Itt a vége – elválnak Meloni és Salvini útjai

2023. december 07. 17:49

Az olasz miniszterelnök nem teheti meg, hogy az ellenzék soraiban maradjon.

2023. december 07. 17:49

Kettéválnak Giorgia Meloni olasz kormányfő, az Olasz Testvérek párt elnöke és Matteo Salvini kormányfő-helyettes, a Liga párt főtitkárának útjai az Európai Parlamentben. Míg Salvini az európai jobbközép pártok összefogásában reménykedik, addig Meloni a Néppárttal tervez párbeszédet folytatni – írta a Magyar Nemzet.

Jánosi Dalma, – aki a Hír TV római tudósítója is – cikkéből kiderült, hogy

 az olasz pártok már készülődnek az EP-választásokra, folyamatban van a szövetségesek kiválasztása. 

Az újságíró rámutatott, hogy az olasz kormányban helyet foglaló jobbközép koalíciós erők különböző pártcsaládokban foglalnak helyet az Európai Parlamentben, így kérdés, hogy milyen szövetségek alakulnak a hatalom megszerzéséhez. Az utóbbi időben több alkalommal is elhangzott, hogy az olasz kormány példaértékű az európai politikai erők számára, mivel a jobbközép pártok összefogásával tudták megvalósítani a hatalom átvételét – emlékeztetett.

Megjegyezte, hogy többen hangoztatták: így kell tenni az Európai Parlamentben a júniusban esedékes választásokkor is.

Meloni nem teheti meg, hogy az ellenzék soraiban maradjon

Jánosi ezután idézte az olasz sajtó beszámolóját, mely szerint szerda délután Giorgia Meloni olasz miniszterelnök találkozott Roberta Metsolával, az Európai Parlament elnökével. Az elemzések szerint Metsola egyfajta közvetítőszerepet tölt be az Európai Néppárt és Giorgia Meloni között, aki egyben az Európai Konzervatívok és Reformerek pártcsalád elnöke is.

Az értesülések szerint a hatalom átvételhez szükséges többség megszerzése érdekében 

Meloni a Néppárttal lépne szövetségre. 

Nem számít, hogy Roberta Metsola vagy Ursula Von der Leyen lesz-e az elnök. Meloni ugyanis nem teheti meg, hogy az európai parlamentben az ellenzék soraiban maradjon azt követően, hogy sikerült átvennie az olasz kormány irányítását. A Néppárthoz való közeledés nem jelentene problémát Antonio Tajani, a Hajrá Olaszország elnöke számára, hiszen ők már most a pártcsalád soraiban foglalnak helyet – fűzte hozzá a szerző.

Törések alakulhatnak ki az Európai Konzervatívok és Reformerek alakulaton belül

A cikkben arra is kitér Jánosi Dalma, hogy Giorgia Meloni szerda este találkozott Matteo Salvinivel, azt megelőzően, hogy a Chigi elnöki palotában fogadta Roberta Metsolát. Információk szerint Meloni azért hivatta Salvinit, hogy közölje útjaik elválnak az Európai Parlamentben, továbbá, hogy arra intse,

 tartózkodjon az Európa-ellenes retorikától. 

Az sem kizárt, hogy Meloni meg akarta előzni Salvini azon kezdeményezését, hogy olyan megállapodás aláírására szólítsa fel koalíciós partnereit, amely korlátozná a szövetségesek kiválasztást. 

A Néppárthoz való közeledés miatt törések alakulhatnak ki az Európai Konzervatívok és Reformerek alakulaton belül, és az Olasz Testvérek szavazóbázisának csökkenésre is lehet majd számítani. Várható, hogy az Olasz Testvérek korábbi szimpatizánsai az európai parlamenti választásokon a Liga táborához sorolnak majd át – tekintett a jövőbe a tudósító.

***

 

Nyitókép: Andreas SOLARO / AFP

 

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
auditorium
2024. január 14. 15:53
Elképzelhető, hogy Meloni az EU-P-ben vállal képviseletet és Brüsszelbe menne lányával az 1 éves igen strapás,stresszes, rengeteg utazással járó miniszterelnökség után. Nyelveket tud, ismeri az ottani dörgést, puszi-pacsi Ursulával, Robertával. Szavazói több esetben csalódtak benne, tehát nem elképzelhetetlen, h. a Lega több szavazatot ér majd el juniusban. Salvini nem zárta ki a priori a jobbos szavazókat, akiket szélsőjobbnak csúfol a média, Meloni igen. Sőt Németo-ban szó van arról is, h. betiltják az AfD-t, pedig 2O%-os szavazóbázisuk van és nem mindenki náci e pártban. A Konzervativok finnyáskodnak a koalició létrehozásával, ami a Progresszista-globalisták malmára hajtaná a vizet. Már most megy a vita a tagországokban, kit jelöljenek Brüsszelbe. Vannak, akik nem vágyakoznak oda a rossz klima, étel és közbiztonság és drágaság miatt, de akadnak fiatalabbak, munkanélküliek is, akiket a jó kereset vonz.
masikhozzaszolo
2023. december 08. 09:52
Az Uniós politika lassan fordul mint az anyahajó, vagy a 2 MAch-al menő vadászgép. Azt tudni kell azonban, hogy nem a függőleges tengely körül, hanem a hossztengelye körül fordul, nehogy tévedjünk. Vegyünk nagy levegőt.
Reszelő Aladár
2023. december 08. 09:27
A néppártot nem 1 választás alatt lehet szétkapni. Jövőre a választók fognak üzenetet küldeni úgy, hogy a néppártos jobbos alul, a szuverenista jobbos pártok felülteljesítenek majd. Lassú erjedés lesz, jövőre csak gyengülni fog a néppárt, de még bőven fennmaradnak. Majd 5 év múlva jutnak arra a pontra, hogy bal fele átfarol a lipsikhez, a jobbos fele meg a szuverenistákhoz.
Kybon
2023. december 08. 05:07
Mennyi fáradtság a negatív előjelű semmiért...!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!