Köln: a dómban akartak mészárolni iszlamista radikálisok, a németek megakadályozták

2023. december 31. 19:42

A rendőrség egyelőre a terroristák előtt jár egy lépéssel.

2023. december 31. 19:42

Három gyanúsítottat vettek őrizetbe vasárnap a kölni dóm elleni iszlamista terrorfenyegetéssel összefüggésben, amely miatt a német rendőrség szigorú biztonsági intézkedéseket vezetett be a székesegyház védelmére az év végi ünnepek alatt – közölte vasárnap Johannes Hermanns, Köln rendőrfőnöke.

A hatóságok kezére került gyanúsítottakat Duisburg, Herne és Nörvenich városokban fogták el, ahol házkutatásokat is tartottak. A tájékoztatás szerint az ügyben korábban őrizetbe vett 30 éves tádzsik férfi egy olyan hálózat tagja volt, amely más német tartományokra, illetve uniós tagországokra is kiterjedt.

A német rendőrség nem sokkal karácsony előtt értesült egy tervezett iszlamista merényletről a kölni dóm ellen,

ami miatt a székesegyházat időlegesen le is zárták. Hermanns szerint a terrorcselekményt egy autóval tervezték végrehajtani. Herbert Reul, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány kereszténydemokrata belügyminisztere sikerről beszélt és megköszönte a bűnüldöző hatóságoknak munkájukat.

Az iszlamista szélsőségesek mindig is aktívak voltak, de most a szokásosnál is aktívabbak.

A rendőrség igyekszik mindig pár lépéssel előttük járni” – tette hozzá Reul.

A tartományi belügyminiszter hangsúlyozta, hogy a nagyjából 1000 rendőr, aki szilveszter éjjel bevetésen lesz a kölni dómnál, mindent meg fog tenni az ünneplők biztonságáért. Hozzátette, hogy eddig nem észleltek semmi rendkívülit.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: THOMAS BANNEYER / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Cirbi
2024. január 01. 15:22
A jobb oldali rendőr szerintem nő, mert formásabb a segge.
5m007h 0p3ra70r
2024. január 01. 08:00
Az osztrák belügy jelentései szerint évente átlag 14 muszlim hátterű több emberi élet kioltását tervező szervezkedést derítenek fel.
luisbathhelena
2024. január 01. 06:08 Szerkesztve
Siker? A zsaruk soha nem tévedhetnek míg az ujnemeteknek elég egyszer sikerrel járni. Ny Európa tele lenne utcán ünneplő hoditokkal... Ahogy látjuk a Hamasznal. A régebbi németek (?) meg néznének ki a fejukbol: pedig olyan jó emberek voltunk...
tapir32
2024. január 01. 05:26
Karácsonykor meg szokott telni a dóm, sőt! A néhány balos kommentelő szamárságokat írogat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!