Ausztria kötélnek állt: Románia és Bulgária márciusban csatlakozhat a schengeni övezethez

2023. december 29. 18:42

A határbiztonsággal és a migrációval kapcsolatos feltételek teljesítésétől függően.

2023. december 29. 18:42
null

Románia és Bulgária az Ausztriával folytatott tárgyalások lezárását követően márciusban várhatóan csatlakozik a schengeni térségéhez – olvasható a Financial Times hasábjain.  

Ausztria kötélnek állt

Ausztria régóta ellenezte ezt a lépést, de nemrégiben jelezte, hogy támogatná a fokozatos bővítést, kezdve a bolgár és román repülőterek bevonásával, 

a határbiztonsággal és a migrációval kapcsolatos feltételek teljesítésétől függően. 

A román belügyminisztérium szerint a három kormány között nem sokkal karácsony előtt megállapodás született.

A román miniszterelnök már előre ünnepel

Bár Románia és Bulgária 2007-ben csatlakozott az EU-hoz, és 2010-re teljesítette a schengeni belépési kritériumokat, a korrupcióval kapcsolatos aggodalmak és a migránsáradat ellenőrzésére való képességükkel kapcsolatos kételyek késleltették a határmentes övezetbe való felvételüket. 13 év után Marcel Ciolacu román miniszterelnök a Facebookon jelentette be, hogy 

Románia márciusban csatlakozik a schengeni övezethez, és élvezheti a schengeni térségen belüli légi és tengeri utazás előnyeit.

Az Ausztria, Románia és Bulgária közötti tárgyalásokon Bécs által meghatározott feltételek szerepeltek, például 

a fokozott határvédelem és a migránsok befogadására való hajlandóság, különösen a Szíriából és Afganisztánból érkezők esetében. 

Ausztria jóváhagyásához a többi uniós tagállam egyetértése is szükséges, így további tárgyalások várhatóak.

A tengeri kikötők bevonása a megállapodásba nemcsak Románia és Bulgária, hanem a szomszédos Ukrajna számára is előnyösnek tekinthető, mivel a romániai Konstanca fekete-tengeri kikötője alternatív útvonallá vált az ukrán export számára az oroszországi konfliktus közepette. A román miniszterelnök kiemelte Konstanca megnövekedett jelentőségét ebben az összefüggésben.

Nyitókép: Ukrinform/NurPhoto via Getty Images

 

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Uztu
2024. január 04. 10:11
Akkor mehetnek a határőrök mp5-el osztrák módra
Silcon
2023. december 30. 14:13
Ezek szerint rendeződött az egyházi vagyonok sorsa és autonómiája van a székelyeknek?
véna
2023. december 29. 20:22
Kellenek az új útvonalak.
Ninini
2023. december 29. 20:04
"Bécs által meghatározott feltételek szerepeltek, például a fokozott határvédelem és a migránsok befogadására való hajlandóság," Ha egy pillanatig is azt hiszik, hogy a szírek meg az afgánok ott maradnak és ügyesen beadják a kérelmüket és ki is várják, akkor nem ebben a dimenzióban élnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!