Elegük lett a németeknek: korlátoznák a migránsok számát az iskolákban

2023. december 09. 07:50

Egy iskolaigazgató szerint óriási problémák vannak: sok gyermek nehezen beszél németül, mindennaposak a támadások, és a szülői értekezleteken rendszeresen tolmácsra van szükség.

2023. december 09. 07:50

A migrációs hátterű tanulók aránya nem haladhatja meg a harminc százalékot – közölte Szászország kulturális minisztériuma, amelyet a Bild nyomán szemlézett a Magyar Nemzet. A tartomány azért döntött így, mert a Pisa-felmérések eredményeit jelentős mértékben lerontották a migráns tanulók. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) pár nappal ezelőtt mutatta be a 2022-es Pisa-felmérések eredményeit. 

A lap megjegyzi, a szövetségi államok többsége azonban továbbra is elutasítja a migránskvótát. Viszont a Német Tanárok Egyesülete már januárban kongatta a vészharangot: „Integrációs problémánk van Németországban, ami természetesen az iskolákban is zajlik.

Ha hagyják, hogy az oktatás így lecsússzon, és nem tesznek masszív ellenlépéseket, akkor a konfliktusok fokozódni fognak”

– hangsúlyozta a szervezet vezetője.

Ezt is ajánljuk a témában

Nő a feszültség a német iskolákban

A Willkommenskultur nem csak a társadalom, hanem a német iskolák életében is gyökeres változást hozott: az ország iskolarendszere átalakult, és egy sokszínű, multikulturális diákközösség alakult ki. Egy intézményigazgató, Norma Grube egyre kaotikusabb körülményekről számol be, ahol

sok gyermek nehezen beszél németül, mindennaposak a támadások, és a szülői értekezleteken rendszeresen tolmácsra van szükség.

Mint mondta, 23 különböző nemzet találkozik az iskola udvarán, akik közül néhányan egyáltalán nem értik egymást. „Rengeteg szülői értekezletre van szükségünk, amelyek többnyire tolmácsokkal zajlanak. És ezzel el is érkeztünk az egyik okhoz, amiért a tanári hivatás egyre kevésbé vonzó: a pszichés stressz óriási, és jelentősen megnőtt. Ráadásul a tanárokkal szembeni agresszió és tiszteletlenség olyan szintű, hogy sokan közülük képtelenek megbirkózni vele” – fogalmazott Grube.

Berlinben a diákok negyven százaléka nem beszéli anyanyelvként a németet – írja a lap.

Nyitóképen: müncheni kisiskolások. Forrás: FRANK HOERMANN / SVEN SIMON / SVEN SIMON / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atti64
2023. december 10. 13:38
SEGGFEJEK MOST KEZDTEK FELÉBREDI????????????
makapaka2
2023. december 10. 13:33
Már késő, előbb kellett volna felébredni!
Oldalkosár
2023. december 09. 17:35 Szerkesztve
"Latrina", a legújabb üdvöske? Sci-fi, álprobléma?
herceg-3
2023. december 09. 16:24
"Drága németek"! Csak nem elfogyott a plüssmaci...?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!