőtt elvitte az édesanyját és a férjét, az orosz tüzérség idén tavasszal lelőtte az apját és legidősebb fiát. A 49 éves nő még Bahmutban, a háború egyik legkegyetlenebb csatájának helyszínén tánctanárként dolgozott egy elszegényedett gyerekek számára fenntartott bentlakásos iskolában. 

Egykori háza és szülővárosa elpusztult, iskolája bezárt, legközelebbi rokonai pedig meghaltak, így szénbányászként dolgozik.

A háború számtalan ukrán ember életét, valamint az ország munkaerőpiacát is felforgatta, 4,8 millió ember vesztette el a munkáját szinte egyik napról a másikra. A munkanélküliség a becslések szerint idén októberben 18,4 százalékra csökkent a 2022 tavaszán mért több mint 30 százalékról, de még mindig jóval a háború előtti szint felett van. Az ukrán munkavállalók 17 százaléka váltott szakmát a háború kezdete óta. Az Ukrajnában idén eddig bejegyzett 36 ezer kis- és középvállalkozás 51 százalékát nők vezetik, egyre nő kezd el dolgozni az iparban, az építőiparban és a bányászatban.

Nyitókép: Orosz légitámadásban megsérült lakóházak előtt egy lakó a kelet-ukrajnai Harkivban 2023. október 6-án. MTI/EPA/Pavlo Pahomenko

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
herceg-3
2023. november 19. 21:00
Egyre több ukrán nő (is) kezdi otthagyni a fronton a fogát!
darling
2023. november 19. 20:54
Aki ismeri a Szovjetunió történelmét, történetének hétköznapjait, annak ebben a történetben csak az lehet az új, h ma történik. Aki nem ismeri a fentieket vagy nem hiszi, de szeretne erről hitelesen tájékozódni, olvasgassa a szovjet-orosz irodalmat vagy Szvetlána Alekszijevics, belarusz írónő megrendítő könyveit.
LittleGreg
2023. november 19. 19:18
Teljesen hihető: a tánctanár_nő_(!) szénbányásznak áll. Mert a kettő foglalkozáshoz ugyan olyan fizikum szükséges. :)
borgia
2023. november 19. 18:14
I feel sorry for these people. Now their only chance of making any sense is to overthrow the Kiev regime and reject the false promises of the West that got them into it. After all, they will only be able to count on the Russians.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!